Συλλογική κινηματογραφική εμπειρία
- Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021 - 06:17
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το εργαστήριο κινηματογράφου για παιδιά και εφήβους που υλοποιήθηκε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο από το Syros International Film Festival σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης.
Το εργαστήριο «Νεαροί προγραμματιστές ταινιών» διεξήχθη στο πλαίσιο του 9ου SIFF, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Λίτσας Παππάς και της συντονίστρια εργαστηρίων «Πρώτα καρέ» για παιδιά και νέους, Ζήνας Λεύκου.
Τα «Πρώτα Καρέ» είναι κινηματογραφικά εργαστήρια για νέους και εφήβους, τα οποία έχουν ως παιδαγωγική βάση τον συνδυασμό της θεωρίας με την πρακτική εξάσκηση. Διευρύνοντας την αντίληψη των παιδιών για το κινηματογραφικό μέσο, τα εργαστήρια εστιάζουν στη μετάδοση των βασικών αρχών του σινεμά και τη δημιουργία οπτικοακουστικών έργων από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.
Μέσω ενός ανοιχτού καλέσματος, τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες δημιουργούς, συγκεντρώθηκαν ταινίες, ειδικά αφιερωμένες στο παιδικό κοινό, οι οποίες αποτέλεσαν το αντικείμενο του εργαστηρίου. Οι μικροί συμμετέχοντες τις παρακολούθησαν, έμαθαν τον τρόπο δημιουργίας τους, καθώς επίσης τα μυστικά και τις σκέψεις των σκηνοθετών και σκηνοθετριών, τα οποία ανέλυσαν και συζήτησαν. Στη συνέχεια, επέλεξαν τις ταινίες που αποτέλεσαν μέρος του προγράμματος του 9ου SIFF και συνομίλησαν με τους δημιουργούς τους.
Το πρόγραμμα ταινιών, που διαμορφώθηκε, προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στον θερινό κινηματογράφο «Παλλάς», αποτελώντας τον επίλογο της φετινής διοργάνωσης. Τόσο οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου, όσο και η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Βιβλιοθηκών, Ειρήνη Δράκου καλωσόρισαν το κοινό και ευχαρίστησαν θερμά τόσο τους νεαρές προγραμματιστές ταινιών όσο και τις οικογένειές τους για τη θερμή ανταπόκρισή τους στη δράση.
Εξοικείωση με το παράξενο, το φανταστικό
Για τη συμμετοχή τους στο εργαστήριο αλλά και για το πρόγραμμα των ταινιών που προέκυψε μέσα από τις συναντήσεις τους μίλησαν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές.
Όπως υπογραμμίστηκε από τα παιδιά, βλέποντας τις ταινίες και φτιάχνοντας το πρόγραμμα της προβολής, οδηγήθηκαν στη δημιουργία τριών θεματικών ενοτήτων, στη δημιουργική σύνδεσή τους. Ξεκίνησαν με μια δυστοπία –μια έννοια με την οποία εξοικειωνόμαστε όλο και περισσότερο- με το παράξενο, το απρόσμενο, το νέο, το φανταστικό. Πέρασαν σε γνώριμες καταστάσεις που ζήσαμε μέσα στη συνθήκη της πανδημίας και την ανάγκη μας να επικοινωνούμε, να αλληλοστηριζόμαστε και να διατηρούμε επαφή. Μέχρι τη στιγμή που επιστρέφουμε σε ό,τι μας δίνει κουράγιο και χαρά, τη στιγμή που ανταμώνουμε ξανά. Στα καλοκαίρια της παιδικής μας ηλικίας, στα μέρη που αγαπήσαμε αλλά και σε αυτά που θα γνωρίσουμε, στους ανθρώπους μας, στη φύση, την ποίηση και τη μουσική.
Η πρώτη ταινία που παρακολούθησε το κοινό ήταν «Η λήθη των βιβλίων», μια παραγωγή της Cinemathesis. Στο SIFF παρευρέθηκαν η κ. Γιάννα Δεληγιάννη, υπεύθυνη κινηματογραφικής επιμόρφωσης των παιδιών, καθώς και ο Νικόλας και η Κούκη, από την ομάδα των παιδιών που συμμετείχαν στην ταινία. Η τελευταία ταινία της ενότητας ήταν το «Still Life» του Ιορδάνη Θεοδοσιάδη.
