10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF)

  • Παρασκευή, 29 Ιουλίου, 2022 - 06:12

10 χρόνια SIFF με πλούσιο πρόγραμμα, επετειακές εκδηλώσεις και ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας στο διεθνές.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) επιστρέφει στις 28–31 Ιουλίου για να γιορτάσει 10 χρόνια παρουσίας στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει προβολές ταινιών, οπτικοακουστικές περφόρμανς, εγκαταστάσεις κινούμενης εικόνας, και εκπαιδευτικά εργαστήρια.

Όπως κάθε χρόνο, το SIFF αξιοποιεί με ευφάνταστο τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά της Σύρου πραγματοποιώντας προβολές και δράσεις σε επιλεγμένα σημεία του νησιού που έρχονται πάντα σε «διάλογο» με την ιστορία του τόπου. Από τον αρχοντικό θερινό Κινηματογράφο Παλλάς και το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, μέχρι το μοναδικής αισθητικής Ναυπηγείο Ταρσανάς και το δημοφιλές ντράιβ-ιν σινεμά στην Ντελαγκράτσια, το Φεστιβάλ, φέτος –πιο γιορτινό από ποτέ– θα δώσει το «παρόν» και σε νέες τοποθεσίες-έκπληξη του νησιού, τιμώντας με αυτό τον τρόπο τα 10 χρόνια συνεργασίας με την τοπική κοινωνία, αλλά και πειραματισμού με διαφορετικά εργαλεία και συνθήκες θέασης αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Αυτή τη χρονιά, το SIFF επιλέγει ως κεντρικό θέμα τον «Τόπο», θέλοντας να επικεντρωθεί στην ανάδειξη της τοπικότητας της Σύρου ως αναπόσπαστο κομμάτι της εξελικτικής, δημιουργικής πορείας του SIFF και στην προώθηση της αντίληψης ότι τα νησιά, αλλά και άλλες περιφερειακές περιοχές, έχουν τη δυναμική να λειτουργήσουν ως τόποι προηγμένης σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και προβολής.

Το πρόγραμμα του SIFF στο Θέατρο Απόλλων

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΠΟΛΛΩΝ», ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

18:00

YOU SHALL NOT DISBAND US [ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΑΛΥΣΕΤΕ] Jazra Khaleed, Ελλάδα, 2022, 11′

Στιγμιότυπα ταξικού πολέμου στη Σύρο των αρχών του εικοστού αιώνα.

Η ταινία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του εργαστηρίου Εναλλακτικά μονοπάτια, ενός ανοιχτού περιπατητικού προγράμματος που διοργανώνεται από το SIFF και προσκαλεί τους συμμετέχοντες να διερευνήσουν ανεξερεύνητες τοποθεσίες του νησιού, επιλεγμένες από έναν προσκεκλημένο καλλιτέχνη.

Παρουσία του σκηνοθέτη

Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΠΟΛΛΩΝ», ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

18:00

Περιφερειακή όραση 2022

Προβολές και παρουσιάσεις μερικών πρότζεκτ που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου Περιφερειακή όραση 2022, μια διοργάνωση του SIFF με τη συμμετοχή του Tamer El Said (Cimatheque – Alternative Film Center, Κάιρο), του Ayman Nahle (UMAM Documentation & Research, Βηρυτός), της Αλεξάνδρας Σαλίμπα (NAIAS, Σύρος) και του Jacob Moe (Δίκτυο Αρχιπέλαγος, Σύρος).

Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΠΟΛΛΩΝ», ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

18:00

Syros: Transtopia

Γιορτάζοντας τις δεκαετίες ακτιβισμού, καλλιτεχνικής δημιουργίας και οικολογικής εξέγερσης του Τέου Ρόμβου και της Χαράς Πελεκάνου, αυτή η συζήτηση ορίζει τη Σύρο ως σημείο αναφοράς και πύλη εισόδου μιας διεθνούς ροής ανθρώπων και ιδεών.

Συμμετέχουν οι Τέος Ρόμβος, Χαρά Πελεκάνου και Νάντια Αργυροπούλου.

21:00

Live performance: Πάνος Αλεξιάδης

Ο Πάνος Αλεξιάδης είναι ένας καλλιτέχνης του ήχου, ο οποίος δουλεύει κυρίως με ηλεκτρονικά στοιχεία και μαγνητοταινία. Η προσέγγισή του στον ήχο κινείται ανάμεσα στη σύνθεση και στον αυτοσχεδιασμό, δύο τάσεις που συγχωνεύονται σε μεγάλες δομημένες συνθέσεις και ακουστικές υφές, στις οποίες η αίσθηση της περιπλάνησης εξελίσσεται σε ένα εσωστρεφές, ημι-αφαιρετικό ηχητικό περιβάλλον.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ εισιτηρίων για Live performance

TICKET SERVICES

– τηλεφωνικά: 2107234567

– online: www.ticketservices.gr

Ταμεία Θεάτρου Απόλλων

Τιμή εισιτηρίου: 3 & 5 ευρώ

Για τις προβολές στο Θέατρο Απόλλων η είσοδος είναι ελεύθερη.

29-31 Ιουλίου 2022

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΠΟΛΛΩΝ», ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου Περιφερειακή Όραση 2022, η εγκατάσταση που σχεδίασε ο Ayman Nahle (UMAM Documentation & Research) εκτίθεται από τις 29 έως τις 31 Ιουλίου,

11:00–14:00 στο Θέατρο Απόλλων. Είσοδος δωρεάν.

Συνδιοργάνωση: Δήμος Σύρου Ερμούπολης