Η Πάρος διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνών

Με στόχο την προώθηση της μουσικής εκπαίδευσης, ιδιαίτερα των νέων, αλλά και του πολιτιστικού τουρισμού του νησιού, διοργανώνεται το επόμενο διάστημα στην Πάρο, το 1ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής.

Πρόκειται για ένα τολμηρό εγχείρημα, το οποίο φιλοδοξεί να μετεξελιχθεί σε θεσμό για το νησί, φιλοξενώντας μεγάλα ονόματα του χώρου, αλλά και διακεκριμένους σολίστα από όλο τον κόσμο.

Το Φεστιβάλ, που διοργανώνεται από τον Δήμο σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου και τη μη κερδοσκοπική εταιρεία για την διάδοση των Τεχνών και του Ελληνικού Πολιτισμού "Ελληνικός Πολιτισμός στον 21ο Αιώνα", θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, στις 8 και μισή το βράδυ στον αύλειο χώρο της Παναγίας Εκατονταπυλιανής.

Ανοίγουν την "αυλαία" ο Συπριέν Κατσαρής και ο Θεόδωρος Κερκέζος

Ένας νέος θεσμός που σκοπό έχει να προβάλει το νησί σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω της κλασικής μουσικής, να συμβάλει στην μουσική εκπαίδευση των νέων και να προωθήσει τον πολιτιστικό τουρισμό προσκαλώντας διακεκριμένους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, "γεννιέται" το επόμενο διάστημα στην Πάρο.

Ο λόγος για το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής, το οποίο σηκώνει "αυλαία" με δύο διακεκριμένους καλλιτέχνες και συγκεκριμένα, τον παγκοσμίου φήμης Γαλλοκύπριο συνθέτη και σολίστ πιάνου Cyprien Katsaris, αλλά και τον διακεκριμένο Έλληνα σαξοφωνίστα Θεόδωρο Κερκέζο.

Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, με ένα ρεσιτάλ, το οποίο αναμένεται όχι μόνο να αφήσει το στίγμα του στο Φεστιβάλ, αλλά και να το οδηγήσει σε θεσμό.

Πρόκειται για την εμφάνιση του Συπριέν Κατσαρή, ο οποίος έχει εμφανιστεί στους πιο διάσημους συναυλιακούς χώρους σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένου του Carnegie Hall και έχει συνεργαστεί με όλες τις σπουδαίες ορχήστρες και τους πιο διάσημους μαέστρους. Έχει συνεργαστεί με όλες τις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες, έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις και είναι καλλιτέχνης της Unesco για την ειρήνη.

Να σημειωθεί ότι την συναυλία του στην Πάρο, την αφιερώνει στην επέτειο για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, το κοινό θα απολαύσει ένα ιδιαίτερο μουσικό σχήμα που η ιστορία του αρχίζει από τη Βιέννη με τον διακεκριμένο Έλληνα σαξοφωνίστα Θεόδωρο Κερκέζο και έχει εμφανιστεί στους πιο γνωστούς συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Το "Kerkezos & Vienna Saxophones" αποτελείται από τέσσερις σαξοφωνίστες, σοπράνο και πιάνο με ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα για όλες τις μουσικές προτιμήσεις.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Πάρου σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου και τη μη κερδοσκοπική εταιρεία για την διάδοση των Τεχνών και του Ελληνικού Πολιτισμού “Ελληνικός Πολιτισμός στον 21ο Αιώνα.”

Το πρόγραμμα του διήμερου Φεστιβάλ

- Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, ρεσιτάλ πιάνου με τον Cyprien Katsaris, στις 8 και μισή το βράδυ, στον αύλειο χώρος της Παναγίας Εκατονταπυλιανής.

- Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, στις 8 και μισή το βράδυ, στο αύλειο χώρο της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, θα διεξαχθεί η συναυλία με κουαρτέτο σαξοφώνων, σοπράνο και πιάνο

από το μουσικό σχήμα "Κerkezos & Vienna Saxophones".

Η είσοδος και τις δύο ημέρες είναι ελεύθερη για το κοινό.

Λίγα λόγια για τον Συπριέν Κατσαρή

Γεννημένος στην Καρδίτσα o σολίστ πιάνου Απόστολος Παληός ή αλλιώς Συπριέν Κατσαρής, χαρακτηρίστηκε ως "καταπληκτικός πιανίστας" και ασυνήθιστα χαρισματικός, επικοινωνιακός και αφοσιωμένος μουσικός με σπουδαία φινέτσα, εκφραστικότητα και καλλιτεχνική οντότητα.

Διπλωματούχος πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, σπούδασε στις Μουσικές Ακαδημίες Βερολίνου και Λειψίας, όπου έλαβε σολιστικό δίπλωμα master με άριστα παμψηφεί και διάκριση.

Ως σολίστ έχει εμφανιστεί σε σημαντικές συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Ρωσία, Νορβηγία, Ρουμανία, Κύπρο, Τουρκία, Η.Π.Α) και σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου (Philharmonie Βερολίνου, Κοnzerthaus Bιέννης, Carnegie Hall Ν. Υόρκης). Σύντομα Βιογραφικά

Ο Θεόδωρος Κερκέζος

Ο Θεόδωρος Κερκέζος σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών όπου και δίδασκε για 20 χρόνια.

Έχει συνεργασθεί και ηχογραφήσει όλο το ρεπερτόριο του σαξοφώνου με φημισμένες ορχήστρες όπως: Συμφωνικές Ορχήστρες Λονδίνου, Βοστώνης, Ζυρίχης, Βερολίνου, Νυρεμβέργης, Mediterraneo – Ισπανίας, Μπιλμπάο, Νότιας Βεστφαλίας, Far Eastern, Φιλαρμόνια του Λονδίνου, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με τις Φιλαρμονικές του Λονδίνου, Αγ. Πετρούπολης, Βουκουρεστίου George Enescu, Σλοβακίας, Θουριγγίας, Μπουσάν – Κορέας, Αρμενίας, Vienna Chamber Orchestra, με τις Όπερες των Θεάτρων Bellini, Μόσχας και Μάινεγκεν, με τις Ραδιοφωνίες της Μόσχας, Βαυαρίας, Βουκουρεστίου, Μπρατισλάβας, Σόφιας, ΕΡΤ, Σολίστ της Μόσχας και Ensemble Modern-Frankfurt. Έχει συνεργαστεί με τους Vladimir Fedoseyev, Yuri Bashmet, Yuri Simonov, Michael Nyman σε αίθουσες όπως: Royal Festival Hall, Quinn Elizabeth Hall και Wigmore Hall του Λονδίνου, Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, Τonhalle της Ζυρίχης, Ωδείο Tchaikovsky και Αίθουσα Tchaikovsky της Μόσχας, Shostakovich της Αγ. Πετρούπολης, Μεγάλη Αίθουσα, Πεκίνου, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ήταν δύο φορές υποψήφιος για τα 50α Grammy Awards της Νέας Υόρκης, τιμήθηκε με το Honorary Doctor of Musical Arts από το IAACC/UNESCO και το Υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας, εκλέχθηκε ομόφωνα ως Honorary Member of the Russian Academy of Natural Sciences (υπό των Ηνωμένων Εθνών), και τον Δεκέμβριο του 2016 τιμήθηκε με το Artist of the Year από το Gina Bachauer Awards. Επίσης, είναι επίτιμο μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και Artist of the Week στην Αγγλία (12/2006).