"Ψίθυροι" πολιτισμού
- Τρίτη, 10 Ιουνίου, 2014 - 06:10
Πίσω και πέρα από τις οικονομικές και πολιτικές τυμπανοκρουσίες οι οποίες θέτουν ως προτεραιότητα τη διαμόρφωση των αγορών, οι εραστές της τέχνης εξακολουθούν να προτείνουν γόνιμους ψιθύρους και διεξόδους μέσω της τέχνης, καταδεικνύοντας τον πολύπλευρο και βαρυσήμαντο ρόλο που δύνανται να διαδραματίσουν στις σύγχρονες κοινωνίες.
Με συνδετικό κρίκο το καλό τραγούδι, που όλοι αγαπήσαμε, τραγουδήσαμε και χρησιμοποιήσαμε για να εξωτερικεύσουμε βαθύτερα συναισθήματα, που δεν εκφράζονται με απλά λόγια, χορωδίες από τη Λαμία, τη Λάρισα και τη Λευκωσία της Κύπρου αντάμωσαν στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων, για να παρουσιάσουν ένα μοναδικό μουσικό πρόγραμμα, αφιερωμένο στα 150 χρόνια λειτουργίας του.
Πανδαισία μελωδίας και αρμονίας
Το 2ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης, το οποίο συνδιοργάνωσαν και φέτος ο Μουσικός Όμιλος Σύρου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επιφύλαξε στο φιλόμουσο κοινό της Σύρου μία πανδαισία χορωδιακής μουσικής, μελωδίας και αρμονίας, μεταδίδοντας το μήνυμα ότι η τέχνη είναι ένας τρόπος να ταξιδέψει κανείς εκεί που θέλει, όποτε θέλει και με όποιους θέλει.
Σημειώνεται ότι από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 4 φεστιβάλ με Ελληνικές χορωδίες, ενώ για πρώτη φορά πέρυσι η διοργάνωση απέκτησε διεθνές χρώμα, με τη συμμετοχή της Κύπρου, η οποία τίμησε και φέτος τον θεσμό, με την παρουσία της Καλλιτεχνικής Χορωδίας Λευκωσίας, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Σώζου Χαραλαμπίδη.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν επίσης το Χορωδιακό Εργαστήρι Λαμίας με μαέστρο τον κ. Θύμιο Τζοβανάκη, ο Μουσικός Σύλλογος Λάρισας με μαέστρο τον κ. Χρήστο Κτιστάκη και φυσικά η Μικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σύρου, με μαέστρο τον κ. Δημήτρη Παπαθεοδώρου και την κ. Claudia Ayala στο πιάνο.
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Μουσικού Ομίλου Σύρου κ. Γιάννης Αργυρίου τόνισε: “ευχόμαστε το 2015 παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες να οργανώσουμε το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών, συμβάλλοντας και εμείς ως Μουσικός Όμιλος Σύρου στην προαγωγή του πολιτισμού, ο οποίος μπορεί να μας κρατήσει όρθιους σε τέτοιες περιόδους κρίσης”. Τόνισε μάλιστα, ότι ενδιαφέρον για συμμετοχή στο επόμενο φεστιβάλ έχει ήδη εκδηλώσει μία χορωδία από την Ελβετία.
Μικτή χορωδία Μουσικού Ομίλου Σύρου
Την αυλαία του φεστιβάλ άνοιξε, όπως κάθε χρόνο, η μικτή χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σύρου, ο οποίος συμπλήρωσε φέτος 31 χρόνια προσφοράς στη μουσική και τον πολιτισμό του νησιού. Το ρεπερτόριο της Ορχήστρας αποτελείται από έργα του μελοδραματικού θεάτρου, καθώς και σύγχρονων Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Τα μέλη του προσπαθούν μέσα από το έργο τους, να προκαλέσουν ανησυχίες στους νέους πάνω στο πνεύμα της καλής μουσικής και να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε μια τέχνη, γνήσια και πλούσια σε συναισθήματα, που έχει ως αποτέλεσμα άνθρωποι και λαοί να πλησιάζονται, να γνωρίζονται και να αγαπιούνται. Αυτή τη φορά, η χορωδία παρουσίασε το “Κάποιος γιορτάζει” του Γιάννη Αργύρη, αφιερωμένο στα 150 χρόνια του Θεάτρου Απόλλων, τραγούδια του Μ. Χατζηδάκη και του Μ. Βιολάρη, ενώ ερμήνευσε ακόμα δύο ξενόγλωσσα κομμάτια.
