Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι
- Παρασκευή, 3 Αυγούστου, 2018 - 06:17
Αγαπημένα τραγούδια που «σφράγισαν» μία ολόκληρη εποχή και αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της μουσικής «κληρονομιάς» της χώρας μας, θα μας θυμήσει το φετινό Χορωδιακό Αφιέρωμα του Μουσικού Ομίλου Σύρου, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός».
Στις 4 και 5 Αυγούστου 2018, η σοπράνο Σοφία Παπαδημητροπούλου και η μικτή χορωδία του Μουσικού Ομίλου θα παρουσιάσουν στο Θέατρο Απόλλων, μεγάλες επιτυχίες των Αττίκ, Σουγιούλ, Γιαννίδη και άλλων συνθετών της εποχής του «γραμμόφωνου» με τη συνοδεία του διακεκριμένου πιανίστα, Γιώργου Ρούσσου.
Στην ενδιαφέρουσα μουσικοθεατρική παράσταση του Μ.Ο.Σ. θα τραγουδήσουν επίσης τα μέλη της Χορωδίας του: Βαγγέλης Χάλαρης – Γιώργος Κανάκης, Ρένα Βέργου, Μαρία Κουσουλάκου, Κατερίνα Λειβαδάρα, Μικαέλα Λειβαδάρα, Βαγγέλης Παραμάνης, Λεωνίδας Κεράνης, Μιχάλης Ζουλουφός, Γιάννης Αργυρίου.
Στο αφιέρωμα συμμετέχει και ο ηθοποιός Γιώργος Μιχαλάκης, ο οποίος θα ερμηνεύσει δύα τραγούδια με θεατρικό τρόπο και θα απαγγείλει ένα ακόμη, πριν την παρουσίασή του από τη Μικτή Χορωδία.
Βασικός εκφραστής του ρομαντικού ελληνικού τραγουδιού
Ο Αττίκ πέρασε στην ιστορία και στην αθανασία με την Μάντρα και τα τραγούδια του, ως ένας καλλιτέχνης που αγάπησε και πόνεσε πολύ.
Ο Κλέων Τριανταφύλλου, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, υπήρξε βασικός εκφραστής του ρομαντικού ελληνικού τραγουδιού, με ευρωπαϊκές επιρροές. Ο ίδιος μπόλιασε τις μουσικές του με προσωπικά στοιχεία και άφησε το στίγμα του, παραμένοντας μέχρι και σήμερα σύγχρονος. Μικρός έμαθε πιάνο και φλάουτο, καθώς η μουσική είχε ήδη φανεί πως τον γοητεύει. Φοίτησε στη Νομική και στη συνέχεια, μαζί με τον αδερφό του, πήγε στο Παρίσι για να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες. Αντ’ αυτού, προτίμησε το Conservatoire de Paris, όπως και ο αδερφός τους. Τότε συνέθεσε και έγραψε τα πρώτα τραγούδια, τις πρώτες επιτυχίες για το γαλλικό κοινό. Ακολούθησαν συναυλίες στο εξωτερικό.
Το καλοκαίρι του 1930 ήταν αυτό που καθόρισε την πορεία του. Έχοντας ήδη κερδίσει την αναγνώριση και την επιτυχία κι έχοντας ήδη αλλάξει το όνομά του, ο Αττίκ ίδρυσε τη «Μάντρα». Εκεί έπαιζε πιάνο και τραγουδούσε και το κοινό απολάμβανε και διασκέδαζε. Στο πλάι του εμφανίζονταν καλλιτέχνες της εποχής, όπως η Κάκια Μένδρη, η Δανάη, η Νίνη Ζαχά, ο Μιχάλης Τραϊφόρος και αργότερα η Λουίζα Ποζέλι.
