Μουσική παράσταση για τα 150 χρόνια του Θεάτρου Απόλλων

Με σεβασμό στην ιστορία

  • Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2014 - 06:10
  • /   Eνημέρωση: 14 Απρ. 2014 - 7:52
  • /   Συντάκτης: Αντώνης Μπούμπας

Με ένα ξεχωριστό μουσικό “δώρο”, βασισμένο στο έργο πέντε κορυφαίων μουσουργών της όπερας και ανταποκρινόμενο στις υψηλές απαιτήσεις του λυρικού μελοδράματος, ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σύρου και ο Μουσικός Όμιλος Σύρου τίμησαν τα 150 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του ιστορικού θεάτρου “Απόλλων”

Για δύο συνεχόμενες βραδιές, η μικρογραφία της σκάλας του Μιλάνου και παρακαταθήκη της τεράστιας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ερμούπολης φόρεσε τα “γιορτινά” της και υποδέχθηκε το φιλόμουσο κοινό της Σύρου, που είχε την ευκαιρία να απολαύσει δέκα αποσπάσματα από τις δημοφιλέστερες όπερες των Μότσαρτ, Ροσσίνι, Ντονιτσέττι, Βέρντι και Μπελλίνι, που απεικονίζονται στην οροφογραφία του Θεάτρου.

Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν οι εισαγωγές από τον “Μαγικό Αυλό” του Μότσαρτ, τον “Κουρέα της Σεβίλης” του Ροσσίνι, “την “Κόρη του Συντάγματος” του Ντονιτσέττι, ενώ το θερμό χειροκρότημα των θεατών απέσπασε το αγαπημένο ντουέτο “Libiamo ne' Lieti Calici” από την Traviata του Βέρντι με τον Τενόρο Βαγγέλη Χάλαρη και την υψίφωνο Αγνή Αλιφραγκή.

Το πρόγραμμα παρουσίασαν η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και η μικτή χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σύρου, υπό την καθοδήγηση της αρχιμουσικού, Alice Labarche, η οποία κατάφερε να μετατρέψει τα έργα από συμφωνική ορχήστρα σε μπάντα πνευστών.

Επιστροφή στην αφετηρία μίας λαμπρής πορείας

Σημειώνεται ότι η μικτή χορωδία του Ομίλου από το 1983 έχει παρουσιάσει κατ' επανάληψη χορωδιακά από όπερες όχι μόνο στη Σύρο, αλλά και στην Αθήνα, υπηρετώντας αυτό το είδος με συνέπεια και σεβασμό, χάρη στη λατρεία τόσο του αείμνηστου Αλέξανδρου Γεννάδιου, όσο και των μεταγενέστερων προέδρων του Μουσικού Ομίλου Σύρου (Ζαννή Μιχάλοβιτς και Γιάννη Αργυρίου) για την όπερα.

Τα κείμενα της παράστασης, τα οποία αποτελούν αποσπάσματα από άρθρα του τοπικού τύπου, όπως παρουσιάζονται στη μελέτη του Μάνου Ελευθερίου “Το Θέατρο στην Ερμούπολη τον εικοστό αιώνα”, αλλά και από το διήγημα του Εμμανουήλ Ροΐδη”Ψυχολογία Συριανού Συζύγου” επιμελήθηκαν η Έφη Τερζίδου και ο Κώστας Χατζηδάκης.

Την παρουσίαση ανέλαβε η Μαρία Ζωίδου, η οποία με αμεσότητα και γλυκύτητα “ταξίδεψε” το κοινό στην αφετηρία του θεάτρου “Απόλλων”, συστατικό στοιχείο της οποίας αποτέλεσε η όπερα, το μελόδραμα.

Πρόκειται για την πρώτη μουσική παράσταση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων του θεάτρου, αποδεικνύοντας ότι η εγχώρια πολιτιστική δύναμη του νησιού δεν περιφρονεί την ιστορία του.

Ετικέτες: