Λήξη των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με ένα ξεχωριστό μουσικό τριήμερο

7ο Syros Jazz Festival

Τον καλύτερο επίλογο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης θα «γράψουν» και φέτος οι εκδηλώσεις του Syros Jazz Festival, το οποίο για έβδομη κατά σειρά χρονιά θα φιλοξενήσει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων σπουδαία ονόματα από την εγχώρια και τη διεθνή σκηνή της τζαζ.

Το φεστιβάλ δημιουργήθηκε από την αγάπη των Συριανών Βαγγέλη Αραγιάννη και Γιάννη Ρούσσου για την Jazz μουσική και αποτελεί πλέον, αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού στο νησί. Ξεκίνησε το 2013, αλλά οι συντελεστές του είχαν διοργανώσει πολλές σημαντικές συναυλίες τα προηγούμενα χρόνια. Μια από τις σημαντικότερες στιγμές ήταν η παρουσία δυο μεγάλων αμερικανών καλλιτεχνών του βοκαλίστα Miles Griffith και του ντράμερ Clarence Penn, το 2010.

MELINA PAXINOS QUARTET

Η αυλαία της φετινής τριήμερης διοργάνωσης που θα διεξαχθεί στο Θέατρο Απόλλων, ανοίγει με τη νεαρή σαξοφωνίστρια και μουσικοσυνθέτρια Μελίνα Παξινού, η οποία ζει, εργάζεται και κάνει σημαντική καριέρα στο Βερολίνο. Θα παρουσιάσει τον καινούριο της δίσκο "Athens" με το ελληνικό της κουαρτέτο που περιλαμβάνει τον πιανίστα Γιάννη Παπαδόπουλο, τον μπασίστα Ντίνο Μάνο και τον ντράμερ Δημήτρη Κλωνή.

Σε ηλικία 9 ετών, η Μελίνα Παξινού πήρε υποτροφία για σύνθεση από την „Yamaha Music School Hamburg“. Μεγάλωσε με ακούσματα του Χατζιδάκι και του ρεμπέτικου.

Όταν άρχισε να παίρνει εντατικά μαθήματα στο σαξόφωνο στην ηλικία των 10 ετών, ήρθε και η επαφή με την Jazz μουσική, στην οποία οι ήρωες της είναι ο Miles Davis, ο Kenny Garrett και ο Avishai Cohen (Bass).

Οι συνθέσεις της είναι ένας συνδυασμός από μοντέρνο Jazz και ελληνικά μουσικά στοιχεία. Odd meters-­‐ μελωδίες & groove. Σπούδασε music production-­‐ arranging & composition στην Hochschule der populaeren Kuenste“ στο Βερολίνο και τον Μάρτιο του 2018 ηχογράφησε το πρώτο της άλμπουμ με τον τίτλο “Circle of Oddness“  (2018) το οποίο κυκλοφόρησε στην MachenMachenMachen (Plaza Plasa) του Franz Plasa.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 ηχογράφησε και το δεύτερο της άλμπουμ με τον τίτλο Athens“ (2019) στα Sierra Studios και το αφιέρωσε στην όμορφη Αθήνα.

DAVID HELBOCK

Το Σάββατο 5/10 το φεστιβάλ συνεχίζεται με τον Αυστριακό David Helbock, έναν από τους καλύτερους ευρωπαίους πιανίστες της νέας γενιάς. O γνώριμος στο Συριανό κοινό μουσικός θα παρουσιάσει την καινούρια του δισκογραφική δουλειά που είναι αφιερωμένη στην κινηματογραφική μουσική του διάσημου συνθέτη John Williams.

Το "Playing John Williams" αποτελεί το 4ο σόλο πιάνο άλμπουμ του μετά τις κυκλοφορίες "Emotions" (2003), "Time" (2007) και "Purple" (2012).

Από το 2016 ο David Helbock είναι αποκλειστικός καλλιτέχνης με την γνωστή γερμανική εταιρεία «ACT-Music» με την οποία κυκλοφόρησε ήδη δύο άλμπουμ "Into the Mystic" (2016) και "Tour d'Horizon" (2018).

Στο νέο του άλμπουμ, που κυκλοφόρησε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, ο David Helbock ασχολείται με τη μουσική του John Williams, ενός από τους πιο γνωστούς συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής όλων των εποχών, ο οποίος έγραψε σχεδόν όλη τη μουσική σε blockbuster του Steven Spielberg. Το κοινό της Σύρου θα έχει την ευκαιρία να ακούσει ενδιαφέρουσες διασκευές συνθέσεων για δημοφιλείς ταινίες όπως “Star Wars”, "Indiana Jones", "Harry Potter", "Ε.Τ." και «Jurassic Park».

 

VASILIS XENOPOULOS

Στο ξεκίνημα της φθινοπωρινής περιοδείας του στην Αγγλία, ο Vasilis Xenopoulos κάνει μια παρέκκλιση για να εμφανιστεί στο Syros Jazz Festival.

Ο σπουδαίος σαξοφωνίστας που με έδρα του το Λονδίνο κάνει σημαντική διεθνή καριέρα, στις 5 Οκτωβρίου θα παρουσιάσει στο θέατρο Απόλλων τη νέα του δουλειά που μόλις κυκλοφόρησε: το "Dexterity", ένα άλμπουμ αφιερωμένο στη μουσική του Dexter Gordon.

Μαζί του θα είναι ο πιανίστας Γιάννης Παπαδόπουλος, o μπασίστας Γιώργος Γεωργιάδης και ο ντράμερ Γιάννης Βαφέας.

 

B.Y.S.3 – A TRIBUTE TO CHARLIE HADEN

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με τον Χρυσόστομο Μπουκάλη, τον Νίκο Σιδηροκαστρίτη και τον Κώστα Γιαξόγλου που κάτω από το όνομα BYS3 θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στον Charlie Haden.

Tο τρίο δημιουργήθηκε το 2017, με σκοπό να μεταδώσει το πνεύμα και την αισθητική του σπουδαίου μπασίστα, συνθέτη, αλλά και ακτιβιστή.

Το «Tribute to Charlie Haden» που παρουσιάζουν περιλαμβάνει γνωστές συνθέσεις του Haden, καθώς και κομμάτια άλλων μουσικών που έπαιξε κατά καιρούς στη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του. Οι τρεις έμπειροι αυτοσχεδιαστές ερμηνεύουν το υλικό, μέσα στο πνεύμα του μεγάλου δημιουργού, αλλά και προσθέτοντας τη δική τους προσωπική ματιά.

TASSOS SPILIOTOPOULOS QUARTET

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με τον κιθαρίστα Τάσο Σπηλιωτόπουλο, που μετά την Αγγλία συνεχίζει την καριέρα του στη Σουηδία. Θα έχει μαζί του το κουαρτέτο του που συμπληρώνουν τρεις έμπειροι Σουηδοί μουσικοί.

Ο Τάσος Σπηλιωτόπουλος έχει αποφοιτήσει από το Trinity College of Music του Λονδίνου όπου μελέτησε Jazz κιθάρα με τους Mike Outram και Mike Walker, και αυτοσχεδιασμό με μουσικούς όπως Julian Argüelles, Stan Sulzman, John Etheridge, Phil Robson. Έχει εμφανιστεί σε διάφορα clubs, αίθουσες και φεστιβάλ στη Βρετανία και Ευρώπη (Royal Albert Hall, Cheltenham International Jazz Festival, 606 Club, The Vortex κ.α.)με πολλά Jazz σχήματα.

Το Syros Jazz Festival συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.