Αντίστροφή μέτρηση για τη διεξαγωγή του 12ου Φεστιβάλ CINEμάθεια στη Σύρο

Μαθητές στον παλμό του κινηματογράφου

Χρήστος Κόλλιας: "Στο Φεστιβάλ θα διαγωνιστούν 47 ταινίες από σχολεία του βορείου και νοτίου Αιγαίου, με τη συμμετοχή 25 σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Η "καρδιά" του διανησιωτικού κινηματογραφικού Φεστιβάλ, που δημιουργεί εδώ και 12 χρόνια "γέφυρες" επικοινωνίας ανάμεσα στα νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου, αλλά και σε σχολεία του ελληνισμού της διασποράς, θα χτυπήσει σε λίγα 24ωρα στη Σύρο.

Ο λόγος για το CINEμάθεια 2024, που θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 9 έως και την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στο θέατρο Απόλλων, με παράλληλα εργαστήρια για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και τη δημιουργία ταινιών στο σχολείο.

Για τις φετινές εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή δεκάδων μαθητών από τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Αιγαίου, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" ο υπεύθυνος του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Σύρου – Ερμούπολης, (ΚΕΠΕΑ), Χρήστος Κόλλιας.

"Η Σύρος θα μετεξελιχθεί σε μία μαθητική Φεστιβαλική πόλη"

Το ΚΕΠΕΑ Σύρου Ερμούπολης συνδιοργανώνει για πρώτη φορά, μαζί με το "Έθος Αιγαίου" και την υπεύθυνη των Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ. Δ. Ε Χίου, Δέσποινα Μουτάφη, το διανησιωτικό κινηματογραφικό Φεστιβάλ "CINEμάθεια, 2023-2024" που θα φιλοξενηθεί στην Ερμούπολη.

Σύμφωνα με τον κ. Κόλλια, στο 12ο Φεστιβάλ CINEμάθεια που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως και τις 11 Οκτωβρίου στη Σύρο, θα συμμετάσχουν 25 Γυμνάσια και Λύκεια από το βόρειο και νότιο Αιγαίο, με 47 ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, video clips και animation.

"Στο Φεστιβάλ θα διαγωνιστούν 47 ταινίες από σχολεία του βορείου και νοτίου Αιγαίου. Μιλάμε για ταινίες κυρίως μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Το σημαντικό για τη Σύρο, αλλά και για το Φεστιβάλ, είναι ότι θα λάβουν συμμετοχή περίπου 25 σχολεία. Δηλαδή έχουμε αποστολές κινηματογραφικών ομάδων από 25 διαφορετικά σχολεία, κάτι που σημαίνει ότι το νησί θα μετεξελιχθεί σε μία τριήμερη μαθητική φεστιβαλική πόλη", σημείωσε ο υπεύθυνος του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Σύρου-Ερμούπολης.

Στόχος του Φεστιβάλ, όπως τόνισε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα, είναι η ανάπτυξη της κινηματογραφικής παιδείας στη μαθητική κοινότητα, ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των παιδιών, αλλά και η καλλιτεχνική έκφραση.

"Η κινηματογραφική παιδεία και ο οπτικοακουστικός γραμματισμός είναι πολύ σημαντικός στις μέρες μας, διότι ζούμε την εποχή της εικόνας. Τα παιδιά δηλαδή κατακλύζονται από εικόνες που τις περισσότερες φορές δεν ξέρουν να τις διαβάσουν. Άρα λοιπόν είναι πολύ σημαντική η ενασχόληση με τον κινηματογράφο και την εικόνα μέσα από τις κινηματογραφικές ομάδες, είναι ένας τρόπος να μάθουν να αποκρυπτογραφούν τον κόσμο. Στις μέρες μας, που κάθε παιδί έχει ένα κινητό και τραβά video με όλα τα περιστατικά που βλέπουμε καθημερινά, το να νιώσει ότι πίσω από την κάμερα έχει μία ευθύνη και καταγράφει συγκεκριμένα πράγματα με συγκεκριμένο σκοπό, είναι ένα ιδιαίτερο μάθημα, όχι μόνο κινηματογραφικής παιδείας, αλλά και αγωγής", υπογράμμισε ο κ. Κόλλιας, αναπτύσσοντας τη φιλοσοφία του συγκεκριμένου Φεστιβάλ.

