“Από την Όπερα στην ελληνική Οπερέτα”

Ένα απροκάλυπτο ρομαντικό ταξίδι

Μάγεψε η συναυλία του Μουσικού Ομίλου Σύρου
Δημήτρης Παπαθεοδώρου, Φωτεινή Αθανασάκη, Νικόλαος Καραγκιαούρης

Μία ξεχωριστή περιπλάνηση στα μελωδικά μονοπάτια της κλασικής μουσικής με άριες από δημοφιλείς όπερες και μιούζικαλ, καθώς και αποσπάσματα από γνωστές και αγαπημένες ελληνικές οπερέτες, επιφύλαξε στο φιλόμουσο κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, ο Μουσικός Όμιλος Σύρου.

Με οδηγούς την μεσόφωνο Φωτεινή Αθανασάκη και τον βαρύτονο Νικόλαο Καραγκιαούρη, οι θεατές ταξίδεψαν “από την Όπερα στην ελληνική Οπερέτα”, έχοντας στις αποσκευές τους τραγούδια – σταθμούς στην ιστορία της κλασικής μουσικής.

Με ένα πλούσιο ρεπερτόριο, που περιελάμβανε από τα μαγευτικά “An die Nacht” του Carl Bohm και “Con te partiro” του F. Sartori, μέχρι τα διαχρονικά “Η καρδιά μου πονεί για σας” και “Θέλω να τον δω” του εκφραστή της ελληνικής οπερέτας, Θεόφραστου Σακελλαρίδη, οι δύο σολίστ παρουσίασαν ένα άρτιο και ποιοτικό πρόγραμμα, αποσπώντας το θερμότερο χειροκρότημα του κοινού. Τους καλλιτέχνες συνόδευσε μουσικά ο πιανίστας Δημήτρης Παπαθεοδώρου, ο οποίος διευθύνει τη Μικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σύρου τα τελευταία εννέα χρόνια.

Στην μνήμη του Τζουζέπε Βέρντι

Όπως επεσήμανε στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Ζαννής Μιχάλοβιτς, η όπερα αποτελεί ένα μουσικό δράμα που δημιουργήθηκε από την προσπάθεια να προσαρμοστούν όλες οι πνευματικές τάσεις και οι μουσικές φόρμες της εποχής σε μια ιστορία, ή ένα ποίημα με έντονη την επιθυμία αντιγραφής της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.

Η πρώτη όπερα που ανέβηκε στην Ερμούπολη ήταν το έργο “Ριγκολέτο” του Βέρντι, κατά την ημέρα των εγκαινίων του Θεάτρου “Απόλλων” στις 20 Απριλίου 1864. Φέτος, η Διεθνής Μουσική Κοινότητα χαρακτήρισε το 2013 “έτος Βέρντι” με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από τη γέννησή του. Ως εκ τούτου, ο Μουσικός Όμιλος Σύρου αφιερώνει τις φετινές εκδηλώσεις του στην μνήμη του.

Από την άλλη, η ελληνική Οπερέτα ήταν η πιο λαϊκή έκδοση της όπερας, η οποία κινούταν σε ένα απροκάλυπτα ρομαντικό πλαίσιο τόσο από πλευράς δράματος, όσο και μουσικής σύνθεσης, με έντονα στοιχεία κωμωδίας ή φάρσας. Η πρώτη ελληνική Οπερέτα που παρουσιάστηκε στην Ερμούπολη, ήταν το έργο “Στα παραπήγματα” του Θ. Σακελλαρίδη το 1914.

Στο τέλος της παράστασης ο Μουσικός Όμιλος Σύρου τίμησε τους τρεις καλλιτέχνες, απονέμοντάς τους το καινούριο αναμνηστικό του, το οποίο σχεδίασε η Πηνελόπη Ασλάνογλου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η επόμενη εκδήλωσή του θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουνίου με το καθιερωμένο χορωδιακό φεστιβάλ, το οποίο φέτος μετονομάστηκε σε 1ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης, λόγω της συμμετοχής της Μικτής Χορωδίας του Πνευματικού Ομίλου Λεμεσού Κύπρου. Συνδιοργανωτής του Φεστιβάλ είναι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Ετικέτες: