Πρώτη επίσημη εμφάνιση της Μουσικής Σχολής «Εν Χορδαίς και Οργάνοις» στη Σύρο

Μας ανύψωσαν και μας ταξίδεψαν

Η τέχνη και το ταλέντο μικρών και μεγάλων μουσικών για το έργο σπουδαίων δημιουργών που αποτελούν διαχρονικά «φωτεινούς σηματοδότες» στην πολιτιστική διαδρομή του τόπου μας, ανύψωσαν και ταξίδεψαν τους θεατές της μουσικής παράστασης «Μάρκος ο Δάσκαλός μας», στο Θέατρο Απόλλων.

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του μουσικού συνόλου της Σχολής «Εν Χορδαίς και Οργάνοις» στη Σύρο, αποτέλεσμα της καταπληκτικής δουλειάς δασκάλων και μαθητών, απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κοινού, μεταξύ αυτών, γονέων και συγγενών που δίνουν δύναμη στα παιδιά τους, αλλά και όλων όσοι πλαισιώνουν και στηρίζουν την αξιέπαινη αυτή προσπάθεια.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2018».

Η «Μεγάλη του Μάρκου Σχολή» ιδρύθηκε στη Σύρο το 2017 για την εκμάθηση εγχόρδων και άλλων οργάνων, με σκοπό τη διατήρηση της λαϊκότητας του πολιτιστικού στοιχείου της μουσικής ρίζας του τόπου. Αυτό ήταν και το στοιχείο στο οποίο επικέντρωσε το ενδιαφέρον του ο πρωτεργάτης του «Εν Χορδαίς», Σταύρος Ξαρχάκος, ο οποίος έδωσε και τον βηματισμό στην παροχή λαϊκής κατάρτισης στους δρόμους του ρεμπέτικου, πάνω στα χνάρια του Μάρκου Βαμβακάρη.

Δεξιοτέχνες του χώρου της λαϊκής και βυζαντινής μουσικής μεταφέρουν την γνώση τους και έχουν αναλάβει να μυήσουν τους νέους ακολούθους των λαϊκών δρόμων στα λόγια, τις νότες και την μαεστρία των μεγάλων λαϊκών δημιουργών.

«Μάρκος, ο Δάσκαλός τους»

Μέσα από την παράσταση «Μάρκος ο Δάσκαλός μας», το κοινό ταξίδεψε στη μουσική της ταινίας «Ρεμπέτικο» σε στίχους του Νίκου Γκάτσου και μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου, ενώ ακολούθησε μια μουσική αναδρομή στη δεκαετία του 1930 και 1940, δηλαδή στην εποχή του μεσοπολέμου, όπου άνθισε η ρεμπέτικη μουσική. Ακούστηκαν μερικά από τα πιο εμβληματικά τραγούδια του μεγάλου και πρωτοπόρου Συριανού λαϊκού συνθέτη Μάρκου Βαμβακάρη. Ερμήνευσαν η Ηρώ Σαΐα και ο Ανδρέας Καρακότας.

Το σύνολο αποτελείται από τους: Λαυρέντη Στρατή (μπουζούκι – τζουράς – μπαγλαμάς), Γιώργο Παχή (μπουζούκι – τζουράς – μπαγλαμάς) Θεόφιλο Ζερβό (μπουζούκι – τζουράς – μπαγλαμάς), Αλέξανδρο Χαλαβαζή (κιθάρα), Παντελή Ρούσσο (μπουζούκι – τζουράς – μπαγλαμάς) Βαγγέλη Στεφάνου (κιθάρα), Πέτρο Στεφάνου (μπουζούκι – τζουράς – μπαγλαμάς), Αγνή Ρούσσου (μπουζούκι), Παναγιώτη Μαντή (μπουζούκι – μπαγλαμάς), Θανάση Σταχτά (μπουζούκι), Ηλία Παπαμακάριο (μπουζούκι), Μιχάλη Μπόνη (μπουζούκι), Γιώργο Λουδάρο (πιάνο) που πλαισιώνονται από τους δασκάλους τους, Αρίστο Βαμβακούση (μπουζούκι), Δημήτρη Μαραγκό (ακορντεόν) και Αντώνη Τζήκα (κοντραμπάσο).

Η παράσταση «Μάρκος ο Δάσκαλός μας» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούλιο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα και της Ηρώς Σαΐα.

Ο οραματιστής μαέστρος και οι ικανοί δάσκαλοι

Στο τέλος της βραδιάς, ο Αντιπρόεδρος του «Εν Χορδαίς και Οργάνοις», Στέλιος Νιώτης απηύθυνε εγκάρδιες ευχαριστίες προς όλους τους χορηγούς και φίλους της Σχολής, οι οποίοι υποστηρίζουν θερμά τις προσπάθειες για την παροχή μουσικής παιδείας στα νέα παιδιά της Σύρου.

Υπενθυμίζεται ότι, η ανάγκη δημιουργίας της συγκεκριμένης σχολής είχε εκφραστεί από τον συνθέτη και πρόεδρο του Δ.Σ. της Σχολής, Σταύρο Ξαρχάκο, κατά τη διάρκεια του Χορωδιακού αφιερώματος του Μουσικού Ομίλου Σύρου στο έργο του, όπου ο ίδιος είχε την ευκαιρία να ακούσει το μουσικό σύνολο των παιδιών από το “Μυστικό Μπουζούκι”.

«Τον ευχαριστούμε από καρδιάς, αν και τα λόγια είναι μικρά, για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη μας στον μαέστρο για ότι ήδη έχει κάνει, για ό,τι συνεχίζει να κάνει και για όσα ακόμα προτίθεται να κάνει», σημείωσε ο κ. Νιώτης. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί ιδιαιτέρως και στους ικανούς δασκάλους, Αρίστο Βαμβακούση και Δημήτρη Μαραγκό, οι οποίοι έχουν αφιερωθεί παθιασμένα στην Σχολή. «Χωρίς να υπολογίζουν κόπο, καταθέτουν με όλη τους την σεμνότητα τον εαυτό τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, καθιστώντας ένα χρόνο μετά, την αποτελεσματικότητα τους αυταπόδεικτη. Ελπίζουμε ότι δεν θα είναι μακριά η στιγμή που όλο αυτό θα ανταμειφθεί ως τους αξίζει».

Αποδοχή της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Καταλήγοντας, ο κ. Νιώτης ευχαρίστησε θερμά τον μέγα δωρητή της Σχολής, το Ίδρυμα Σταυρού Νιάρχου, που επέδειξε την ιδιαίτερη ευαισθησία του σε ότι σχετίζεται με την τέχνη και την μουσική παιδεία, προσφέροντας μία επιχορήγηση, διάρκειας δύο ετών. Ένα μέρος της χορηγίας του διατέθηκε με την προοπτική επιπλέον υποστήριξης όσο η δυναμική της σχολής θα ενισχύεται.

Αξίζει να σημειωθεί πως, μετά το τέλος της βραδιάς, ο πρόεδρος του «Εν Χορδαίς και Οργάνοις» υπέγραψε την αποδοχή της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.