Έλα να αγαπηθούμε και τραγούδια να πούμε… για καλό σκοπό

Οι Χοροσταλίτες και πάλι στη Σύρο

Την ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής «Χοροσταλίτες» θα φιλοξενήσει για δεύτερη φορά στο νησί της Σύρου ο Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης».

Μετά την επιτυχημένη εμφάνισή τους στο 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «συριανοπατώ», οι «Χοροσταλίτες» θα επισκεφτούν ξανά την πρωτεύουσα των Κυκλάδων για μία μοναδική εμφάνιση στο Θέατρο Απόλλων, το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021.

Η συναυλία διοργανώνεται από τη «σοφία της παράδοσης» και έχει φιλανθρωπικό σκοπό, καθώς τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Συλλόγου παροχής φροντίδας και κατ’ οίκον νοσηλείας Σύρου.

Η εκδήλωση ανακοινώθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Οι Χοροσταλίτες δημιουργήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2013 από τον Βασίλη Μεσσαριτάκη με σκοπό να συνοδεύουν το χορευτικό του Πανικάριου Συλλόγου «Άρτεμις Ταυροπόλος» στις χορευτικές αλλά και μουσικές του εκδηλώσεις. Ο χώρος του Πανικάριου Συλλόγου αποτελεί και την έδρα των Χοροσταλιτών μέχρι και σήμερα. Η αγάπη τους για την παραδοσιακή μουσική αλλά και η δυνατότητα, λόγω της ποικιλίας των μουσικών τους οργάνων που παίζουν, απλώθηκε από την Ικαρία σε όλη την Ελλάδα αγκαλιάζοντας μουσικά τους τόπους μας. Ξεκινώντας όμως από την Ικαρία πήραν και το όνομά τους από το ικαριώτικο ρήμα «χοροσταλίζω» που σημαίνει χορεύω διαρκώς, ασταμάτητα, γλεντάω όλο το βράδυ και σκοπός τους είναι να κάνουν τον κόσμο να χοροσταλίζει μαζί τους. Διασκευάζουν παραδοσιακά τραγούδια βάζοντας τη δική τους υπογραφή προσπαθώντας να διατηρούν πολλά από αυτά που χάνονται στο πέρασμα των χρόνων. Πάνω στο παραδοσιακό μας ηχόχρωμα δημιουργούν δικές τους συνθέσεις, στίχους και μουσική, δηλαδή κάνουν τα δικά τους νέα βήματα σε παλιά μονοπάτια.

Το μουσικό σχήμα αποτελείται από τον δημιουργό του σχήματος Βασίλη Μεσσαριτάκη στα κρουστά, την τσαμπούνα και το τραγούδι, τον Φάνη Φωτόπουλο στο κλαρίνο, τη φλογέρα, την τρομπέτα, το μπουζούκι, τα κρουστά και το τραγούδι, την Ευδοκία Μωραΐτη στις ζίλιες, στα κουτάλια και στο τραγούδι, τον Νίκο Κοντό στο βιολί, την Λεωνίς Ρεμούνδου στo λαούτο και τον Δημήτρης Μπαρμπαγιάννης στην κιθάρα, το ακορντεόν και το τραγούδι.