Το απαύγασμα της κλασικής μουσικής
- Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2013 - 06:00
Λίγο πριν την έναρξη του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αιγαίου στη Σύρο, που αποτελεί δικαίως το απαύγασμα της πολυσήμαντης καλλιτεχνικής πορείας της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, η σκηνή του Θεάτρου “Απόλλων” θα αποκτήσει και πάλι “κλασική” λάμψη μέσα από δημοφιλείς οπερατικές δημιουργίες, αντλούμενες από την ελληνική και παγκόσμια μουσική σκηνή.
Ο Μουσικός Όμιλος Σύρου, ολοκληρωτικά αφοσιωμένος στην πνευματική και πολιτιστική εξύψωση του φιλόμουσου κοινού, παρουσιάζει τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2013 και ώρα 21:00 τη συναυλία “Από την Όπερα στην ελληνική Οπερέτα”.
Στην εκδήλωση θα εμφανιστούν από κοινού η μεσόφωνος Φωτεινή Αθανασάκη και ο βαρύτονος Νικόλαος Καραγκιαούρης, πρωταγωνιστής της ροκ όπερας “Δαίμονες”, δια χειρός Νίκου Καρβέλα.
Οι δύο σολίστ θα ερμηνεύσουν άριες από γνωστές όπερες και μιούζικαλ όπως “Η Εύθυμη Χήρα” και “Η Μελωδία της ευτυχίας”, ενώ στο δεύτερο μέρος θα παρουσιάσουν ένα μοναδικό αφιέρωμα στην ελληνική Οπερέτα, με αγαπημένα κομμάτια από την “κιβωτό” του ελαφρού αστικού τραγουδιού. Τους καλλιτέχνες θα “συνοδεύσει” στο πιάνο ο διευθυντής της μικτής χορωδίας του Μουσικού Ομίλου Σύρου, Δημήτρης Παπαθεοδώρου.
Για τη συμμετοχή τους στο μουσικό αυτό “ταξίδι” από την Αμερική και την Βιέννη, έως την Ιταλία και την παλαιά Αθήνα, που τους φέρνει ξανά στη σκηνή του Θεάτρου “Απόλλων”, μετά την πρώτη εμφάνισή στους στο περσινό Φεστιβάλ Αιγαίου, μιλούν αποκλειστικά στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Καραγκιαούρης και η κ. Αθανασάκη.
Από τους “Δαίμονες” στον πολιτιστικό παράδεισο της Σύρου
“Μέσα από τη συναυλία, θα προβάλουμε την πορεία της εξέλιξης του είδους, καθώς στην Ελλάδα δεν είχαμε, ούτε έχουμε την παράδοση της όπερας. Ωστόσο, μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, έγινε μία μουσική προσπάθεια μέσω της γλώσσας μας, που οδήγησε στην ανάπτυξη της λεγόμενης Ελληνικής Οπερέτας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγκιαούρης εκφράζοντας την αμέριστη χαρά του για την ευκαιρία που του δίνεται να επισκεφτεί ξανά την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.
“Πέρυσι, όταν ήρθαμε στη Σύρο για πρώτη φορά, ήταν κάτι καινούριο για εμάς. Δεν γνωρίζαμε ούτε το μέρος, ούτε τους ανθρώπους, ούτε το θέατρο που είναι ένα κόσμημα για το νησί. Όταν όμως γνωρίσαμε την πλούσια πολιτιστική της παράδοση, ενθουσιαστήκαμε”, επισημαίνει.
Σήμερα, ο ίδιος δηλώνει πιο ώριμος καλλιτεχνικά και βιώνει ευχάριστα τις αλλαγές τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο. “Για εμάς, που είμαστε νέοι καλλιτέχνες, κάθε χρόνος εμπειρίας και δουλειάς είναι υπέρ μας. Που αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε και κάποια πράγματα σε διαφορετική βάση πια”, υπογραμμίζει.
“Όφελος για το είδος που εκπροσωπώ”
Ο κ. Καραγκιούρης σπούδασε βιολί και πιάνο στο δημοτικό ωδείο Πατρών και πήρε δίπλωμα μονωδίας στο Ωδείο Αθηνών με την κ. Hara Savino το 2007. Έχει παρακολουθήσει masterclasses τραγουδιού και μαθήματα υποκριτικής, ενώ έχει αποσπάσει βραβεία σε διαγωνισμούς τραγουδιού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με την παιδική σκηνή της Εθνικής λυρικής σκηνής και την Κάρμεν Ρουγγέρη, το Εθνικό θέατρο στη παράσταση "Ερρίκος ο 4ος" σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου, το μέγαρο μουσικής Αθηνών, Θεσσαλονίκης καθώς και με την Όπερα Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, η ευρεία αναγνώριση για τον ίδιο επήλθε φέτος με τη συμμετοχή του στην επιτυχημένη - εμπορικά και καλλιτεχνικά - παράσταση, “Δαίμονες”. Όπως υπογραμμίζει, “η επιτυχία που γνωρίζει το ίδιο, είναι μια ευκαιρία για να μάθει περισσότερος κόσμος το είδος που εκπροσωπεί”. Παράλληλα σημειώνει ότι πρόκειται για μία ποιοτική δουλειά, η οποία συνδυάζει διαφορετικά είδη μουσικής, “παντρεύοντας” αρμονικά τον mainstream χαρακτήρα του έργου με την καλλιτεχνική αξία της εποχής.
