Συνέντευξη με τον μπασίστα Βασίλη Κουτσονάνο για τη σύμπραξή του με τον πιανίστα Δημήτρη Βερδίνογλου στο 9ο Syros Jazz Festival

«Οι Έλληνες μουσικοί είναι πολύ δυνατές μονάδες»

Βασίλης Κουτσονάνος

O Βασίλης Κουτσονάνος και ο Δημήτρης Βερδίνογλου, εκπρόσωποι της νέας γενιάς της ελληνικής τζαζ ανοίγουν τη δεύτερη βραδιά συναυλιών του 9ου Syros Jazz Festival και παρουσιάζουν στον Πολιτιστικό Χώρο Χρούσσων πρωτότυπες συνθέσεις, καθώς και διασκευασμένα κομμάτια μέσα από τη δική τους ματιά.

Ο Βασίλης Κουτσονάνος γεννήθηκε το 1990 στην Κοζάνη. Έκανε μαθήματα ακουστικού και ηλεκτρικού μπάσου στη Θεσσαλονίκη με τον Λάκη Τζήμκα, θεωρητικών στο Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης και τζαζ ενορχήστρωσης στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Το 2012 άρχισε να σπουδάζει στο Τμήμα Τζαζ Μουσικής του Πανεπιστημίου του Γκρατς (Kunstuniversität Graz, KUG), από το οποίο αποφοίτησε με διάκριση άριστα παμψηφεί το 2017. Ανάμεσα στους δασκάλους του ήταν ο Wayne Darling, ο Morten Ramsbol, ο Μichael Abene, ο Ed Neumeister και ο Ed Partyka.

Είναι ιδρυτικό μέλος του κουαρτέτου 4Seasons, με το οποίο εμφανίζεται σε συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρώτο άλμπουμ του γκρουπ κυκλοφόρησε το 2018. Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με τους Wayne Brasel, Dena DeRose, Michael Abene, Samuel Blaser, Joey Selers, Χρήστο Ραφαηλίδη, Πέτρο Κλαμπάνη, Γιώργο Κοντραφούρη, κ.ά.

Το 2020 έγινε δεκτός με υποτροφία στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Manhattan School of Music. Είναι σύμβουλος της πλατφόρμας διαδικτυακών μαθημάτων μουσικής www.musiclass.gr.

Σε συνέντευξή του στην «Κοινή Γνώμη», ο μπασίστας Βασίλης Κουτσονάνος αναφέρθηκε στη συμμετοχή του στο 9ο Syros Jazz Festival, καθώς και στις προσπάθειες που καταβάλλονται από θεσμούς και διοργανώσεις για την ύπαρξη μιας υγιούς τζαζ σκηνής στην Ελλάδα.

 

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα συναντηθείτε επί σκηνής με τον Δημήτρη Βερδίνογλου; Τι θα παρουσιάσετε μαζί το βράδυ του Σαββάτου;

«O Δημήτρης είναι ένας από τους αγαπημένους μου πιανίστες στην Ελλάδα και εξαιρετικός συνάδελφος. Γνωριζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια και είναι η πρώτη φορά που θα εμφανιστούμε μαζί ως ντουέτο. Θα παρουσιάσουμε  κυρίως πρωτότυπες συνθέσεις και 2 διασκευές ενορχηστρωμένες μέσα από τη δική μας ματιά».

Τι ρόλο έπαιξε η οικογένεια σας  στη δική σας μουσική πορεία;

«Η οικογένεια μου έπαιξε και παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη μου μουσική και μη. Οι γονείς μου είναι φανατικοί λάτρεις της μουσικής. Αρχικά ήταν ο πατέρας μου αυτός ο οποίος μου έδωσε τα πρώτα μου  μουσικά ερεθίσματα. Η μεγάλη δισκοθήκη του καθώς και οι κασέτες με τις  ραδιοφωνικές εκπομπές που έκανε στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 δεν άργησαν να πέσουν στα χέρια μου. Η αγάπη του πατέρα μου για τη μουσική δεν έχει να κάνει μόνο με την ακρόαση αλλά και με τη σωστή ακρόαση. Κάτι για το οποίο είμαι ευγνώμων καθώς έμαθα να βρίσκω χρόνο για να απολαμβάνω αυτή διαδικασία. Από την άλλη σημαντικό ρόλο έπαιξε και η οικογένεια του θείου μου Μανώλη Κουτσονάνου. Είχα την χαρά να γνωρίσω πολλούς μουσικούς οι οποίοι ερχόντουσαν στο στούντιο του. Κάποιους με τους οποίους έχω τη χαρά μετά από τόσα χρόνια να συνεργάζομαι. Ο Μανώλης έχει βοηθήσει πολλούς μουσικούς και ένας από αυτούς ήμουν και εγώ».

