Σεμινάρια ντοκιμαντέρ από τη Λέσχη Φωτογραφίας - Κινηματογράφου Σύρου με προσκεκλημένη τη σκηνοθέτιδα, Διονυσία Κοπανά

Τα "μυστικά" του κινηματογράφου

Θάνος Αρβανίτης: "Αρχίζουμε έναν κύκλο σεμιναρίων με βραβευμένους σκηνοθέτες με στόχο τη δημιουργία ενός πορτραίτου με τη μορφή κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ"

Έναν νέο κύκλο σεμιναρίων με στόχο τη δημιουργία ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, το οποίο θα δημιουργηθεί και θα προβληθεί στη Σύρο, θα πραγματοποιήσει η Λέσχη Φωτογραφίας - Κινηματογράφου.

Βασικοί προσκεκλημένοι των συγκεκριμένων συναντήσεων θα είναι βραβευμένοι σκηνοθέτες του είδους, όπως η Διονυσία Κοπανά και ο Γιάννης Σπηλιόπουλος, οι οποίοι θα παρουσιάσουν στους συμμετέχοντες τις δημιουργικές πρακτικές του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ.

Για τα σεμινάρια και τους στόχους αυτών, αλλά και την είσοδό τους και στις σχολικές αίθουσες του νησιού, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" ο πρόεδρος της Λέσχης, Θάνος Αρβανίτης.

Το "πορτραίτο" στο δημιουργικό ντοκιμαντέρ

Το πρώτο μέρος των σεμιναρίων, τα οποία είναι ανοιχτά προς το κοινό, θα διεξαχθεί το τριήμερο 13, 14 και 15 Σεπτεμβρίου στον χώρο της Λέσχης Φωτογραφίας-Κινηματογράφου Σύρου.

"Αφορμή για τη διεξαγωγή του σεμιναρίου στάθηκε η έναρξη, πριν από δύο χρόνια, της συνεργασίας μας με το CineDoc Island. Μέσα λοιπόν από αυτή τη συνεργασία και την επαφή μας με σκηνοθέτες του είδους, οι οποίοι μας προέτρεψαν βάση του υλικού που υπάρχει, η Λέσχη Φωτογραφίας να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους το οποίο θα προβληθεί στη Σύρο. Η πρόταση αυτή ωρίμασε με το πέρασμα του χρόνου και φτάνουμε στο σήμερα με την υλοποίηση των σεμιναρίων με την σκηνοθέτιδα, Διονυσία Κοπανά", τόνισε στην εφημερίδα ο κ. Αρβανίτης.

Στην ερώτηση ποιο είναι το αντικείμενο των σεμιναρίων, ο πρόεδρος της Λέσχης υπογράμμισε ότι "τα συγκεκριμένα θα μας βοηθήσουν ώστε να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ντοκιμαντέρ, ώστε να εξεταστεί το γεγονός εάν και εφόσον προχωρήσουμε και εμείς στη φάση της υλοποίησης. Συγκεκριμένα, το σεμινάριο αυτό εστιάζει στην εξερεύνηση της έννοιας του πορτραίτου μέσα από την κινηματογραφική αφήγηση. Από το πορτραίτο μιας ιδέας, ενός αντικειμένου, μιας πόλης, μιας κοινότητας, του εαυτού, της οικογένειας, μέχρι ακόμη και του τόπου, η έννοια αυτή περιλαμβάνει πολλαπλές διαστάσεις".

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο κ. Αρβανίτης στόχος τους είναι "μέσα από την τέχνη και τις δημιουργικές πρακτικές του ντοκιμαντέρ, να διερευνήσουμε πώς αποτυπώνεται η εξωτερική, αλλά και η εσωτερική αναζήτηση που αφορά στη σύνθεση μιας κινηματογραφικής αφήγησης. Θα αποκτήσουμε μια πρώτη επαφή με τη γλώσσα του κινηματογράφου και τις βασικές αρχές της οπτικοακουστικής αφήγησης, μαθαίνοντας πώς να δημιουργούμε ιστορίες με εικόνες και ήχους, παρατηρώντας τον κόσμο γύρω αλλά και εντός μας".

