Ένταξη της Σύρου στο Δίκτυο της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής με μία μαγνητοσκοπημένη συναυλία στον ιστορικό Ταρσανά

Το ρεμπέτικο και η Σύρος θα ακουστούν δυνατά

Στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά η Σύρος, έχοντας την ευκαιρία να αναδείξει μοναδικά ένα ξεχωριστό κεφάλαιο του υπέροχου λαϊκού πολιτισμού της που εντάχθηκε στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και έφερε το νησί σε μια εξαιρετική θέση χάρη στον μουσικό «θρύλο», Μάρκο Βαμβακάρη.

Η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, ο Αντώνης Μαραγκός, ο Ισίδωρος Ρούσσος και ο Δημήτρης Πάντος θα παρουσιάσουν από τον ιστορικό Ταρσανά της πρωτεύουσας των Κυκλάδων ένα πρόγραμμα με αγαπημένα ρεμπέτικα τραγούδια, που θα «ταξιδέψει» ψηφιακά απ’ άκρη σ’ άκρη. Το σχήμα αποτελεί νέο μέλος του Δικτύου της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής, μετά από πρωτοβουλία και προσωπική μέριμνα της Τόνιας Τζώρτζη, η οποία οργάνωσε το χέρι, εντάσσοντας το νησί μας στη μεγάλη μουσική παρέα της Ευρώπης.

Η Γιορτή της Μουσικής ξεκίνησε από τη Γαλλία την 21η Ιουνίου 1982, με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού πολιτισμού Jack Lang και την υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού. Η δράση είχε ως σκοπό να βγουν όλοι οι μουσικοί στο δρόμο. Την επόμενη χρονιά, η Γιορτή συσπείρωσε 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς κάθε είδους, οι οποίοι κατέκλυσαν δημόσιους χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.ά. και παρουσίασαν χιλιάδες συναυλίες.

Η Γιορτή της Μουσικής έγινε γρήγορα εξαγώγιμος θεσμός και το 1985 εξαπλώθηκε εκτός Γαλλικών συνόρων με τον ίδιο σκοπό και με τους ίδιους κανόνες. Με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, η Αθήνα ως πρώτη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ήταν επίσης η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή.

Δέκα χρόνια μετά την Αθήνα οι εκδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και με σκοπό την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου για τη συνεργασία, την προώθηση και ανταλλαγή καλλιτεχνών, δημιουργήθηκε η διεθνής μη-κερδοσκοπική οργάνωση για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, “AISBL Fête Européenne de la Musique” (“I.N.P.O. European Music Day Association”) με έδρα τις Βρυξέλλες (Ιαν. 1995). Την ίδια χρονιά οργανώθηκε η πρώτη συνάντηση των ευρωπαίων διοργανωτών στην Βουδαπέστη όπου και υπεγράφη η Συμφωνία της Βουδαπέστης (Μάρτιος 1995). Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής (ΕΓΜ) είχε γεννηθεί.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής Ελλάδος έχει ως αποστολή την προώθηση της Γιορτής της Μουσικής, δηλαδή, της προώθησης της ζωντανής μουσικής, την υποστήριξη νέων δημιουργών και την προβολή ανερχόμενων και καταξιωμένων καλλιτεχνών. Οι ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις αποτελούν μια ψυχαγωγική αφορμή ανακάλυψης διαφορετικών μουσικών ειδών για το ευρύτερο κοινό, διοργανώνονται κατά κύριο λόγο σε δημόσιους χώρους και η πρόσβαση, είναι πάντα ελεύθερη.

Ο θεσμός ήρθε στην Αθήνα για πρώτη φορά το 1999 και έκτοτε, χρόνο με το χρόνο, οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής (ΕΓΜ) καθιερώνονται Πανελλαδικά με ολοένα και περισσότερες πόλεις να οργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις (38 το 2016).

21 Ιουνίου 2020 – Ένας μουσικός μαραθώνιος 7 ωρών

Παρά το γεγονός ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό λόγω των νέων συνθηκών που έφερε στο πέρασμά της η πανδημία του κορωνοϊού, η μουσική θα βρει τον τρόπο να δώσει τον τόνο και τον ρυθμό για αισιοδοξία, συνεργασίες και νέα ξεκινήματα.

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και χάρη στην ισχυρή θέληση και την συντονισμένη προσπάθεια δημόσιων και ιδιωτικών φορέων από όλη την Ελλάδα συνεργάζονται σε ένα μουσικό μαραθώνιο 7 ωρών που θα μεταδοθεί ζωντανά σε όλη την υφήλιο.