Χορωδιακό Εργαστήρι Λαμίας
Τη “σκυτάλη” παρέλαβε το Χορωδιακό Εργαστήρι Λαμίας, το οποίο ιδρύθηκε από τον σημερινό μαέστρο Θύμιο Τζοβανάκη το 2010. Τα μέλη της χορωδίας φιλοδοξούν μέσα από συστηματική δουλειά και μεγάλη προσπάθεια να προσθέσουν ένα ακόμη λιθαράκι, στο οικοδόμημα που λέγεται “χορωδιακό τραγούδι”. Το Εργαστήρι, στο λίγο χρόνο ζωής του, έκανε αρχικά εμφανίσεις σε χορωδιακές συναντήσεις στο νομό Φθιώτιδας, στις οποίες απέσπασε κολακευτικά ως ενθουσιώδη σχόλια όσων τις παρακολούθησαν. Σαν επιστέγασμα της προσπάθειάς του, ήρθε η βράβευσή του με το 3ο βραβείο στο φεστιβάλ Ναυπάκτου “Μίκης Θεοδωράκης” το καλοκαίρι του 2012, καθώς και το 3ο βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ Καρπενησίου (ANTONIO VIVALDI) τον Ιούνιο του 2013. Φιλοδοξία του Εργαστηρίου είναι, μέσα από την προσφορά του στο χορωδιακό τραγούδι, να εδραιωθεί σαν ένα αξιόλογο σύνολο, ανάμεσα στα τόσα άλλα αναγνωρισμένα χορωδιακά σχήματα της πατρίδας μας, στέλνοντας το μήνυμα προς όλους πως παρά την κρίση, τα μέλη της είναι εδώ και αντιστέκονται. Ανάμεσα στα κομμάτια που ερμήνευσε στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων, ήταν το “Ανάγκη να σε πάρω εγώ” του Μ. Χατζηδάκη, το “Όσο κρατάει ένας καφές” του Θ. Μικρούτσικου και το “Oh when the Saints” του Patrick Huber.
Μουσικός Σύλλογος Λάρισας
Η ανδρική χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας ιδρύθηκε το 1931 και επί 83 χρόνια εκπροσωπεί την πόλη έχοντας δώσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 250 συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με ένα πλούσιο ρεπερτόριο έργων ελληνικής και διεθνούς μουσικής που ξεπερνά τα 200 έργα. Μεταξύ των κορυφαίων στιγμών του συλλόγου, περιλαμβάνεται η πρώτη ελληνική παρουσίαση της 13ης Συμφωνίας του Dm. Schostakowitsch σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και Αθηνών και η παρουσίαση του έργου σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ηρώδειο. Παράλληλα, έχει τραγουδήσει αποσπάσματα από δημοφιλείς όπερες όπως το “Trovatore” και η “Traviata” του G. Verdi, η “Carmen” του G. Bizzet, ο “Κουρέας της Σεβίλης” και η οπερέτα του Θ. Σακελλαρίδη “Ο Βαφτιστικός”. Η χορωδία παρουσίασε ένα πλούσιο πρόγραμμα, καταφέρνοντας μέσα από τα -θεατρικής κοπής- “Βατράχια” του D. Ennik να ξεσηκώσουν κυριολεκτικά το κοινό, αποσπώντας το θερμότερο χειροκρότημά του.
Καλλιτεχνική Χορωδία Λευκωσίας
Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή της Καλλιτεχνικής Χορωδίας Λευκωσίας, η οποία ιδρύθηκε το 1981 σε μία προσπάθεια να καλύψει ένα μεγάλο καλλιτεχνικό κενό που υπήρχε στην Κύπρο στο χώρο του έντεχνου ελαφρολαϊκού τραγουδιού και στην έντεχνη παρουσίαση της παραδοσιακής δημοτικής μουσικής. Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Μόρφου και σολίστας, Χαρίλαος Χαριλάου, “ο πολιτισμός είναι το ακαταμάχητο όπλο που δίνει τη νίκη σε λαούς που αγωνίζονται για τη λευτεριά τους”. Πρόσθεσε μάλιστα πως η δημιουργία της χορωδίας ήταν μια αντίδραση των καταδιωγμένων Κυπρίων, οι οποίοι για 33 χρόνια αναμένουν και προσδοκούν την ώτα όπου στην πόλη της Μόρφου θα δώσουν μια μεγάλη συναυλία για τα ελευθέρια της Κύπρου. “Εκεί θα θέλαμε και οι σημερινές χορωδίες να είναι μαζί μας, γιατί σύντομα θα γίνει να πανηγυρίσουμε όλοι μαζί τον ύμνο της ελευθερίας”, υπογράμμισε.
Μετά την απονομή των αναμνηστικών δώρων από τον πρόεδρο του Μ.Ο.Σ. κ. Γιάννη Αργυρίου, μία έκπληξη περίμενε του θεατές. Μουσικοί της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και οι χορωδοί έπαιξαν και τραγούδησαν απόσπασμα από τη “Λουτσία ντι Λαμερμούρ” του Ντονιτσέτι, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των θεατών.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ανάδειξη των μουσικών και των παραδόσεων
19 Νοε. 2024 - 6:15 - Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Σύρου: Μια εβδομάδα μουσικής και πολιτισμού στην καρδιά των Κυκλάδων
14 Νοε. 2024 - 12:24 - Σύρος: Συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά τον Δεκέμβρη
4 Νοε. 2024 - 17:20 - Το "Καρναβάλι των ζώων", συνδυασμένο με μια πρωτότυπη ιστορία
15 Οκτ. 2024 - 6:16 - Παραδοσιακές μουσικές της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου
15 Οκτ. 2024 - 6:15