Η «σοφία της παράδοσης» έκανε την υπέρβαση
- Παρασκευή, 14 Αυγούστου, 2020 - 06:18
«Άλλοι σε κράζουν Έλεος, ελπίδα ο θλιμμένος, ελεημοσύνη ο φτωχός, νερό ο διψασμένος. Βασίλισσα της Εκκλησιάς σε κράζει η καμπάνα μα η καρδιά μου Δέσποινα αυτή σε κράζει Μάνα!».
Η δεσπόζουσα γυναικεία μορφή της θρησκείας μας, που συγκεντρώνει το σεβασμό και το δέος των πιστών και υμνείται μέσα από το έργο πολλών εκπροσώπων της τέχνης δοξάστηκε μέσα από το συγκινητικό μουσικό αφιέρωμα «Μάνα μου, Παναγία μου» με την υπογραφή του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης».
Κάτοικοι και επισκέπτες της Σύρου είχαν τη χαρά να απολαύσουν την αγαπημένη ερμηνεύτρια Καίτη Κουλλιά και μια ορχήστρα εξαίρετων μουσικών σε τραγούδια και ύμνους για τη μάνα, σύμβολο της ζωής και την Παναγία, τη μητέρα όλων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στον Πολιτιστικό Χώρο «Έπαυλη Τσιροπινά» στην Ποσειδωνία με την πιστή τήρηση των προβλεπόμενων πρωτοκόλλων ασφαλείας.
Η παράσταση ήταν αφιερωμένη στη μορφή της Παναγίας και τα πρόσωπά της που μας ακολουθούν στη ζωή μας. Στη μορφή της Παναγίας που είναι πριν από όλα η μάνα που γεννάει και φέρνει τη ζωή στον κόσμο. Στη μορφή της Παναγίας που στέκεται ακούραστα δίπλα σε κάθε παιδί και πονάει σε κάθε του πόνο. Στη μορφή της Παναγίας που είναι η πρώτη μας αναφορά σε κάθε δύσκολη στιγμή, αλλά και στη μορφή της Παναγίας που συντροφεύει ναυτικούς, εργάτες, αρρώστους, ξενιτεμένους.
Κατάνυξη… παρά τους όποιους περιορισμούς
Στόχος του αφιερώματος, σύμφωνα με την πρόεδρο του Ομίλου, Σοφία Λούβαρη, ήταν η ανάδειξη όλων αυτών των προσώπων της Παναγίας: της θεϊκής της μορφής, της καθημερινής μητρικής φιγούρας, της προστάτιδας του καθενός μας που αποτελεί αφορμή για νηστεία, προσευχή, γιορτή και πανηγύρι.
Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας και τη θέσπιση νέων μέτρων, η «σοφία της παράδοσης» κλήθηκε να αλλάξει αρκετές φορές τη δομή της παράστασης. Για το λόγο αυτό, αφαιρέθηκαν όλα εκείνα τα μέρη που δεν ήταν σύμφωνα με τους νέους όρους πραγματοποίησης εκδηλώσεων (χορό, κίνηση, θεατρική παρουσία). «Η εκδήλωση προσαρμόστηκε εκ νέου μόλις μία ημέρα πριν, ωστόσο είμαστε σίγουροι πως κρατήσαμε την κατάνυξη και την ατμόσφαιρα που ταιριάζει στο τιμώμενο πρόσωπο της Παναγίας. Τη μάνα-Παναγία», σημείωσε η κ. Λούβαρη.
Ο Όμιλος δοκιμάστηκε σε ένα διαφορετικό είδος παράστασης, χωρίς την δύναμη του χορού που παρασύρει και με ένα θέμα υψηλών απαιτήσεων, καταφέρνοντας να κάνει την υπέρβασή του και να χειροκροτηθεί θερμά από το κοινό.
Την Καίτη Κουλλιά πλαισίωσαν οι: Νίκος Σκαφίδας (βιολί), Νίκος Αγγελόπουλος (λαούτο), Απόστολος Μάρης (κανονάκι), Γεωργία Λίτσα (σαντούρι) και ο Νίκος Απέργης (ακορντεόν, φυσαρμόνικα). Συμμετείχαν οι χορωδοί: Κατερίνα Περρή, Κατερίνα Λειβαδάρα και Ειρήνη Χαρδαλή.
Πολύτιμη ήταν η συμβολή του Γιάννη Δεσύπρη και της υπεύθυνης του θεατρικού εργαστηρίου της «σοφίας της παράδοσης», Ελένης Βουτσίνου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η αγάπη πέταξε με τα «φτερά» της μουσικής
11 Φεβ. 2019 - 6:17 - Οι Χοροσταλίτες και πάλι στη Σύρο
13 Οκτ. 2021 - 6:13 - «Η τέχνη είναι ο λόγος για να ελπίζουμε και να ανασαίνουμε»
11 Αυγ. 2020 - 6:18 - «Η μουσική ανοίγει διόδους στα συναισθήματά μας»
4 Μαΐου. 2018 - 6:16 - Σύρα, η πατρίδα του ρεμπέτικου
3 Αυγ. 2017 - 6:13