Καθίστε να γλεντήσετε μαζί τους
- Πέμπτη, 23 Αυγούστου, 2018 - 06:15
Την πρώτη επίσημη εμφάνισή του εκτός Θράκης, θα πραγματοποιήσει απόψε, στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου, το μουσικό σχήμα «GlendOtur».
Ο Σταμάτης Πασόπουλος (ακορντεόν), η Κατερίνα Δούκα (τραγούδι), ο Στράτος Πασόπουλος (καβάλ – τραγούδι), ο Μάκης Μπακλατζής (βιολί – τραγούδι) και ο Στάθης Παρασκευόπουλος προσκαλούν το κοινό του νησιού στην Ποσειδωνία για να γλεντήσουν παρέα με μουσικές της Θράκης και μελωδίες από την ευρύτερη περιοχή.
Το όνομα «GlendOtur» προέκυψε κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης του Φεστιβάλ, μεταξύ των μουσικών του σχήματος και των ανθρώπων της διοργάνωσης, στην προσπάθειά τους να δώσουν μια διττή σημασία σε αυτή τη βραδιά. Αρχικά, ήθελαν να περιγράψουν στο κοινό, ότι αυτή η βραδιά θα είναι ένα γλέντι-βόλτα (tour) στα πανηγύρια της Βόρειας Ελλάδας και της Θράκης. Επίσης, το κάλεσμα “Otur σημαίνει στα Τούρκικα «κάθομαι» και είναι μια έκφραση φιλοξενίας, που χρησιμοποιείται στη Β. Ελλάδα, όταν θέλουμε να προσκαλέσουμε έναν επισκέπτη να κάτσει στο γλέντι μας και να του προσφέρουμε μεζέδες και ποτό.λ εκ
Στην «κόλλα» που ενώνει τα πέντε μέλη του σχήματος, στην κοινή τους καλλιτεχνική πορεία από τα φοιτητικά τους χρόνια μέχρι και σήμερα, αλλά και στα μελλοντικά πλάνα τους, αναφέρεται στην «Κοινή Γνώμη» ο Σταμάτης Πασόπουλος, διδάσκων στα σεμινάρια του Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου για 3η χρονιά. Αντικείμενο του φετινού σεμιναρίου είναι «Το ακορντεόν στη Θράκη» με επίκεντρο το ρυθμικό σχήμα του βασικότερου χορού της περιοχής, του Ζωναράδικου.
Συνεργάτες, αλλά και φίλοι
«Η έδρα μας είναι στη Θεσσαλονίκη, όπου οι περισσότεροι καταλήξαμε λόγω σπουδών. Τα δύο βασικά είδη που παίζουμε, ακολουθώντας τις μουσικές παραδόσεις της περιοχής, είναι το θρακιώτικο και το μακεδονίτικο ιδίωμα. Η αγάπη μας για την παραδοσιακή μουσική έδεσε τη γνωριμία μας, η οποία έγινε στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Μακεδονίας. Εγώ, ο αδερφός μου Σταμάτης που παίζει καβάλ και ο φίλος μας ο Μάκης που παίζει βιολί, σπουδάζαμε μαζί. Εκεί γνωρίσαμε και τα άλλα δύο άτομα, με τα οποία είδαμε ότι έχουμε ένα κοινό ενδιαφέρον. Έτσι, από φίλοι γίναμε συνεργάτες και το αντίστροφο».
Η καθοριστική συμβολή του Φεστιβάλ Ακορντεόν
«Το όνομα “GlendOtur” προέκυψε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που είχα με την Κάντια Πρίντεζη (μία εκ των διοργανωτριών). Επιθυμούσαμε και οι δύο την πραγματοποίηση μίας συναυλίας με κάποια Θρακιώτικα ακούσματα. Παρόλα αυτά, δεν είχαμε ποτέ κάποια επίσημη μπάντα που να παίζει αυτό το είδος. Η ομάδα συστάθηκε από άτομα που παίζουν χρόνια στην περιοχή της Θράκης. Όλοι καταγόμαστε από Βόρεια Ελλάδα (Σέρρες, Καβάλα, Θεσσαλονίκη). Παίζαμε σε γάμους και πανηγύρια. Αλλά ποτέ δεν το είχαμε επισημοποιήσει. Όταν η Κάντια μου εξήγησε ότι, χρειαζόμαστε και έναν τίτλο, καταλήξαμε στο «GlendOtur». Είναι ένας συνδυασμός των λέξεων «γλέντι» και «Otur», που λες σε κάποιον όταν έρχεται στο σπίτι σου ή σε ένα τραπέζι. Δηλαδή, «κάθισε να γλεντήσεις μαζί μας». Αυτό, θα πούμε κι εμείς στον κόσμο που θα μας επισκεφτεί στην Ποσειδωνία. Παρόλο που σαν πεντάδα συνεργαζόμαστε μια δεκαετία, απόψε θα κάνουμε την πρώτη επίσημη εμφάνισή μας με όνομα, εκτός Θράκης».