Πόσο σημαντική είναι η στήριξη των Ελλήνων καλλιτεχνών της τζαζ μέσα από μεγάλες διοργανώσεις όπως το Syros Jazz Festival;

«Μονό θετικό πρόσημο έχει το  γεγονός ότι «Syros jazz festival» βρίσκεται ήδη στην 9η διοργάνωση του. Απ' ότι είδα μέχρι τώρα γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια διοργάνωσης αλλά και καλλιτεχνικού έργου. Ο Βαγγέλης Αραγιάννης είναι ο δίαυλος επικοινωνίας μας και ο άνθρωπος που μας κάλεσε στο φεστιβάλ και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό. Οι Έλληνες μουσικοί που ασχολούνται με την σύγχρονη αυτοσχεδιαστική είναι πολύ δυνατές μονάδες και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα στη παγκόσμια σκακιέρα της μουσικής. Χρειαζόμαστε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, θεσμούς και φεστιβάλ με συνεχή ροή και δυνατή παρουσία στα μουσικά δρώμενα έτσι ώστε να υπάρξει μια υγιής τζαζ μουσική σκηνή στην Ελλάδα. Το φεστιβάλ της Σύρου είναι ένα από αυτά τα φεστιβάλ που χρειάζεται η χώρα μας».

Ο Δημήτρης Βερδίνογλου, που θα συμπράξει με τον Βασίλη Κουτσονάνο, το Σάββατο 28 Αυγούστου 2021, στις 20:30, γεννήθηκε το 1985 στις Σέρρες. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 10 ετών. Το διάστημα 2004-2010 σπούδασε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και με την αποφοίτησή του κι έγινε δεκτός στο Κονσερβατόριο της Χάγης. Συνέχισε εκεί τις σπουδές έως το 2013 παίρνοντας δίπλωμα Master Degree στο σόλο τζαζ πιάνο. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2016, αφού προηγουμένως και για μια τριετία υπήρξε ενεργό μέλος στην τζαζ κοινότητα της Ολλανδίας. Από την επιστροφή του και μετά, μετέχει ενεργά στην αθηναϊκή τζαζ σκηνή, έχοντας μεταξύ άλλων συνεργασίες με τον Βασίλη Ρακόπουλο, τον Γιώργο Γεωργιάδη, τον Ντίνο Μάνο, τον Βασίλη Ποδαρά και τον Βασίλη Ξενόπουλο. Το 2020 ηχογράφησε το ντούο άλμπουμ "InContact" με τον φλαουτίστα Λεωνίδα Σαραντόπουλο. Το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ "Transitions" κυκλοφόρησε το 2021.

Η ελληνική και βαλκανική παράδοση συναντά τον τζαζ αυτοσχεδιασμό

Αμέσως μετά, στη σκηνή του Πολιτιστικού Χώρου Χρούσσων θα ανέβει το μουσικό σχήμα «Frog String Trio», ένα τρίο εγχόρδων (βιολί, βιόλα & κοντραμπάσο) που απαρτίζεται από τρεις μουσικούς με πλούσια και ποικίλα καλλιτεχνική δραστηριότητα. Το ρεπερτόριό τους κινείται στα όρια της μουσικής παράδοσης της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, συνδυάζοντας τον κλασικό ήχο ενός σύγχρονου τρίο εγχόρδων με διάφορες ιδιαίτερες τεχνικές ερμηνείας και ενορχήστρωσης των εναλλακτικών εγχόρδων και ποικίλα στοιχεία της Jazz και του σύγχρονου αυτοσχεδιασμού.

Με όχημα ένα εναλλακτικό Τρίο εγχόρδων, οι πρωτότυπες συνθέσεις και ευρηματικές διασκευές των τριών μουσικών, η δεξιοτεχνία και η εκφραστικότητά τους, σε συνδυασμό με τη δραστήρια και μακρόχρονη αλληλεπίδραση μεταξύ τους, αναδεικνύουν μια ρομαντική αλλά ταυτόχρονα επικοινωνιακή και εξωστρεφή διάθεση, με στοιχεία τόσο παλαιάς όσο και νέας τεχνοτροπίας, παρουσιάζοντας ένα μουσικό ταξίδι στοιχείων της παραδοσιακής μουσικής από το παρελθόν στο μέλλον, δημιουργώντας μια δυναμική συνέχεια του παλαιού με τον σύγχρονο τρόπο ερμηνείας των τοξωτών εγχόρδων. Μια εναλλακτική μουσική πρόταση σύμπραξης τριών τοξωτών εγχόρδων με άφθονη αυτοσχεδιαστική διάθεση και πειραματισμό.

Το Frog String Trio εμφανίζεται τακτικά στην Αθήνα και στη Ελληνική επαρχία σε διάφορες μουσικές σκηνές αλλά και μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους. Στη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 140 εμφανίσεις -ενίοτε και ώς Frog String Quartet, Duet ή και Quintet. Το σχήμα αποτελείται από τους Γιάννη Ζαρία (βιολί), Μιχάλη Καταχανά (βιόλα) και Κώστα Αρσένη (κοντραμπάσο).