Το «MusiKythnos Festival» τιμά τον Μίκη Θεοδωράκη
- Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου, 2021 - 06:17
Με μία μοναδική συναυλία αφιερωμένη στη μελοποιημένη ποίηση από τον σπουδαίο Θεοδωράκη, ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, αφήνοντας πίσω του μία μεγάλη μουσική παρακαταθήκη, ολοκληρώνεται αύριο η παρθενική διοργάνωση του «MusiKythnos Festival» στο όμορφο νησί των Κυκλάδων.
Το MusiKythnos Festival γεννήθηκε ως ιδέα μέσα από τις συζητήσεις της μουσικού – μουσικοπαιδαγωγού Νότας Ανταλοπούλου με καταγωγή από την Κύθνο και της Εφόρου της Σχολής Πιάνου του Ωδείου Αθηνών, Μαρίας Ευστρατιάδη η οποία πρωτοστάτησε στην ίδρυση της αντίστοιχης ΑΜΚΕ που χρηματοδοτεί τη διοργάνωση. Οι δυο τους μοιράζονται την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ, η αυλαία του οποίου άνοιξε το περασμένο Σάββατο 28 Αυγούστου. Το πρόγραμμά του καλύπτει μια ευρεία μουσική γκάμα, από κλασική και έντεχνη μέχρι αρχαία ελληνική και κινηματογραφική μουσική. Στις εκδηλώσεις του, που φιλοξενούνται στην Πλατεία Ανεμόμυλου στη Χώρα αλλά και στη Δρυοπίδα, θα συμμετάσχουν δεξιοτέχνες μουσικοί αλλά και καθηγητές όπως ο Δρ. Νίκος Ξανθούλης ο οποίος έδωσε διάλεξη με θέμα την αρχαία ελληνική λύρα.
Η τέχνη να αγαπάς τη μουσική
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κύθνου, είναι η καθιέρωσή της ως ετήσιας καλλιτεχνικής διοργάνωσης αλλά και η άμεση αλληλεπίδρασής της με την τοπική κοινωνία η οποία θα έχει πλέον εύκολη πρόσβαση στον μαγικό κόσμο της μουσικής μέσα από υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις αλλά και ενδιαφέροντα σεμινάρια εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
«Στη σύλληψη της ιδέας για το Φεστιβάλ υπάρχει μια πολύ δυνατή ενέργεια σε πρόσωπα, επαγγελματικές ιδιότητες και συναίσθημα, υπάρχει και μια έντονη ανάγκη μέσα από το εγχείρημα να επικοινωνήσουμε μουσικά με διαφορετικά ακούσματα, διαλέξεις με σημαντικά ιστορικά στοιχεία και παρουσιάσεις μουσικών οργάνων στη διαδρομή τους στο χρόνο. Η μουσική είναι ένα δώρο που υπάρχουν πολλοί τρόποι να το ξετυλίξεις και να το χρησιμοποιήσεις. Το Φεστιβάλ είναι ο δικός μας τρόπος και τα δώρα πάντα μας κάνουν όλους χαρούμενους και πιο αισιόδοξους», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η οργανωτική ομάδα του MusiKythnos Festival.
Οι προετοιμασίες της πρώτης διοργάνωσης ξεκίνησαν στις αρχές Ιουνίου. Αν και περιορισμένος ο χρόνος, η δημιουργική έξαψη των υπευθύνων ήταν μεγάλη και το αποτέλεσμα φαίνεται να τους δικαιώνει.
Η εξέλιξη της πανδημίας αποτελούσε εξ’ αρχής βασικό παράγοντα για την τύχη του φεστιβάλ. «Η Κύθνος έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πλήρως εμβολιασμένων στην Ελλάδα κι αυτό ήταν σημαντικό, χωρίς όμως να μας εφησυχάζει. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, τηρούμε με ευλάβεια τις αποστάσεις και τη χρήση μάσκας και ο κόσμος ανταποκρίνεται με ωριμότητα και υπευθυνότητα».
Ζεστή η «αγκαλιά» της τοπικής κοινωνίας
Το «MusiKythnos Festival» αποτελεί την πρώτη μουσική διοργάνωση που απέκτησε η Κύθνος. Η τοπική κοινωνία ανταποκρίθηκε θετικά στον θεσμό και υπάρχει μια ολοένα αυξανόμενη θετική δυναμική γύρω από αυτόν.
Όπως εξηγεί η ομάδα του Φεστιβάλ: «Η συμμετοχή του κόσμου δεν αθροίζεται απλά σε παρουσίες στη διάρκεια των εκδηλώσεων. Είναι επίσης παρούσα στη καθημερινότητα μας, στις πολλές ερωτήσεις για τον θεσμό που με μεγάλη ευχαρίστηση απαντάμε, στις πολλές προτάσεις και ιδέες για τη μεγαλύτερη λειτουργικότητα του μελλοντικά, αλλά πάνω από όλα είναι παρούσα και συγκινητική στο πλήθος των εθελοντών που σπεύδουν να βοηθήσουν όπως μπορούν. Από τη μεταφορά του πιάνου του Φεστιβάλ (το οποίο θα παραμείνει στο νησί) μέχρι τις συνεχείς δηλώσεις διαθεσιμότητας για οτιδήποτε χρειαστεί».
Οι διοργανωτές δεν παραλείπουν, μάλιστα, να απευθύνουν ιδιαίτερες ευχαριστίες τόσο στους φίλους του Φεστιβάλ όσο και τον Δήμο Κύθνου για την πολύτιμη βοήθειά του, με προεξάρχοντα τον Δήμαρχο, Σταμάτη Γαρδέρη.