Ανάγκη για επικοινωνία τον καιρό της πανδημίας
Λόγω της συνθήκης της πανδημίας, μικροί και μεγάλοι αναζήτησαν νέους τρόπους να έρθουν σε επικοινωνία και επαφή. Σε αυτή την ταινία ανήκουν οι ταινίες «Φιλίες από απόσταση» της κινηματογραφικής ομάδας του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό ΤΠΕ, Μαρία Ιωσηφίδου και «Γισεμί» με σκηνοθέτη τη Βιολέτα Κυριάκου.
Η χαρά της «επιστροφής»
Η τελευταία ενότητα της προβολής είχε ως θέμα όλα αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι και χαρούμενες, αυτά στα οποία επιστρέφουμε: στους αγαπημένους μας ανθρώπους. Τις καλοκαιρινές διακοπές, την ανακάλυψη νέων κόσμων, τις αποδράσεις μέσω της ποίησης, του φρέσκου αέρα και της μουσικής. Στο πλαίσιο αυτό, το κοινό παρακολούθησε τους «Μυστικούς Κήπους» της Νίκης Βελισσαροπούλου, μια ταινία με πρωταγωνιστές μια νεαρή κοπέλα που επιστρέφει από το εξωτερικό στο μέρος που μεγάλωσε, τον παππού της και τις στιγμές τους στη θάλασσα. Έπειτα, προβλήθηκε το «Χιτγουέιβ» του Φωκίωνα Ξένου, ένα animation για μια φοβερή μέρα στην παραλία. Ακολούθησε η «Βουτιά» του Θύμιου Μπακατάκη για ένα αγόρι στην Άνδρο που ανακαλύπτει νέους κόσμους και το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με το «Sister of the Wind» του Πάτρικ Τζέκινς, μια ταινία για την ομορφιά της φύσης, της ποίησης και της μουσικής.
Μετά τις παρουσιάσεις ταινιών, ακολούθησε συζήτηση με το κοινού και με τους προσκεκλημένους δημιουργούς. Οι συμμετέχοντες ευχαρίστησαν θερμά τους υπεύθυνους για τη μοναδική αυτή κινηματογραφική εμπειρία η οποία γίνεται πάντα δυνατότερη και ομορφότερη όταν είναι συλλογική.
Σημειώνεται ότι παράλληλα με την προβολή των «Νεαρών προγραμματιστών ταινιών» παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του υβριδικού –διαδικτυακού και επιτόπιου- εργαστηρίου «Περιφερειακή όραση» που απευθυνόταν σε κινηματογραφιστές και καλλιτέχνες, εστιάζοντας σε διαμεσικές ερμηνευτικές στρατηγικές για οπτικοακουστικά αρχεία, υπό τον συντονισμό του Τάμερ Ελ Σαΐντ, κινηματογραφιστή και συνιδρυτή του Cimatheque – Alternative Film Center του Καΐρου. Εκτός από την προβολή των πέντε ταινιών στο θέατρο Απόλλων, οι καλλιτέχνιδες Αλεξάντρα Σαλίμπα και Άννα Λιόκα παρουσίασαν τη δουλειά τους εν είδει εγκατάστασης, στο Αρχοντικό Βελισσαρόπουλου που στεγάζει σήμερα το Eργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων και στο Βυρσοδεψείο Κονδυλάκη-Δενδρινού αντιστοίχως.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μια εναλλακτική οπτική στην εποχή της κρίσης
26 Ιουλ. 2021 - 6:17 - “Διάλογος” με την ιστορία και το πολιτισμικό παρόν της Σύρου
20 Ιουλ. 2021 - 6:17 - Μια ξεχωριστή φεστιβαλική εμπειρία
13 Ιουλ. 2021 - 6:16 - "Πηγή" πολιτισμού και εξωστρέφειας
22 Οκτ. 2024 - 6:15 - Μαθητές στον παλμό του κινηματογράφου
7 Οκτ. 2024 - 6:16