Συνέντευξη της οργανίστα του Καθεδρικού Ναού Αγίου Διονυσίου Αθηνών, Δάφνης Μελανίτου – Παρασκευά για τη συμμετοχή της στη χριστουγεννιάτικη συναυλία του «ΑΝΩ»

«Σταθμός στην καλλιτεχνική μου πορεία»

Είδηση τελευταίας στιγμής: Ακύρωση προγραμματισμένης συναυλίας λόγω ασθένειας της καλλιτέχνιδος
  • Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου, 2018 - 06:16

Έργα μεγάλων συνθετών για εκκλησιαστικό όργανο και τρομπέτα, αλλά και γνωστά παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια γερμανικής, γαλλικής και αγγλικής προέλευσης θα παρουσιάσουν στο κοινό της Σύρου η οργανίστα του Καθεδρικού Ναού Αγίου Διονυσίου Αθηνών, Δάφνη Μελανίτου - Παρασκευά και ο κορυφαίος τρομπετίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Ιωάννης Καραμπέτσος.

Η φετινή χριστουγεννιάτικη συναυλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» με τίτλο «Gloria in Excelsis Deo» (Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ) θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 20:00 στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου της Άνω Σύρου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Για την ενασχόλησή της με το εκκλησιαστικό όργανο καθώς και για τη συμμετοχή της στην αυριανή εορταστική εκδήλωση του «ΑΝΩ», βασικά συστατικά της οποίας είναι τα στολισμένα σπιτάκια του μεσαιωνικού οικισμού και η εντυπωσιακή φάτνη του Αγίου Γεωργίου, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» η Δάφνη Μελανίτου – Παρασκευά.

Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με το εκκλησιαστικό όργανο;

«Έπαιζα πιάνο από μικρή και το εκκλησιαστικό όργανο ως πληκτροφόρο πάντοτε με εξίταρε. Το όργανο έχει τόσο μεστό και ολοκληρωμένο ήχο, σαν μία ορχήστρα. Οι δυνατότητες διαφορετικών ήχων και ηχοχρωμάτων με την εναλλαγή των ρετζίστρων καθώς και των συνδυασμών τους, είναι τεράστιες. Ήταν σαν πρόκληση για μένα να ασχοληθώ μ’ αυτό επειδή αν γνωρίζεις ήδη πιάνο, προστίθεται επιπλέον μια γραμμή στο πεντάγραμμο - αυτή των ποδόπληκτρων - συν τους συνδυασμούς που κάνεις με τους διαφορετικούς ήχους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το είχα στο μυαλό μου για χρόνια, μέχρι που ήρθα σε επαφή με τον κ. Χρήστο Παρασκευόπουλο, επειδή μια καλή μου φίλη παρακολουθούσε ήδη μαθήματα μαζί του. Έκτοτε με κέρδισε ο μεγαλεπήβολος,  επιβλητικός ήχος του, όπως και οι τεράστιες δυνατότητές του και η μαγεία του έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι μου»

Είστε οργανίστρια του Καθολικού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Διονυσίου στην Αθήνα. Πώς σας φαίνεται αυτό;

«Είναι κάτι πολύ πρόσφατο αυτό το γεγονός και η αλήθεια είναι ότι ακόμη μαθαίνω. Είναι πολύ ωραία εμπειρία.  Οι χορωδοί και η μαέστρος που πλαισιώνουν το σύνολο είναι εξαιρετικοί μουσικοί οι περισσότεροι και είναι κάπως συνυφασμένοι με το θεσμό της συγκεκριμένης λειτουργίας, καθότι είναι εκεί πάνω από δέκα χρόνια όλοι τους. Μου αρέσει η διαδικασία γιατί γνωρίζω καλύτερα το εκκλησιαστικό όργανο, αφού η λειτουργία είναι ένας βασικός σκοπός της ύπαρξής του. Αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι το όργανο του Αγ. Γεωργίου στη Σύρο  είναι το ίδιο το οποίο αρχικά είχε δωρίσει στον Άγιο Διονύσιο ο Πάπας Λέων 13ος το1888, με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Αθηνών μετά από πολλούς αιώνες. Το πώς βρέθηκε αργότερα στη Σύρο όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα, είναι μια άλλη ιστορία».

Πόσο επιτυχημένος πιστεύετε πως είναι ο συνδυασμός της τρομπέτας με το εκκλησιαστικό όργανο;

«Η τρομπέτα είναι το ισχυρότερο πνευστό της ορχήστρας και το εκκλησιαστικό όργανο προσομοιάζει το ηχητικό μέγεθος μιας ορχήστρας. Επιπλέον, με την ενεργοποίηση των ρετζίστρων παράγονται από τους αυλούς του οργάνου τόσο ήχοι εγχόρδων, όσο και διάφορων πνευστών όπως κόρνο, τρομπέτα, φλάουτα κ.α. Επομένως, ο συνδυασμός της τρομπέτας με το εκκλησιαστικό όργανο είναι ένας πολύ αρμονικός συνδυασμός,  καθώς το λαμπερό ηχόχρωμα της τρομπέτας δεν επισκιάζεται από τον μεγαλοπρεπή ήχο του οργάνου, αλλά αντιθέτως, ξεχωρίζει».

Τι σημαίνει για εσάς η συμμετοχή σας σε ένα Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου όπως το "ΑΝΩ";

«Η συμμετοχή μου σε ένα φεστιβάλ όπως το ΑΝΩ, το οποίο φιλοξενείται σε ένα από τα παλαιότερα εκκλησιαστικά όργανα της Ευρώπης, αποτελεί σταθμό στην καλλιτεχνική μου πορεία. 'Έπειτα από αρκετά χρόνια σιωπής του, νιώθω απέραντη τύχη και ευγνωμοσύνη που ως οργανίστα μου δίνεται η ευκαιρία και η τιμή να συμβάλλω στην αναβίωσή του. Είναι πολύ ενθαρρυντικό για την χώρα μας και τον πολιτισμό μας που κάποιοι πήραν αυτή την πρωτοβουλία πριν μόλις δύο χρόνια να κάνουν αυτό το όργανο να ηχήσει ξανά και να δημιουργήσουν ένα φεστιβάλ που χρόνο με το χρόνο θα διογκώνεται και έχει βλέψεις να διευρυνθεί, φιλοξενώντας καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου "ΑΝΩ" ανακοινώνει πως λόγω ασθένειας της οργανίστα Δάφνης Μελανίτου - Παρασκευά, η προγραμματισμένη για την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018 συναυλία ακυρώνεται.