Μελωδικά και επιτυχημένα ολοκληρώθηκε το 8ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου "Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη"

Η "καρδιά" του ρεμπέτικου χτύπησε δυνατά στη Σύρο

Γιάννης Ρούσσος: "Το Φεστιβάλ άγγιξε την απόλυτη επιτυχία, συγκεντρώνοντας τη θετική ανταπόκριση του κόσμου, ανεβάζοντας τον πήχη ακόμη πιο ψηλά"

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η διοργάνωση του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου "Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη", που διοργανώθηκε για 8η χρονιά από την Κυκλαδική Εταιρεία Ανάπτυξης (ΚΕΤΑΝ) του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης.

Για πέντε συνεχόμενες ημέρες, δεκάδες συμμετέχοντες έζησαν μουσικές βραδιές γεμάτες από ρεμπέτικη μουσική, δίνοντας το μήνυμα ότι η "καρδιά" του ρεμπέτικου χτύπησε για άλλη μια φορά δυνατά στον τόπο που γεννήθηκε.

Για μία διοργάνωση που άγγιξε την απόλυτη επιτυχία, ανεβάζοντας ακόμη πιο ψηλά τον πήχη, έκανε λόγο, μιλώντας στην "Κοινή Γνώμη", ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος.

Βραδιές μυσταγωγίας

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα μυσταγωγίας στην πηγή του Άη Θανάση στην Άνω Σύρο έπεσε την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, η "αυλαία" του 8ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου "Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη".

Έχοντας ως κύρια θεματική ενότητα τις γυναικείες μορφές που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στο ρεμπέτικο, το 8ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου άρχισε από την εργατική συνοικία του Βροντάδου, μπροστά από την ιστορική ταβέρνα του "Τεμπέλη" και περνώντας από τον επιβλητικό χώρο του Ταρσανά, κατέληξε στην ειδυλλιακή πηγή του Αγίου Αθανασίου στην Άνω Σύρο, γεμίζοντας με μελωδίες και ζωντανεύοντας τις γειτονιές και τα στενά του νησιού για πέντε ημέρες.

Έχουν γίνει εξάλλου θεσμός, εκτός από τις προγραμματισμένες συναυλίες, οι αυθόρμητες συναντήσεις στα σκαλάκια του δημαρχείου αλλά και στον χώρο της έκθεσης λαϊκών μουσικών οργάνων με τη συμμετοχή μουσικών, οργανοποιών αλλά και του κόσμου που φέτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, παρακολουθώντας με αμείωτο ενδιαφέρον όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, ταξιδεύοντας από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού.

"Ανέβηκε κατά πολύ ο πήχης"

"Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 8ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου και πρέπει να πω ότι ανέβηκε κατά πολύ ο πήχης της διοργάνωσης. Για πρώτη φορά, μέσα από τη θετική ανταπόκριση του κόσμου, νιώσαμε και εμείς την πραγματική αξία της συγκεκριμένης διοργάνωσης", δήλωσε στην "Κοινή Γνώμη" ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος.

Ο κ. Ρούσσος, αναφερόμενος στις δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, στάθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημαντική παρουσία νέων ανθρώπων, στη συμμετοχή των μουσικών σχημάτων από πολλές περιοχές της χώρας, όπως και στο σεμινάριο φωνητικής που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Επιμελητηρίου και το οποίο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

"Εκτός όλων των άλλων, μέσα από τις δράσεις της, όπως αυτή που έλαβε χώρα στην περιοχή του Βροντάδου και συγκεκριμένα μπροστά από την ιστορική ταβέρνα του "Τεμπέλη" όπου αναβίωσαν μνήμες, μας δόθηκε η δυνατότητα να κάνουμε γνωστές τις προσπάθειες του Επιμελητηρίου για την αναβίωση των "κουτουκιών" στη Σύρο, προς όφελος τόσο των μόνιμων κατοίκων, όσο και των επισκεπτών του νησιού. Είναι σημαντικό να υπάρχουν χώροι μέσα από τους οποίους θα μπορεί κάποιος να ακούσει ρεμπέτικη μουσική", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ρούσσος, κλείνοντας, δήλωσε ότι νιώθει περήφανος για την εργασία των στελεχών του Επιμελητηρίου και για το αποτέλεσμα που αυτή είχε καθ' όλη τη διάρκεια και των πέντε ημερών του Φεστιβάλ.

Στην ερώτηση αν η επιτυχία της φετινής διοργάνωσης, δίνει το έναυσμα για περαιτέρω άνοιγμα των εκδηλώσεων του Ρεμπέτικου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε ότι "στόχος είναι να διευρυνθεί η θεματολογία του Φεστιβάλ με βιωματικές δράσεις".

