Οι νικητές του 1ου Ελληνικού Τζαζ Διαγωνισμού “Απόλλων”

Μουσική υψηλού επιπέδου

Το τρίο του καταξιωμένου Έλληνα πιανίστα Σπύρου Μάνεση και το μουσικό σχήμα του Χάρη Ιωάννου από την Κύπρο ήταν τα δύο νικητήρια γκρουπ του 1ου Ελληνικού Τζαζ Διαγωνισμού, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φετινού International Jazz Day στην Ερμούπολη.

Στόχος του διαγωνισμού ήταν ο ευγενής συναγωνισμός που θα ενέπνεε τη δημιουργία ερεθισμάτων για μουσικά δρώμενα υψηλού επιπέδου και τη περαιτέρω διάδοση της τζαζ μουσικής στην Ελλάδα.

Οι ημιτελικοί και ο τελικός διεξάχθηκαν στο Athenaum στο Θησείο, ενώ η απονομή των κομψών βραβείων “Απόλλων” πραγματοποιήθηκε στο ομώνυμο Θέατρο της Ερμούπολης, η οποία τείνει να αποτελέσει την πύλη της τζαζ στη χώρα μας.

Τα βραβεία παρέδωσαν στους νικητές ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Στέλιος Μπρίγγος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης Σύλβιος Σύρρος.

Ποιότητα και αίγλη στην τοπική κοινωνία

Την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη διεξαγωγή του φεστιβάλ, το οποίο προβλήθηκε τόσο σε έντυπα πανελλήνιας εμβέλειας όπως τα “Νέα”, ο “Ελεύθερος Τύπος”, η “Καθημερινή” και η “Αυγή”, όσο και στα διεθνή μέσα της Unesco εξέφρασε, στο σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Μπρίγγος. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΤ, περισσότεροι από 1.600.000 χρήστες επισκέφτηκαν τον σύνδεσμο της συγκεκριμένης διοργάνωσης. “Μέσα από ποιοτικές εκδηλώσεις, όπως αυτή, οριοθετούμε στρατηγικά τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να χαράξουμε την πολιτική μας, δημιουργώντας καινούριους θεσμούς που προσφέρουν στην τοπική κοινωνία ποιότητα, αίγλη, διαφήμιση αλλά και το κάτι διαφορετικό που τόσο πολύ έχει ανάγκη”, υπογράμμισε.

Καθαρή τέχνη

Στο υψηλό επίπεδο των 34 συμμετεχόντων από την Ελλάδα και την Κύπρο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Σύρρος, επισημαίνοντας τα σημαντικά αποτελέσματα της πνευματικής αυτής εργασίας. “Τέτοιοι διαγωνισμοί συμβάλλουν στην ανάπτυξη μίας μουσικής κοινωνικότητας, μέσω της οποίας η τέχνη πολλαπλασιάζεται και προχωρά”, σημείωσε. Πρόσθεσε δε ότι η τζαζ μουσική είναι μια καθαρή τέχνη, που έχει ως αυτοσκοπό τον εαυτό της και δεν καθορίζεται ούτε από το κέρδος, ούτε από την αναγνωρισιμότητα.

Στη συνέχεια, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει τόσο το τρίο του Σπύρου Μάνεση, με τη συμμετοχή του κοντραμπασίστα Αρίωνα Γυφτάκη και του ντράμερ Αναστάση Γούλιαρη, όσο και το μουσικό σχήμα του Χάρη Ιωάννου από την Κύπρο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Φίλιππος Τριομμάτης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Χρηστιάννα Πάπιτση και Μάρκος Δαδάος και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.

Ετικέτες: