Το Tinos World Music Festival παρουσιάζει για τρίτη χρονιά, από 25 έως 27 Οκτωβρίου, τον κύκλο μουσικής δημιουργίας με τον τίτλο "Μετασχηματισμοί"

Παραδοσιακές μουσικές της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου

Το Φεστιβάλ, που εγκαινιάστηκε το 2013 στο νησί της Τήνου, έχει φιλοξενήσει πάνω από 100 μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Το Tinos World Music Festival κλείνει τα 10 χρόνια ζωής και δημιουργίας, παρουσιάζοντας για 3η χρονιά, από 25 έως 27 Οκτωβρίου, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού και στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, τον κύκλο μουσικής δημιουργίας, υπό τον τίτλο "Μετασχηματισμοί".

Το Φεστιβάλ, που εγκαινιάστηκε το 2013 στο νησί της Τήνου, έχει φιλοξενήσει πάνω από 100 μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό με εκατοντάδες θεατές από διάφορα μέρη του κόσμου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μάρθας Μαυροειδή.

"Μετασχηματισμοί" και εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Το Tinos World Music Festival παρουσιάζει για τρίτη χρονιά, από 25 έως 27 Οκτωβρίου, τον κύκλο μουσικής δημιουργίας με τον τίτλο "Μετασχηματισμοί" στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού και στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας.

Με τον κύκλο "Μετασχηματισμοί" αναδεικνύεται η νέα μουσική κοινότητα που αναπτύσσεται γύρω από τις παραδοσιακές μουσικές της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου και που αναζητά νέους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης. Δεξιοτέχνες παραδοσιακών οργάνων που εξελίσσουν τις τεχνικές των οργάνων τους, μετασχηματίζουν τα παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα, δημιουργώντας νέα μουσικά είδη, σφραγίζοντας το αποτέλεσμα ο καθένας με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική του ταυτότητα, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός μουσικού δικτύου, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται τόσο η τοπική κοινωνία της Τήνου, όσο και των κοντινών νησιών.

Παράλληλα, το Tinos World Music Festival διοργανώνει για τέταρτη χρονιά ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με έξι σπουδαίους μουσικούς από την Κύπρο, με δωρεάν συμμετοχή για τους ενδιαφερόμενους.

10 χρόνια παρουσίας

Το Φεστιβάλ, στα 10 αυτά χρόνια λειτουργίας του, έχει παρουσιάσει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών, από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αρμενία, τη Βουλγαρία, την Αγγλία, τη Γαλλία, το Ιράν, την Ισπανία, τη Νέα Ζηλανδία, αλλά μουσικούς με μεγάλη δισκογραφία, αλλά και νέους του είδους, προβάλλοντας ταυτόχρονα και το έργο ντόπιων καλλιτεχνών.

Εκτός όμως από τις διεθνείς συμμετοχές, το Φεστιβάλ προωθεί και την τοπική κοινότητα, φιλοξενώντας μουσικούς από την Τήνο και τα κοντινά νησιά, όπως το μουσικό σχήμα Μέλιδρον, η εν Τήνο Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, τσαμουνιέρηδες από Χίο Τήνο, Σύρο και Άνδρο.

Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου στις 9 το βράδυ, όπου στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού θα παρουσιαστεί ο Βασίλης Φιλίππου Τρίο.

Ο Κύπριος συνθέτης Βασίλης Φιλίππου παρουσιάζει μουσική από τα δύο προσωπικά του άλμπουμ "Ο ήλιος της Αυκής" και "Colourful Emptiness". Με αναφορές στην παραδοσιακή μουσική της Κύπρου, αλλά και την σύγχρονη Κυπριακή ποίηση, ο Βασίλης Φιλίππου σε φωνή και πιάνο θα συνθέσει έναν δικό του μουσικό κόσμο.

Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου στις 9 το βραδύ και πάλι στο χώρο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με τους Sinafi trio στον "Γύρος της Ανατολικής Μεσογείου.

Με αφετηρία τα παράλια του Αιγαίου και προορισμό ένα ταξίδι στην Ανατολική Μεσόγειο δίχως τέλος, το Sinafi trio συλλέγει ήχους από τις περιοχές που συναντά κατά τη διάρκεια τη διαδρομής.

Προσαρμόζουν και ερμηνεύουν σκοπούς και τραγούδια από τα cafe aman και τους μεϋχανέδες της Κωνσταντινούπολης, ιστορίες ξενιτιάς, αποχωρισμού, αγάπης, γλεντιού σε διάφορες γλώσσες από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολίας. στο δικό τους οργανολόγιο, σκοπιά και αισθητική, και προσθέτουν πρωτότυπες συνθέσεις τους σε ένα ταξίδι που συνεχίζεται.

Επίσης, την ίδια ημέρα και ώρα, ο Νίκος Παραουλάκης θα παρουσιάσει στο κοινό το "En Route" Project. Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του δίσκου με τίτλο "En Route", το Νίκος Παραουλάκης “En Route” Project, ένα μουσικό σχήμα που αποτελείται από πέντε κορυφαίους μουσικούς της world jazz, θα μας παρουσιάσει συνθέσεις από τον ομώνυμο δίσκο, καθώς και καινούρια ακυκλοφόρητα κομμάτια.

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 27 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου, θα παρουσιαστεί ο Θωμάς Μελετέας Τρίο.

Ο ουτίστας και συνθέτης Θωμάς Μελετέας θα παρουσιάσει μουσική προερχόμενη από το πρόσφατο άλμπουμ του "Πλεξούδες", μαζί με νέες συνθέσεις και υλικό από την υπόλοιπη δισκογραφία του, υπό τη μορφή τρίο. Οι "Πλεξούδες» (Three Circles, 2023) εκκινούν από τις μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας και της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου, με προορισμό μια σύγχρονη και προσωπική αισθητική προσέγγιση πάνω στη σύνθεση, τον αυτοσχεδιασμό και την αλληλεπίδραση των μουσικών επι σκηνής.

Τον Θωμά Μελετέα, θα ακολουθήσει το "Kάλεσμα", ένα εξαμελές φωνητικό σύνολο από την Κύπρο που ασχολείται με τη φωνητική εκτέλεση και έρευνα στις μουσικές παραδόσεις κυρίως της Κύπρου και Ελλάδας, όπως επίσης και με προσωπικές, αυθεντικές συνθέσεις, στοχεύοντας στη γεφύρωση των επιτόπιων παραδόσεων με τη σύγχρονη δημιουργία.

Πρόγραμμα σεμιναρίων

Παράλληλα με τις μουσικές εκδηλώσεις, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, το Tinos World Music Festival διοργανώνει για τέταρτη χρονιά ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με το φωνητικό σύνολο "Κάλεσμα" που συμμετέχει στο φεστιβάλ. Αντλώντας την έμπνευσή τους από το Κυπριακό ρεπερτόριο θα μοιραστούν τον τρόπο που προσεγγίζουν την εκτέλεση των τραγουδιών στη συνθήκη ενός φωνητικού συνόλου. Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως προηγούμενης εμπειρίας και η παρακολούθηση του είναι δωρεάν.