Σε εθνικό επίπεδο και σε πείσμα των καιρών, περισσότεροι από 22 Δήμοι της Ελλάδας (Αθήνα, Ανδρίτσαινα -Κρέστενα, Βέροια, Δήμος Άγραφων – Λίμνη κρεμαστών, Δήμος Αμφιλοχίας (Όρη Βάλτου), Δήμος Γ. Καραΐσκάκη Άρτας (ιστορικές πηγές Αχελώου), Δήμος Αργιθέας- Μάραθος, Δήμος Βόρειας Κυνουρίας – Παράλιο Άστρο, Θεσσαλονίκη, Κεφαλλονιά, Κοιλάδα Αχελώου (Γέφυρα Αυλάκι), Κόρινθος, Λευκάδα, Λουτράκι, Νάξο, Νίσυρος, Ξάνθη, Πύργος, Ρόδος, Συκιά Κορινθίας, Σύρος, Σαντορίνη και Χανιά) διοργανώνουν συναυλίες που θα μεταδοθούν ζωντανά (συμπεριλαμβανομένου και μαγνητοσκοπημένων εκδηλώσεων ειδικά για την περίσταση) από κήπους, πάρκα, αυλές, ταράτσες, πλατείες, νησιά, βουνά και ποτάμια όλης της χώρας πάντα σε ευθυγράμμιση με τις επίσημες οδηγίες για την δημόσια υγεία.

Επιπλέον από το ελληνικό δίκτυο, οι εκδηλώσεις φέτος συντονίζονται και σε διεθνές επίπεδο. Έπειτα από πρωτοβουλία του Ελληνικού δικτύου και σε συνεργασία με μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου, για πρώτη φορά, φέτος, 12 ευρωπαϊκές πόλεις (Αθήνα, Βερολίνο, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Κρακοβία, Κωνσταντινούπολη, Μάντσεστερ, Μιλάνο, Λιουμπλιάνα, Λισσαβόνα, Πράγα και Σκόπια) ενώνουν τις μουσικές τους δυνάμεις και παρουσιάζουν συναυλίες που θα μεταδίδονται μέσω διαδικτύου μεταφέροντας μας σε κάθε Ευρωπαϊκή πόλη!

Ο μουσικός μαραθώνιος θα περιλαμβάνει ρεμπέτικα από τη Σύρο, παραδοσιακές μελωδίες από την κοιλάδα του Αχελώου, ενώ από την συναυλία εγχόρδων στην Κόρινθο και τη Νίσυρο, οι χρήστες του διαδικτύου θα «μεταφερθούν» σε pop μελωδίες από το Μάντσεστερ, funk ήχους από το Βόσπορο και ηλεκτρονικούς ρυθμούς από το Βερολίνο.

Όλες οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν από τα ψηφιακά κανάλια της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής και όλοι θα μπορούν να απολαύσουν αυτό το μοναδικό μουσικό θέαμα από όπου κι αν βρίσκονται. Από το κινητό στη θάλασσα, το laptop στη βεράντα μέχρι και την τηλεόραση του σπιτιού μέσω Youtube.

Επιπλέον, αυτόπτες μάρτυρες αυτής της ιδιαίτερης και πολυσυλλεκτικής εμπειρίας θα γίνουν όσοι παρευρεθούν, την Κυριακή 21 Ιουνίου στους φιλόξενους και ειδικά διαμορφωμένους χώρους της Τεχνόπολης  Δήμου Αθηναίων.

Από γιγαντοοθόνη με εικόνα υψηλής ευκρίνειας και ηχητική εγκατάσταση θα μεταδίδονται οι ήχοι της μουσικής από την Ελλάδα και την Ευρώπη σε ένα  ψηφιακό tour με παγκόσμια απήχηση, δίνοντας το μήνυμα ότι η Μουσική είναι ζωντανή.

Οι ώρες μετάδοσης, το πρόγραμμα και τα ονόματα όλων των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στις φετινές εκδηλώσεις, θα ανακοινωθούν σύντομα.

Βαθιά θαλασσινή ανάσα από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Η συμμετοχή της Σύρου μαγνητοσκοπήθηκε πριν από λίγες ημέρες στον Ταρσανά και φιλοδοξεί να μεταδώσει σε όλο τον κόσμο μία βαθιά θαλασσινή ανάσα και μαζί, ένα μέρος της λαϊκής μουσικής κληρονομιάς του νησιού. Συμμετείχαν το Prisma AudioVisual Projects στην εικονοληψία, το Diodos Syros στον ήχο και το Ναυπηγείο Ταρσανάς / Tarsanas Shipyard, ως διοργανωτής σε τοπικό επίπεδο.

«Για πολλά σπουδαία πράγματα, αρκεί ένας άνθρωπος με έμπνευση και... τσουπ! Πραγματοποιούνται. Χωρίς χρήματα, χωρίς βοήθεια από πουθενά, καθαρό προϊόν αγάπης. Ευχαριστούμε πολύ για την πρωτοβουλία και την άψογη οργάνωση την Τόνια Τζώρτζη», σημειώνει η ερμηνεύτρια Χρυσούλα Κεχαγιόγλου.