Βραδιές κλασικής και κινηματογραφικής μουσικής
Οι δυνατές στιγμές, από την έναρξη του 1ου MusiKythnos Festival μέχρι και σήμερα, είναι πολλές. Αθρόα ήταν η συμμετοχή του κοινού στη συναυλία και τη διάλεξη του σολίστα και καθηγητή της λύρας στο Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας Νίκου Ξανθούλη, όπου παρουσιάστηκε ιστορικά αλλά και ακουστικά η αρχαία ελληνική λύρα με τη συμβολή του μουσικού συνόλου «Χρυσέα Φόρμιγξ», αλλά και στην αντίστοιχη εκδήλωση του Δημήτρη Ευστρατιάδη με το φλάουτο και τις καταβολές του από τον αρχαιοελληνικό χώρο.
Και τις δύο εκδηλώσεις παρακολούθησαν παιδιά που πειραματίστηκαν μουσικά με τους ήχους.
Ένα εξίσου ζεστό και ενθουσιώδες κοινό παρουσιάστηκε επίσης στη συναυλία μας με τους λυρικούς ερμηνευτές, Μίνα Πολυχρόνου και Γιάννη Καλύβα.
«Το ίδιο φανταζόμαστε ότι θα συμβεί και με τις δύο επόμενες συναυλίες μας με το μουσικό σύνολο «Επτάηχον» πλαισιωμένο από τους ερμηνευτές Θεοδώρα Μπάκα και Κώστα Βασιλιάγκο. Όπως αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς, όλο το φεστιβάλ μας δίνει κάθε φορά μια ξεχωριστή μέρα να θυμόμαστε και την προσδοκία σε εμάς και το κοινό για την επόμενη».
Η πλατεία του Ανεμόμυλου θα πλημμυρίσει από τη μουσική του Μίκη
Το Φεστιβάλ ήταν προγραμματισμένο να κλείσει αύριο τις φετινές εκδηλώσεις του, από την πλατεία Ανεμόμυλου στη Χώρα Κύθνου, με μια συναυλία, βασισμένη στη μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Ο θάνατος του μεγάλου δημιουργού οδηγεί σε κάποια μικρή προσαρμογή των συναυλιών που θα πραγματοποιηθούν απόψε και το Σάββατο από μουσικό σύνολο «Επτάηχον».
«Αν τίποτα δεν μας σώζει από το θάνατο, αφήστε την αγάπη τουλάχιστον να μας σώσει από τη ζωή, είχε γράψει ο Χιλιανός ποιητής Pablo Neruda. Με αυτή την αγάπη που συχνά έσωσε και φώτισε τη ζωή μας για πάνω από 60 χρόνια μέσα από το έργο του, αποχαιρετούμε τον Μίκη Θεοδωράκη. Η απώλεια είναι μεγάλη για την Ελλάδα, τη μουσική και τον πολιτισμό γενικότερα. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να του αφιερώσουμε την προγραμματισμένη συναυλία στην πλατεία του Ανεμόμυλου, που το Σάββατο θα πλημμυρίσει από τη μουσική του Μίκη, με αγαπημένα κομμάτια που μας ανέβασαν όλους ψηλότερα. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε καλύτερο τρόπο αποχαιρετισμού αυτής της τεράστιας προσωπικότητας που ήταν ο Μίκης, ο Μίκης όλων μας, παρά τραγουδώντας τα τραγούδια του με το σεβασμό και τη συγκίνηση που αξίζει ένας μεγάλος δημιουργός και άνθρωπος με καθοριστική παρουσία για την ελληνική κοινωνία πάνω από έξι δεκαετίες».
Σχέδια για τα επόμενα ποιοτικά βήματα
Το «MusiKythnos Festival» έχει πολλούς στόχους. Οι βασικότεροι είναι η καθιέρωση του θεσμού, καθώς και η μεγαλύτερη δυνατή αλληλεπίδρασή του με την τοπική κοινωνία μέσα από πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δράσεις που θα είναι πέρα από τον συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα της διοργάνωσης.
«Κρατάμε τη διάθεση ενεργής συμμετοχής του κόσμου και ευελπιστούμε αυτή να μεγαλώσει και να εμπλουτιστεί. Υπάρχουν ήδη αρκετές ιδέες σε σχέση μ αυτό που θα τις επικοινωνήσουμε όταν ολοκληρωθούν σε κάτι πιο συνεκτικό και συγκεκριμένο. Ταυτόχρονα μας ενδιαφέρει οι μελλοντικές διοργανώσεις να συνεχίσουν να παρουσιάζουν την ίδια ποιότητα όσον αφορά τις επιλογές αυτών που θα τις πλαισιώσουν, τόσο καλλιτεχνικά όσο και τεχνικά καθώς είμαστε μια μεγάλη ομάδα, μια μεγάλη παρέα που βασίζεται στην καλή σχέση όλων των συντελεστών, από τις υπεύθυνες για τη διοργάνωση, μέχρι τους καλλιτέχνες και τους τεχνικούς για τον ήχο και τον φωτισμό».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σαντορίνη: "Μια αγκαλιά τραγούδια" στο "Χριστουγεννιάτικο Πάρκο"
19 Δεκ. 2024 - 8:15 - Σύρος: Χριστουγεννιάτικη συναυλία στον. Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας
12 Δεκ. 2024 - 15:17 - Προς τιμήν της Αθηνάς Μαρτίνου
12 Δεκ. 2024 - 6:14 - Σύρος: Ο Σταύρος Ξαρχάκος διευθύνει την Εν Χορδαίς και Οργάνοις
3 Δεκ. 2024 - 14:18 - Η Ορχήστρα των Κυκλάδων με νέο τραγούδι της στην εκπομπή "Περίμετρος"
23 Νοε. 2024 - 15:18