Συνεχίζοντας την παρουσίαση του θέματος της τριήμερης συνάντησης, υποστήριξε ότι "κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων θα μελετήσουμε τα είδη και τις διαφορετικές προσεγγίσεις του ντοκιμαντέρ μέσα από θέαση αποσπασμάτων, καθώς και τη γραφή και το ύφος του κινηματογραφιστή. Τέλος, θα επιλέξουμε και θα αναπτύξουμε τις δικές μας ιδέες ταινιών, τις οποίες και θα διερευνήσουμε διεξοδικά, οδηγώντας τες από την αρχική σύλληψη μέχρι την τελική υλοποίηση, με στόχο τη δημιουργία ενός πορτραίτου με τη μορφή κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ".

Όπως είπε, τα σεμινάρια, παρ' όλο που έχει περιορισμένο αριθμό θέσεων, είναι ανοιχτά στο κοινό και θα υλοποιηθούν στον χώρο της Λέσχης, στο παλαιό εργοστάσιο Κορνηλάκη, στην περιοχή του Αξού.

Τα επόμενα σχέδια

Ο πρόεδρος της Λέσχης Φωτογραφίας - Κινηματογράφου Σύρου δήλωσε επίσης στην εφημερίδα, ότι το συγκεκριμένο σεμινάριο εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό που υπάρχει αυτή την περίοδο, καθώς θα ακολουθήσουν και άλλα, πάνω πάντα στο θέμα της δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ.

"Τον επόμενο μήνα θα έχουμε προσκεκλημένο τον βραβευμένο σκηνοθέτη και συγκεκριμένα τον Γιάννη Σπηλιόπουλο, ο οποίος έχει δημιουργήσει πολλά ντοκιμαντέρ για τα νησιά των Κυκλάδων, ενώ το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιείται στην Κύθνο. Εκτός από το σεμινάριο που θα κάνει σε εμάς, επιθυμία μας είναι να το ανοίξουμε ακόμη περισσότερο, παρουσιάζοντας το θέμα και στα σχολεία της Σύρου, ώστε να μπορέσουμε να διδάξουμε και στους μαθητές μερικά από τα "μυστικά" του ντοκιμαντέρ", είπε ο κ. Αρβανίτης.

Το πρόγραμμα των σεμιναρίων
Τα σεμινάρια τα οποία θα γίνουν από τη σκηνοθέτιδα Διονυσία Κοπανά, θα αρχίσουν την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου όπου από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν τις ενότητες "Λίγα λόγια για την κινηματογραφική γλώσσα", "βασικές αρχές σκηνοθεσίας", "γνωριμία με το ντοκιμαντέρ", "ιστορία και είδη του ντοκιμαντέρ", καθώς επίσης και οι "προσεγγίσεις του ντοκιμαντέρ".

Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, θα αναπτυχθούν θέματα που έχουν να κάνουν με τις "προσεγγίσεις του ντοκιμαντέρ", "η σχέση του δημιουργού με την πραγματικότητα", η διαφορά του ντοκιμαντέρ από το ρεπορτάζ", "φωτογραφία και ντοκιμαντέρ" και "η σχέση μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ".

Την ίδια ημέρα στις 8 το βράδυ με δωρεάν είσοδο για το κοινό, θα προβληθεί η ταινία "Το ίχνος του χρόνου", ενώ θα ακολουθήσει και συζήτηση.

Τέλος, την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, η Διονυσία Κοπανά, θα αναπτύξει τη διερεύνηση ιδεών, την έρευνα, τη γραφή και το ύφος, πάντα με θέμα το ντοκιμαντέρ.

Λίγα λόγια για τη Διονυσία Κοπανά

Η Διονυσία Κοπανά είναι σκηνοθέτης. Σπούδασε ψυχολογία και κινηματογράφο στην Αθήνα και Ιστορία της Τέχνης στην Ιταλία. Εργάστηκε σε παραγωγές στην τηλεόραση, στη διαφήμιση, στον Κινηματογράφο και στο Θέατρο. Δούλεψε ως φωτογράφος και αρθρογράφος σε περιοδικά. Έχει επίσης ασχοληθεί και με τη θεατρική σκηνοθεσία, τη συγγραφή σεναρίων ντοκιμαντέρ και ταινιών μυθοπλασίας. Έχει σκηνοθετήσει μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Από το 2007 διδάσκει Κινηματογράφο και Δημιουργικό Ντοκιμαντέρ σε ΙΕΚ, σε χώρους σεμιναρίων και σε δημόσια σχολεία. Παράλληλα πραγματοποιεί σεμινάρια σκηνοθεσίας ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.