Λήξη των επετειακών εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια της Φιλαρμονικής με μία ενδιαφέρουσα μουσική συνάντηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης

«Ταξίδι» μέσα από την πανανθρώπινη γλώσσα της μουσικής

«Ψυχή» στις καρδιές και «φτερά» στη σκέψη δεκάδων κατοίκων και επισκεπτών της πρωτεύουσας των Κυκλάδων έδωσε η μουσική συνύπαρξη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Φιλαρμονικής Musikverein Freiburg-Zarhringen e. V από τη Γερμανία.

Ο επίλογος των επετειακών εκδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 ετών από την ίδρυση της ιστορικής Φιλαρμονικής του νησιού μας γράφτηκε με χρυσά γράμματα το βράδυ της Κυριακής, στον υπαίθριο χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης. Έναν χώρο που αποτελεί ιδανικό σκηνικό για παρόμοιες δράσεις στο μέλλον.

Στόχος των εκδηλώσεων ήταν να τιμηθεί η Δημοτική Φιλαρμονική για τη σπουδαία προσφορά και συμβολή της στη μουσική παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου μας. Η συναυλία συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και τον Σύλλογο Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης, αποτελώντας συνέχεια της έκθεσης «Μουσικοί & Μουσική», η οποία φιλοξενείται στον εσωτερικό χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου. Μέσα από την έκθεση, οι Συριανοί θυμούνται και οι επισκέπτες γνωρίζουν τους δασκάλους της Μουσικής που πέρασαν από το νησί, εμπνέοντας τους γύρω τους, διδάσκοντας σε μικρά παιδιά μουσική και αξίες και αφήνοντας πολιτισμό.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσε την αρχή για να μελετηθούν κοινωνικές σχέσεις, ταξικά θέματα της εποχής, η θέση των κοριτσιών μουσικών, η εμφάνισή τους , οι παροχές του δήμου προς τους μουσικούς και αρχιμουσικούς, η παρουσία των παιδιών του Ισιδωρείου Ορφανοτροφείου και η συμβολή τους στην Μουσική του Δήμου, τα προβλήματα υγείας που εμφανίζονταν και πολλά ακόμη ζητήματα

Στόχος η καλύτερη δυνατή λειτουργία της δομής

Μουσική και βιομηχανική κληρονομιάς της Σύρου ενώθηκαν αρμονικά σε έναν αναξιοποίητο μέχρι σήμερα χώρο, δημιουργώντας μία γλυκιά ατμόσφαιρα, η οποία πλημμύρισε τις καρδιές των ακροατών πλήθος συναισθημάτων.

Στον χαιρετισμό της, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού ευχαρίστησε από καρδιάς όλους όσοι συνεργάστηκαν με το αρμόδιο τμήμα του Δήμου, έχοντας ως στόχο την καλύτερη δυνατή λειτουργία της Φιλαρμονικής. Θερμές ευχαριστίες απηύθυνε στην αρχιμουσικό Alice Labarche, το σύνολο των μουσικών και των μελών της Φιλαρμονικής, καθώς και στην πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Μουσικής για την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους.

Το κοινό καλωσόρισε με τη σειρά της και η πρόεδρος του Συλλόγου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης κ. Μαργαρίτα Καλουτά, η οποία συνεχάρη τα μέλη των δύο Φιλαρμονικών και τους αρχιμουσικούς τους Alice Labarche και Thierry Abramovici για τους εντυπωσιακούς καρπούς της -εξ’ αποστάσεως- δημιουργικής συνεργασίας τους, που απέσπασαν δικαίως το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.

Όπως τόνισε, η Φιλαρμονική του Freiburg Zahringen ιδρύθηκε στη Γερμανία το 1902 για να εξυπηρετήσει θρησκευτικές εκδηλώσεις και γιορτές και από το 1988 άνοιξε το ρεπερτόριό της και άρχισε τις περιοδείες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Για μία ώρα, το κοινό χάθηκε μέσα σε νότες και ήχους, απόλαυσε μια μοναδική βραδιά και πέταξε για λίγο μακριά μέσα από μία πανανθρώπινη γλώσσα, αυτή της μουσικής.

Μετά το τέλος της συναυλίας απονεμήθηκαν αναμνηστικά από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και προσφέρθηκε ένα κέρασμα σε όλα τα παιδιά.