“Η όπερα δεν είναι για μικρές κοπελίτσες”
Αντιπαρέρχεται κάθε στερεοτυπική σκέψη που θέλει τη μουσική να απευθύνεται αποκλειστικά στην πνευματική και οικονομική ελίτ του τόπου. “Εκπροσωπούμε ένα λαϊκό είδος μουσικής που απευθύνεται σε όλους, δημιουργώντας μαγικά συναισθήματα που κερδίζουν τους ανθρώπους” δηλώνει, εκτιμώντας ότι η παροιμία που μας θυμίζει πως “η μουσική εξημερώνει τα άγρια θηρία” δεν προέκυψε τυχαία από τον θυμόσοφο λαό.
Κρίνει επίσης λανθασμένο το διαχωρισμό των επαγγελμάτων σε ανδρικά και γυναικεία, εξηγώντας ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν την κλασική μουσική, τέχνη μόνο για γυναίκες καλλιτέχνιδες.
“Η άποψη αυτή μπορεί να υπάρχει στο μυαλό κάποιων ανθρώπων, όμως η λύση και η απάντηση βρίσκεται στο μυαλό των ανδρών καλλιτεχνών. Οι ίδιοι ξέρουν πώς θα προωθήσουν τον εαυτό τους, πώς θα τον λανσάρουν και πώς θα τον εφοδιάσουν. Γιατί θέλουμε πολλά εφόδια για να βγούμε πάνω στη σκηνή. Δεν αρκεί μόνο μία ωραία φωνή. Πρέπει να μάθουμε υποκριτική και να δουλέψουμε τόσο πολύ σε αυτό το θέμα, προκειμένου να αποδείξουμε ότι αυτό το αντικείμενο δεν είναι για τις ευαίσθητες ψυχούλες, τις μικρές κοπελίτσες με τα ξανθά κοτσιδάκια” αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ εκτιμά “ότι η όπερα είναι κυρίως ανδρικό επάγγελμα, στο οποίο δυναμικές γυναίκες μπορούν να τα καταφέρουν καλά”.
Όπως υπογραμμίζει, βασικός γνώμονας για τις μελλοντικές συνεργασίες του θα παραμείνει η ποιότητα και όχι η δημοσιότητα. “Η αναγνωρισιμότητα ουδέποτε με απασχολούσε. Γιατί όπως έρχεται, έτσι μπορεί να φύγει. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι η ποιοτική δουλειά και πώς να εξελίξω τη δουλειά μου και να την κάνω καλύτερη”, καταλήγει.
Γερή σχέση με το φιλόμουσο κοινό της Σύρου
Η μεσόφωνος κ. Φωτεινή Αθανασάκη, η οποία ασχολείται με το κλασικό ρεπερτόριο και τη λυρική μουσική, έκανε την παρθενική εμφάνισή της στη Σύρο με τη συμμετοχή της στο 8ο Φεστιβάλ Αιγαίου πέρυσι το καλοκαίρι. Το φιλόμουσο κοινό είχε την ευκαιρία να την απολαύσει ξανά κατά τη διάρκεια της μουσικής εκδήλωσης την ημέρα του εορτασμού του πολιούχου του νησιού, Αγίου Νικολάου, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Σύρου εντός του ναού.
“Υπάρχει μία καλή χημεία ανάμεσα σε εμένα και τον κόσμο της Σύρου” δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη”, κρίνοντας σημαντικά τα “άλματα” που κάνει το νησί χρόνο με τον χρόνο στον πολιτισμό. “Όχι μόνο ανεβάζει όπερες, αλλά έχει επίσης πολλά θεατρικά δρώμενα, μουσικές εκδηλώσεις και αξιόλογες δράσεις καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
“Η μουσική είναι μία”
Συγκριτικά με το παρελθόν, εκτιμά ότι το ελληνικό κοινό έχει έρθει πιο κοντά στο συγκεκριμένο είδος κλασικής μουσικής, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των δημιουργών που την υπηρετούν, αλλά και ειδικότερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. “Ο κόσμος έχει έρθει σε μια υποτυπώδη επαφή με την κλασική μουσική και το αυτί του είναι πλέον πιο δεκτικό σε διάφορα ερεθίσματα” εξηγεί, κρίνοντας “ξεπερασμένη” την άποψη ότι η όπερα αφορά μόνο την ελίτ τάξη. “Νομίζω ότι αυτό τείνει να ξεφτίσει. Ο κόσμος έχει ξεφύγει από αυτή την άποψη, η οποία σιγά-σιγά θα φθίνει και δεν θα ισχύει”, προσθέτει.
Κλείνοντας, σημειώνει ότι η μουσική είναι μία και παγκόσμια. “Σίγουρα το κάθε είδος μουσικής προσφέρει διαφορετικά συναισθήματα και διαφορετικές απολαύσεις. Αλλά η μουσική είναι ουσιαστικά μία και έχει ως στόχο να προσφέρει απόλαυση και ευχαρίστηση τόσο στον ακροατή, όσο και στον τραγουδιστή”, επισημαίνει.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η Ήρα κατεβαίνει στη Δήλο
10 Σεπ. 2018 - 6:21 - Στα μουσικοποιητικά μονοπάτια του Ηλία Ανδριόπουλου
26 Αυγ. 2015 - 6:10 - Κοπή πίτας από τον Μουσικό Όμιλο Σύρου
25 Ιαν. 2014 - 2:11 - Ο έρωτας μέσα από ένα γοβάκι
29 Ιουν. 2013 - 11:47 - Cerenterola, η ιστορία της Σταχτοπούτας
26 Ιουν. 2013 - 10:18