Πρεμιέρα έκανε το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων

Δυνατό ξεκίνημα με αιθέριες μελωδίες

  • Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2019 - 06:16
Στην Ερμούπολη και το Θέατρο Απόλλων επέστρεψε για 15η χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του βιολονίστα Γιάννου Μαργαζιώτη, καλωσορίζοντας το κοινό του με έργα των Bach, Mozart, Dvorak και Respighi. 
Η πρεμιέρα της φετινής διοργάνωσης εντυπωσίασε κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την τρέχουσα εβδομάδα έργα Μπαρόκ, μουσικής δωματίου και άριες από την Όπερα. Η εναρκτήρια συναυλία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, σε συμπαραγωγή με την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν τα έργα:
J. S. Bach: Κοντσέρτο για 2 βιολιά και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα BWV 1043
Σολίστ: Γιάννος Μαργαζιώτης | Olgu Kizilay
 
W. A. Mozart: Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 14 σε μι υφ. μείζονα, Κ.V. 449
Σολίστ: Olga Lazurenko
Ορχήστρα Δωματίου Φεστιβάλ Κυκλάδων
Διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Χαλιάσας
 
A. Dvorak: Κουαρτέτο αρ. 12 σε φα μείζονα, έργο 96 «Αμερικανικό»
Κουαρτέτο εγχόρδων Αθηνών
Απόλλων Γραμματικόπουλος, βιολί
Παναγιώτης Τζιώτης, βιολί
Πάρις Αναστασιάδης, βιόλα
Ισίδωρος Σιδέρης, βιολοντσέλο
 
Ο. Respighi "Il Tramonto" 
Μεσόφωνος: Άρτεμις Μπόγρη
Κουαρτέτο εγχόρδων Αθηνών
 
Στις 13 Αυγούστου 2019, το φιλόμουσο κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια μοναδική συναυλία με αριστουργήματα του όψιμου μπαρόκ. Ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης θα συμπράξει με την Ορχήστρα Δωματίου του Φεστιβάλ Κυκλάδων, η οποία αποτελείται από διακεκριμένους διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες. 
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, θα παρουσιαστούν γνωστά φωνητικά και ορχηστρικά έργα, όπως η καντάτα “Widerstehe doch der sünde” και το κοντσέρτο για βιολί & όμποε της πνευματικότητας της μουσικής του Μπαχ, το “What power art thou” από τον Βασιλιά Αρθούρο του Πέρσελ, τα κοντσέρτα του Βιβάλντι για βιολί σε λα ελάσσονα και για δύο βιολιά σε λα μείζονα, η άρια του βασιλιά “Vivi tiranno” από την όπερα «Ροντελίντα» και η άρια της απόγνωσης του ιππότη Ρινάλδου “Cara sposa, amante cara” του Χέντελ και το διάσημο και γαλήνιο “Cum dederit” από το Nisi Dominus του Βιβάλντι. Στο τσέμπαλο ο μαέστρος Μιχάλης Παπαπέτρου, ενώ την ορχήστρα διευθύνει ο μαέστρος Νικόλαος Χαλιάσας.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Τμήμα Πολιτισμού Κυκλάδων), με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, του Σύρος Πολιτισμός, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, και σε συμπαραγωγή με την Εθνική Λυρική Σκηνή.