Τεράστιο το ενδιαφέρον της μαθητικής κοινότητας του Αιγαίου

Συνεχίζοντας την αναφορά του στο Φεστιβάλ, αλλά κυρίως στην κινηματογραφική παιδεία, τόνισε ότι αυτή εκτός από τη συνεργασία για την παραγωγή μίας ταινίας, προσφέρει στα παιδιά και την ευκαιρία της επαφής, αλλά και της ανταλλαγή απόψεων που επιβάλλεται να έχουν μεταξύ τους.

"Είναι πολύ σημαντικό που τόσα παιδιά θα βρεθούν στη Σύρο, θα καθίσουν μαζί. Θα παρακολουθήσουν τις ταινίες και θα βραβευτούν. Θα ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες, θα συζητήσουν, θα περπατήσουν στην πλατεία Μιαούλη, αλλά και μέσα στην Ερμούπολη. Όλο αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά και γι' αυτό υπήρξε και τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από τους μαθητές πολλών σχολείων που θα έρθουν στη Σύρο για αυτό το σκοπό, παρ’ όλες τις δυσκολίες της νησιωτικής μας περιοχής", υποστήριξε.

Κλείνοντας, ο κ. Κόλλιας δήλωσε ότι το συγκεκριμένο Φεστιβάλ, που κλείνει 12 χρόνια ζωής, είναι ένα μέσο έκφρασης και δημιουργίας, κερδίζοντας το ενδιαφέρον των μαθητών.

"Το Φεστιβάλ είναι ένα μέσο έκφρασης και δημιουργίας και αυτό οφείλεται στην "ψυχή" του, Στέλλα Τσιροπινά που είναι αυτή που το δημιούργησε, συνεχίζοντας να το διοργανώνει με κάποιο τρόπο σε συνεργασία με τη νέα υπεύθυνη των σχολικών δραστηριοτήτων της Χίου. Για τη 12η του διοργάνωση, συνεργάστηκε με εμάς, δηλαδή το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Σύρου – Ερμούπολης για το φέρουμε εδώ στη Σύρο", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στην επισήμανση ότι είναι πολύ σημαντική συμβολή του ΚΕΠΕΑ στη διοργάνωση του διανησιωτικού κινηματογραφικού Φεστιβάλ, σημείωσε ότι "το ΚΕΠΕΑ τα 2,5 χρόνια που λειτουργεί, προσπαθεί να παίξει έναν ρόλο "κέντρου-επικοινωνίας", αλλά και "κέντρου-έκφρασης". Για αυτό και όταν μας προτάθηκε να μπούμε στη διοργάνωση του Cineμάθεια, απαντήσαμε θετικά, καθώς ο κινηματογράφος έχει ενταχθεί στα προγράμματά μας. Για εμάς είναι ένας τρόπος να φτάσουμε στα παιδιά και να μεταφέρουμε το μήνυμά μας πολύ πιο εύκολα. Ναι παίξαμε το ρόλο της συνδιοργάνωσης και πιστεύω ότι τα 25 σχολεία που έρχονται στη Σύρο, είναι μία ένδειξη στο ρόλο που μπορεί να παίξει στη Σύρο, το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία".

Τέλος, να σημειωθεί ότι από τις 15 έως και τις 18 Οκτωβρίου, θα ακολουθήσουν μεταφεστιβαλικές προβολές και εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και μαθητές, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου και στο Μουσείο Μαστίχας Χίου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν μπορούν να απολαύσουν από κοντά το τριήμερο Φεστιβάλ CINEμάθεια, εκδίδοντας, χωρίς αντίτιμο, δελτία εισόδου για το θέατρο Απόλλων μέσω της https://www.ticketservices.gr.

Ετικέτες: