Το 2ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μουσικού Παραμυθιού Σύρου έρχεται στο θέατρο Απόλλων στις 19 Οκτωβρίου

Το "Καρναβάλι των ζώων", συνδυασμένο με μια πρωτότυπη ιστορία

Χρυσούλα Κεχαγιόγλου: "Είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος της Σύρου και ειδικά οι νέοι άνθρωποι να έρθουν σε επαφή με την κλασσική μουσική, μέσα όμως από έναν διαφορετικό τρόπο"

Το 2ο κατά σειρά Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μουσικού Παραμυθιού θα διοργανωθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου στη Σύρο και συγκεκριμένα στο θέατρο Απόλλων και στη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης.

Εννέα κλασικοί μουσικοί θα ταξιδέψουν τους θεατές στα μυστήρια των ζώων της ζούγκλας υπό τη διεύθυνση του Βέλγου μαέστρου Dirk Boi, παρουσιάζοντας το "Καρναβάλι των ζώων", συνδυασμένο με μία πρωτότυπη ιστορία, ενώ παράλληλα θα παρουσιαστεί και έκθεση ζωγραφικής έργων όλων των παιδιών που συμμετείχαν στο εργαστήρι που πραγματοποιήθηκε την καλοκαιρινή περίοδο.

Για το Φεστιβάλ, αυτό που πρεσβεύει, αλλά και για τις δράσεις που θα λάβουν χώρα στο νησί, μίλησε η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου.

Η κλασική μουσική μέσα από τα μυστήρια των ζώων της ζούγκλας

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, το 2ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μουσικού Παραμυθιού θα παρουσιάσει στο θέατρο Άπολλων το διάσημο έργο κλασικής μουσικής για παιδιά "Το Καρναβάλι των ζώων", συνδυασμένο με μια πρωτότυπη ιστορία!

Εννέα κλασικοί μουσικοί θα ταξιδέψουν τους θεατές στα μυστήρια των ζώων της ζούγκλας υπό τη διεύθυνση του Βέλγου μαέστρου Dirk Boiy, όπου πιστός στην αγάπη του για την αφήγηση, θα συνδυάσει το έργο με μια πρωτότυπη αστεία ιστορία, βασισμένη στην παρτιτούρα του Camille Saint-Sens, γραμμένη ειδικά για το Φεστιβάλ, από την αφηγήτρια Γεωργία Χαϊκάλη.

Με αυτόν τον τρόπο, στις 19 Οκτωβρίου, θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να βιώσουν το αποτέλεσμα της συνύπαρξης τριών μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης επί σκηνής, να ψυχαγωγηθούν και να ταξιδέψουν με τη φαντασία τους στον μαγικό κόσμο της ζούγκλας.

Πριν από κάθε παράσταση, ο μαέστρος θα αποκαλύπτει κάποια από τα μυστικά αυτού του έργου, με τους μικρούς, αλλά και μεγάλους θεατές να καλούνται να ανακαλύψουν την πορεία του μουσικού έργου.

"Για δεύτερη χρονιά ερχόμαστε κοντά στην κλασική μουσική"

"Συνεχίζουμε την προσπάθεια που αρχίσαμε πέρυσι ώστε να έρθει ο κόσμος της Σύρου και ειδικά τα παιδιά σε επαφή με την κλασσική μουσική, αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο. Σε αυτή λοιπόν τη λογική, δημιουργήθηκε και το Ευρωπαϊκό Μουσικό Φεστιβάλ Παραμυθιού Σύρου, που διοργανώνεται για δεύτερη φορά στη Σύρο", δήλωσε στην "Κοινή Γνώμη" η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, η οποία εργάζεται εθελοντικά στο οργανωτικό κομμάτι της διοργάνωσης.

Όπως αναφέρει, "το Σάββατο 19 Οκτωβρίου θα παρουσιάσουμε το "Καρναβάλι των Ζώων", όπου ο συνθέτης του, Saint-Saëns το έγραψε για να διασκεδάσει αυτός και οι φίλοι του, χωρίς να φανταστεί ούτε μία στιγμή τη μεγάλη επιτυχία που θα γνώριζε μέσα στα χρόνια.

Στην αυθεντική του μορφή είναι μόνο ένα μουσικό έργο, δείχνοντας με ποιο τρόπο η μουσική μπορεί να αναπαραστήσει τα ζώα της ζούγκλας. Αυτή είναι η ιδέα, η σύνδεση δηλαδή της μουσικής με τον έξω κόσμο. Όμως σε αυτό το σημείο μπαίνει ο μαέστρος Dirk Boiy, εμπνευστής της δημιουργίας του Φεστιβάλ, θεώρησε ότι θα ήταν πιο ενδιαφέρον εάν αυτή τη μουσική τη συνδυάσει με μία πλοκή που να αφορά τα ζώα της ζούγκλας, οπότε και ανέθεσε στην αφηγήτρια - παραμυθού, Γεωργία Χαϊκάλη, με την οποία σημειωτέων είχαμε συνεργαστεί και στο 1ο Φεστιβάλ, να γράψει μια ιστορία πάνω σε αυτό το μουσικό έργο", δήλωσε, σημειώνοντας ότι "πρόκειται για ένα πολύ αστείο κείμενο, το οποίο έχει γραφτεί αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη παράσταση και συνδυάζεται άψογα με την ψυχαγωγική μουσική του Saint-Saëns".

