Εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

«Πρώτα Καρέ»

Συνεχίζοντας τα βήματα για την προώθηση της κινηματογραφικής εκπαίδευσης για νέους, το  Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου περνά στην εφαρμογή μιας σειράς εργαστηρίων για παιδιά και εφήβους της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν στις 30 & 31 Οκτωβρίου 2020, σε συνεργασία με την Παιδική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης και εντάσσονται στο πρόγραμμα «Πρώτα Καρέ», το οποίο παρουσιάζεται στο πλαίσιο της Off-season τρέχουσας διοργάνωσής του SIFF.

Τον σχεδιασμό και την παραγωγή τους έχει αναλάβει η Ζήνα Λεύκου, ειδικός της παιδαγωγικής κινηματογράφου.

Τα κινηματογραφικά εργαστήρια του Φεστιβάλ έχουν ως παιδαγωγική βάση τον συνδυασμό της θεωρίας με την πρακτική εξάσκηση. «Hands-on», απτές δραστηριότητες και κατασκευές αποσκοπούν στην εξύψωση της αισθητικής εμπειρίας, καθώς και στην κατανόηση της κινηματογραφικής δημιουργίας, της δομής και του περιεχομένου της, αλλά και του τρόπου που ακολουθείται για την πραγμάτωσή τους. Διευρύνοντας την αντίληψη των παιδιών για το κινηματογραφικό μέσο, τα «Πρώτα Καρέ» εστιάζουν στη μετάδοση των βασικών αρχών του σινεμά και τη δημιουργία οπτικοακουστικών έργων από τους ίδιους τους νέους. Μέσα από αυτό το φάσμα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, το SIFF αποσκοπεί στο να καθιερωθεί ως φορέας κινηματογραφικής εκπαίδευσης στο νησί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, παραμένοντας σε στενή συνεργασία με τις εκπαιδευτικές μονάδες του νησιού και τους τοπικούς δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς.

«Προ-κινηματογραφικά: Κινούμενες εικόνες με μολύβι και χαρτί»

Πολύ πριν την επινόηση του κινηματογράφου, οι κινούμενες εικόνες είχαν ήδη τη δύναμη να συναρπάζουν! Aπό τον 19ο αιώνα, εμπνευσμένες κατασκευές και πλήθος τεχνικών χρησιμοποιούνταν για να δημιουργήσουν την εντύπωση της κίνησης. Οι στατικές εικόνες μπορούσαν πια να γίνουν κινούμενες, με τρόπο σχεδόν μαγικό. Κάπως έτσι γεννήθηκαν τα προ-κινηματογραφικά αντικείμενα ή, αλλιώς, οπτικά παιχνίδια: θαυματρόπια, φενακιστοσκόπια, ζωοτρόπια, φολιοσκόπια, στερεοσκόπια. Το SIFF προσκαλεί τους μικρούς φίλους στην Παιδική Βιβλιοθήκη Σύρου - Ερμούπολης για μια συναρπαστική διαδρομή στην ιστορία τους. Το εργαστήριο απευθύνεται σε δύο ηλικιακές ομάδες (4-7 ετών και 8-12 ετών). Τα μεγαλύτερα παιδιά θα συναντηθούν την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 (17:00 – 19:00), ενώ οι μικρότεροι συμμετέχοντες θα εργαστούν το πρωί του Σαββάτου 31/10 (10:00 – 12:00). Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε εργαστήριο είναι τα 10 άτομα. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και οι θέσεις κάθε εργαστηρίου θα καλυφθούν με σειρά προτεραιότητας. Δήλωση ενδιαφέροντος στην φόρμα που θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη καθόλη τη διάρκεια του. Για λόγους προστασίας από τον Covid-19, σε κάθε παιδί που συμμετέχει, θα παρέχεται ατομικό σετ από αναλώσιμα (μολύβια, μαρκαδόροι, ψαλίδια κλπ), ώστε να μηδενιστεί η ανταλλαγή αντικειμένων μεταξύ των συμμετεχόντων

«Νεαροί προγραμματιστές ταινιών»

Ταυτόχρονα με τα εργαστήρια προ-κινηματογραφικών αντικειμένων, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία φίλοι του SIFF, έφηβοι 14-18 ετών, καλούνται να πάρουν μέρος στην πρώτη, ενημερωτική συνάντηση του μοναδικού προγράμματος «Νεαροί προγραμματιστές ταινιών - Σχεδιασμός, οργάνωση και παρουσίαση θεματικών προβολών και παράλληλων εκδηλώσεων από τους νέους για τους νέους». Η συνάντηση θα διεξαχθεί το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020 (17:00-19:00), στον Θερινό Κινηματογράφο Παλλάς.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δέκα διαδικτυακές συναντήσεις των συμμετεχόντων μέσα στο 2021, αλλά ενδεχομένως και κάποιες δια ζώσης παρακολουθήσεις στη Σύρο. Το πρόγραμμα των συναντήσεων θα συν-διαμορφωθεί με τους συμμετέχοντες. Ο αριθμός συμμετεχόντων του εργαστηρίου δεν θα ξεπερνά τα 15 άτομα.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να παρακολουθήσουν ταινίες που αναφέρονται στην θεματική του Φεστιβάλ για την τρέχουσα χρονιά, κατάλληλες για το εφηβικό κοινό, να αναζητήσουν και να μάθουν πληροφορίες για το πώς αυτές δημιουργήθηκαν, τις σκέψεις του/της σκηνοθέτη/-ιδας, να ανακαλύψουν γέφυρες με άλλες ταινίες και άλλες τέχνες, να σκεφτούν δημιουργικά. Εργάζονται ομαδικά με την καθοδήγηση της Ζήνας Λεύκου, εισηγήτριας/εμψυχώτριας, ειδικού της παιδαγωγικής κινηματογράφου, αναλύουν και συζητούν τις ταινίες, λαμβάνοντας επιπλέον ερεθίσματα και κατανοώντας τις αναφορές. Ασχολούνται με την διοργάνωση, την προώθηση και επικοινωνία της προβολής, προετοιμάζοντας από την αρχή μέχρι το τέλος το δικό τους κινηματογραφικό γεγονός.

Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2021 στη Σύρο με μια ειδική δημόσια προβολή, επιμελημένη από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, στο πλαίσιο του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου.

Tα δύο εργαστήρια υλοποιούνται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.).

 

Για περισσότερες πληροφορίες και ανακοινώσεις του SIFF, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του syrosfilmfestival.org, καθώς και τα επίσημα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Φεστιβάλ:

facebook.com/syrosfilmfest και instagram.com/syrosinternationalfilmfestival