Επόμενο πλάνο οι πρωτότυπες συνθέσεις
«Εφόσον μπήκε η ιδέα να επισημοποιήσουμε το σχήμα μας, σκεφτόμαστε να στηθεί κάτι που μπορεί να παρουσιαστεί εκτός πλαισίου γλεντιού. Μια συναυλία, όπου θα ακούγεται το ιδίωμα, χωρίς να είναι απαραίτητο το χορευτικό στοιχείο. Έχουμε ξεκινήσει ήδη να γράφουμε κάποια δικά μας κομμάτια πάνω σε αυτό το ιδίωμα. Κάποια από αυτά, που προς το παρόν είναι λίγα και ευχόμαστε μελλοντικά να γίνουν περισσότερα, θα παρουσιάσουμε απόψε στο κοινό της Σύρου. Το βασικό μέρος της συναυλίας θα πλαισιωθεί από κομμάτια που προέρχονται κυρίως από την περιοχή του Έβρου, την κοιτίδα του Θρακιώτικου ιδιώματος».
Αμοιβαία διασκέδαση μουσικών και κοινού
«Όλα αυτά τα χρόνια, ο στόχος μας είναι να περνάμε όλοι καλά. Τόσο εμείς, όσο και ο κόσμος που συμμετέχει σε αυτό το γλέντι. Είναι κάτι αμφίδρομο. Αν δεν συμβαίνει εξίσου, δε δένει η μαγιά. Όταν και οι δύο πλευρές μένουν ικανοποιημένες, επιτυγχάνεται ο στόχος κατά τη διάρκεια ενός γλεντιού, σαν μια τελετουργία που φτάνει στην ολοκλήρωσή της».
Η παράδοση ως «καμβάς» δημιουργίας και εξέλιξης
«Όταν ασχολείσαι με την παραδοσιακή μουσική και εμπλέκεται μέσα το προσωπικό στοιχείο, είναι δύσκολο να μην κάνεις κάποιες παρεμβάσεις. Εμάς μας αρέσει να αποδίδουμε την αρχική μορφή των κομματιών, χωρίς αυτό να απαγορεύει κάποιες μικρές προσθήκες. Ωστόσο, οι αλλαγές που κάνουμε δεν είναι τόσο εμφανείς. Προσπαθούμε να κρατήσουμε έναν λίγο πιο πρωτόγονο, παγανιστικό ήχο και όχι να τον παρουσιάζουμε πολύ μοντέρνο. Εκφραζόμαστε καλύτερα έτσι. Γίνεται πολύς λόγος για τους τρόπους διάσωσης της παράδοσης. Κατά τη γνώμη μου, εφόσον αυτή έχει καταγραφεί, είναι διαθέσιμη στον καθένα που επιθυμεί να την προσεγγίσει. Παράλληλα, η παράδοση μπορεί να θέσει τις βάσεις για την εξέλιξή της, να οδηγήσει σε κάτι καινούριο. Εμείς ξεκινάμε να αναζητούμε αυτό το καινούριο με νέες συνθέσεις. Το παραδοσιακό μπορεί να μείνει ως έχει και η αλλαγή να έρθει μέσα από μία δημιουργία».
Ενεργό μέλος της «οικογένειας» του Φεστιβάλ
«Σαν σχήμα θα εμφανιστούμε για πρώτη φορά στη Σύρο, ωστόσο, εγώ προσωπικά συμμετέχω για τρίτη φορά στο Φεστιβάλ Ακορντεόν ως διδάσκων. Το αντικείμενο των σεμιναρίων μου είναι η παραδοσιακή μουσική και το ακορντεόν της Ελλάδος. Φέτος, για πρώτη φορά η θεματολογία είναι πιο συγκεκριμένη και αναφέρεται αποκλειστικά στη Θρακιώτικη μουσική και στον Ζωναράδικο. Είμαι πολύ ευτυχής για τη συμμετοχή μου στο Φεστιβάλ κι εύχομαι να συνεχιστεί τόσο η διοργάνωση, όσο και η παρουσία μου σε αυτήν ως καθηγητής, ακροατής, εθελοντής και φίλος».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Η λαϊκή μουσική αγγίζει ό,τι είναι ζωντανό»
24 Αυγ. 2018 - 6:17 - «Θέλουμε ο κόσμος να έρθει και να γλεντήσει»
21 Αυγ. 2018 - 6:18 - Φεστιβάλ με καλλιτεχνικό, παιδαγωγικό και οικολογικό σχέδιο
8 Αυγ. 2018 - 6:17 - Αντίστροφη μέτρηση για το 7ο Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου
1 Αυγ. 2018 - 13:49 - Πάντα σε ρυθμό
9 Μαΐου. 2018 - 6:17