«Άνθρωποι με κλασική παιδεία υπηρετούν το ρετρό ρεπερτόριο»
Η Σοφία Παπαδημητροπούλου, αν και κλασική ερμηνεύτριια, τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για το ρετρό. «Παρότι είμαι σοπράνο, τιμώ την πατρίδα μου με αυτά τα κομμάτια που αποτελούν τη δική μας παράδοση», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη». Προσθέτει μάλιστα πως το συγκεκριμένο ρεπερτόριο, προσφέρει τη δυνατότητα στους ερμηνευές να αναδείξουν τις τόσο τις φωνητικές όσο και τις υποκριτικές δυνατότητές τους, καθώς πολλά από τα τραγούδια αυτά αφηγούνται προσωπικές ιστορίες και βιώματα των δημιουργών τους. Όπως τονίζει «δεν είναι τυχαίο που άνθρωποι με κλασική παιδεία έχουν ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το ρεπερτόριο και δισκογραφικά αλλά και συναυλιακά». Σημειώνεται μάλιστα, πως η σοπράνο και ο πιανίστας Γιώργος Ρούσσος έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν ανάλογο πρόγραμμα με αυτό του 5ου Χορωδιακού Αφιερώματος του Μ.Ο.Σ., σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Από νεαρή ηλικία, η Σοφία Παπαδημητροπούλου παρακολούθησε μαθήματα πιάνου και θεωρητικών μουσικής στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και εκπλήρωσε τις μουσικές της σπουδές στο κλασικό τραγούδι με τις υψηλότερες τιμές, με τη διεθνούς φήμης σοπράνο Μαρίνα Krilovici. Έχει παρακολουθήσει ποικίλα σεμινάρια τραγουδιού, συμπεριλαμβανομένων των Cheryl Studer, Peter Svensson, Δημήτρη Πλατανιά, Δήμητρας Θεοδοσίου και Φωτεινής Κωστοπούλου με την οποία μελετά συστηματικά κλασσικό αλλά και σύγχρονο τραγούδι. Το 2013 ήταν μία εκ των επιτυχόντων του studio όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και το 2014 έγινε δεκτή και συμμετείχε στον 38ο Διεθνή Διαγωνισμό τραγουδιού «Grand Prix Maria Callas». Ταυτόχρονα με τις σπουδές της, δραστηριοποιείται με την υποκριτική. Μαθήτευσε πλάι στη σκηνοθέτη και ηθοποιό Κική Αυγουστάτου της οποίας ήταν μέλος της ομάδας της και με τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη Βλαδίμηρο Κυριακίδη, με τον οποίο συνεργάστηκε σε θεατρικές παραγωγές και διαφημιστικά σποτ. Έχει επίσης συνεργαστεί με τη σκηνοθέτη Ελένη Σκότη και τη σεναριογράφο Μιρέλλα Παπαοικονόμου.
Γ. Αργυρίου: «Είναι καλό να θυμόμαστε και λίγο τα παλιά»
Παρά το γεγονός ότι οι προηγούμενες διοργανώσεις του Μουσικού Ομίλου Σύρου ήταν αφιερωμένος στο έργο κορυφαίων -εν ζωή- συνθετών, οι οποίοι μάλιστα παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις και συνέπραξαν με τα μέλη της Χορωδίας, το φετινό πρόγραμμα φιλοδοξεί να μας γυρίσει λίγο πιο πίσω.
«Υπάρχουν ανησυχίες, σκέψεις και καλό είναι να θυμόμαστε και λίγο τα παλιά γιατί είναι αξιόλογα. Φανταστείτε πως, τα τραγούδια του Αττίκ παρουσιάζονται σήμερα και στην Αθήνα με τη μορφή επιθεώρησης, αλλά εμείς το κάνουμε με τον δικό μας τρόπο, με απαγγελίες, αφήγηση από στιγμιότυπα της ζωής του Αττίκ και παρουσίαση της ιστορίας κάποιων τραγουδιών από τη Χριστίνα Παναγιωτοπούλου», δηλώνει ο πρόεδρος του Μουσικού Ομίλου και Διευθυντής της Χορωδίας, Γιάννης Αργυρίου, πως το φετινό Χορωδιακό Αφιέρωμα δίνει την ευκαιρία «να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι».
Η εναρμόνιση των τραγουδιών για χορωδία και η διδασκαλία των σολίστ χορωδών έγινε από την μαέστρο Alice Lambarche και τον Γιάννη Αργυρίου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Από τη «Μάντρα του Αττίκ» στο Θέατρο Απόλλων
7 Αυγ. 2018 - 6:16 - Υπόκλιση και εγκάρδιο χειροκρότημα
21 Αυγ. 2017 - 6:18 - "Ξύπνησε η Ερμούπολη" με τις μελωδίες του Γιάννη Σπανού
20 Αυγ. 2017 - 6:54 - Χορωδιακό αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο
20 Ιουλ. 2016 - 14:59 - Το Θέατρο Απόλλων έγινε ένα ατμοσφαιρικό Music Hall
6 Αυγ. 2019 - 6:17