Στην ερώτηση εάν έχουν σχεδιαστεί και παράλληλες δράσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, η κα. Κεχαγιόγλου σημείωσε ότι θα "τρέξει" και μία έκθεση ζωγραφικής έργων όλων των παιδιών που συμμετείχαν στο καλοκαιρινό εργαστήρι και η οποία θα παρουσιαστεί στο χώρο της Βαρδακείου Σχολής, ακριβώς πίσω από το θέατρο Απόλλων.

"Έγινε ένα καλοκαιρινό εργαστήρι όπου παιδιά των δημοτικών σχολείων, δημιούργησαν ζωγραφιές βασισμένες πάνω σε διάφορα μουσικά κομμάτια. Αυτές οι ζωγραφιές θα προβληθούν στο θέατρο Απόλλων κατά τη διάρκεια της παράστασης, ενώ παράλληλα θα υπάρξει και μία έκθεση στο Βαρδάκειο Σχολείο, δίνοντας με αυτό τον τρόπο την ευκαιρία στους γονείς να απολαύσουν τα έργα των παιδιών. Φυσικά η έκθεση είναι ανοιχτή για όλο το κοινό της Σύρου", σημείωσε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας παράλληλα και ένα ιδιαίτερο στοιχείο, που δεν είναι άλλο από την επαφή των νέων ανθρώπων με τη μουσική και τις τέχνες γενικότερα.

"Είναι πολύ σημαντικό οι νέοι άνθρωποι να έρχονται σε επαφή με τη μουσική και τις τέχνες γενικότερα, αλλά και στο πόσο αυτό βοηθάει τη φαντασία τους να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί." υπογράμμισε, προσθέτοντας, ότι σε αυτό το πλαίσιο είναι πολύ ενθαρρυντικό το στοιχείο της μεγάλης ανταπόκρισης που έδειξαν, κυρίως τα παιδιά, στις παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο διάστημα.

"Η συμμετοχή των παιδιών και των νέων γενικότερα είναι ένα στοιχείο πολύ ενθαρρυντικό. Νομίζω ότι σε αυτό συμβάλει η συριανή ταυτότητα, η πολυμορφία δηλαδή στις τέχνες και η διάθεση του κόσμου να υποστηρίξει οτιδήποτε οργανώνεται. Κατά δεύτερον, είναι πολύ σημαντικό επίσης και τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε πολλά είδη τέχνης, ειδικά όταν συμμετέχουν ενεργά, όπως ακριβώς έγινε και με το εργαστήριο ζωγραφικής πάνω στη μουσική. Η συριανή κοινωνία είναι, έτσι και αλλιώς μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα κοινωνία, προσφέροντας στα παιδιά την ευκαιρία πρόσβασης σε τέχνες μέσα από τη συμμετοχή τους σε χορωδιακά σχήματα, σε θεατρικές παραστάσεις κ.α, και αυτό πρέπει να ενισχυθεί περισσότερο, εφόσον υπάρχει και η ¨μαγιά"", είπε η κα. Κεχαγιόγλου.

Κλείνοντας την επικοινωνία της με την εφημερίδα, εξέφρασε τις ευχαριστίες της σε όλους όσους έχουν "αγκαλιάσει" αυτή την προσπάθεια, φορείς, αλλά και ιδιώτες.

"Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πάρα πολύ τους ανθρώπους που βοηθάνε σε όλο αυτό. Τους ανθρώπους του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αλλά και ιδιώτες οι οποίοι "αγκαλιάζουν" αυτή την προσπάθεια με πολύ αγάπη, διότι είναι μία πολυέξοδη διοργάνωση και σε κόπο και σε χρήματα. Έχουμε δεχθεί την υποστήριξη από πολύ κόσμο και πρακτικά, αλλά και οικονομικά. Δημιουργείται σιγά σιγά μία μικρή κοινότητα και είναι πολύ σημαντικά", κατέληξε στις δηλώσεις της.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Οι παραστάσεις του Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στο θέατρο Απόλλων στις 12 και το μεσημέρι και στις 8 το βράδυ, αντίστοιχα, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Η έκθεση παιδικής ζωγραφικής θα είναι ανοιχτή για το κοινό, το Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Οκτωβρίου από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, ενώ την Κυριακή θα λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στους χώρους της

Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης.

Κρατήσεις θέσεων στο Ticket Service και του θεάτρου Απόλλων (2281085192).