"Θεσμός για το νησί μας"

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου στην έναρξη του Φεστιβάλ έκανε λόγο για την εδραίωσή του πλέον ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "έχοντας ξεκινήσει δειλά πριν μερικά χρόνια και πάλι με αντιδήμαρχο πολιτισμού τη Θωμαή Μενδρινού, φτάσαμε αισίως στο 8ο Φεστιβάλ με τη συνεισφορά του Επιμελητηρίου και φυσικά του Αντώνη Μαραγκού που είναι η ψυχή του Φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ έχει πλέον καταξιωθεί και έχει καταστεί ένας θεσμός για τον τόπο μας",

Την ίδια ώρα, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού μίλησε για ένα αποτέλεσμα μίας πολύ καλής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσο, καθώς επίσης ότι "για εμάς οι φετινές εκδηλώσεις έχουν μία ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι αφιερωμένες στη γυναίκα, στην προσφορά της στην ρεμπέτικη μουσική, δίνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής στη ζωή της".

Σημαντικές καλλιτεχνικές παρουσίες

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του ο σπουδαίος ερμηνευτής και μουσικός της λαϊκής μας παράδοσης, Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος εξήρε τη συλλογική προσπάθεια των συντελεστών του Φεστιβάλ και τη σημασία του "όλοι μαζί", καθώς, όπως τόνισε, "το λαϊκό τραγούδι που έμεινε μέχρι τις μέρες μας, κάποτε διωγμένο και περιθωριακό, είναι το σημαντικότερο πολιτιστικό μας στολίδι".

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στο Φεστιβάλ συμμετείχαν μερικοί από τους πιο σημαντικούς και αξιόλογους καλλιτέχνες της λαϊκής μουσικής μας παράδοσης. Ερμηνεύτριες όπως οι Ρένα Βέργου, Μαίρη Δεναξά, Ιφιγένεια Ιωάννου, Αγγελική Κοκκίνη, Σταυρούλα Μανωλοπούλου, Άρτεμις Ματαφιά, Εύα Ξένου, Αργυρώ Πανταζή και Ασπασία Στρατηγού, συνοδευόμενες από τους εξαιρετικούς μουσικούς Θανάση Βαλάσκα, Αρίστο Βαμβακούση, Ηλία Θεοδωρόπουλο, Αλέξανδρο Καμπουράκη, Σάκη Καρακώστα, Βασίλη Κορακάκη, Παναγιώτη Λοΐζου, Αντώνη Μαραγκό, Δημήτρη Μαραγκό, Θοδωρή Μαραϊδώνη, Γεωργία Μαρίνη, Αργύρη Νικολάου, Σάκη Νικολετόπουλο, Πέτρο Παπαγεωργίου, Στέλιο Παπαδόπουλο, Αγγέλικα Παπανικολάου, Ισίδωρο Ρούσσο, Αντώνη Τζίκα και Γιώργο Φουντούκο, καθώς τους συντελεστές της Λαϊκής Ορχήστρας του Μικρού Μουσικού Συνόλου Σύρου υπό την καθοδήγηση του διδασκάλου τους Δημήτρη Μαραγκού, μάγεψαν το κοινό με τις μοναδικές ερμηνείες δίνοντας το προσωπικό τους στίγμα, με σεβασμό στις εκτελέσεις που μας άφησαν σαν ανεκτίμητη κληρονομιά οι πρωτομάστορες-μαστόρισσες του ρεμπέτικου.

Στη φετινή διοργάνωση έλαβε μέρος και μια μοναδική παράσταση Καραγκιόζη του Γιάννη Γαλανού από τη Σάμο που, παρά το νεαρό της ηλικίας του, εξέπληξε τους συμμετέχοντες με τη βαθιά γνώση των τεχνικών και των φιγούρων του θεάτρου σκιών, ενώ οι μαθητές και μαθήτριες του 4ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης συγκίνησαν με την έρευνα και την παρουσίαση ενός αφιερώματος στη σπουδαία Ρίτα Αμπατζή.

Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί και η διεξαγωγή της έκθεσης Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, η οποία προκάλεσε το ενδιαφέρον μουσικών και κοινού που είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις μοναδικές δημιουργίες των εξαίρετων καλλιτεχνών – οργανοποιών όπως του Νίκου Γαλανού, του Άδωνι Γουλιέλμου, του Ανδρέα Δέλλιου, του Γιάννη Καρβούνη, του Τάσου Κατσιφή,του Νίκου Λημνιώτη, της Αθανασίας Μπόλια, του Παύλου Παπανικολάου, του Γιάννη Τσουλόγιαννη, του Φρονιμόπουλου.

Τέλος, αξιοσημείωτη ήταν και η μεγάλη συμμετοχή στο Μουσικό Εργαστήρι που πραγματοποιήθηκε από τη μουσικοδιδάσκαλο Ιφιγένεια Ιωάννου.