Οι δράσεις του αντιδημάρχου Πολιτισμού Μυκόνου για τη δημιουργία Φιλαρμονικής

"Στοίχημα" η επανασύστασή της

Σάκης Αγορογιάννης: "Η αναβάθμιση της Φιλαρμονικής αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί για εμάς, έναν στόχο που είμαστε σίγουροι ότι θα υλοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο"
  • Σήμερα - 6:15

Η επανασύστασή της αποτέλεσε ένα από τα πρωταρχικά "στοιχήματα" του Τμήματος Πολιτισμού και ιδιαίτερα του αντιδημάρχου, Σάκη Αγορογιάννη, ο οποίος και δρομολόγησε όλες τις εξελίξεις, οι οποίες φαντάζουν περισσότερο από ευοίωνες.

Ο λόγος για την Φιλαρμονική Μυκόνου, η οποία μετά από μία πολύχρονη παύση, περί των 15 χρόνων, ήδη έχει τραβήξει το ενδιαφέρον, κυρίως της νεολαίας του νησιού, καθώς ο αριθμός συμμετεχόντων στα μαθήματα που ήδη τρέχουν, έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

"Είναι τεράστια έκπληξη για εμάς το ενδιαφέρον που υπάρχει. Πιστεύουμε ότι κερδίσαμε το πρώτο βήμα, που εκτός από την επανασύσταση της Φιλαρμονικής μέσω της Σχολής Μουσικής, είναι και να δείξουμε κυρίως στα παιδιά ότι υπάρχει και αυτή η διέξοδος", δήλωσε στην "Κοινή Γνώμη", ο κ. Αγορογιάννης.

"Εκπαίδευση στη μουσική και στον τρόπο σκέψης"

"Είναι πολύ σημαντικό για τον πολιτισμό ενός τόπου και πολύ περισσότερο για ένα νησί να υπάρχει ένας "πυρήνας" που άπτεται με τη μουσική. Και αυτό προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε. Να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους περισσότερους μπορούμε να ασχοληθούν με τα μουσικά όργανα, μέσα από έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης", δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού της Μυκόνου.

Μιλώντας για το σκεπτικό της επανασύστασης ή επανίδρυσης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, της Φιλαρμονικής, ο κ. Αγορογιάννης επεσήμανε ότι "εκδηλώσεις διοργανώνουμε και θα συνεχίσουμε να διοργανώνουμε. Το θέμα ήταν να δημιουργήσουμε κάτι, ώστε να εκπαιδεύονται τα παιδιά, αλλά και να αποκτήσουν έναν τρόπο σκέψης σχετικά με τη μουσική. Να τα βάλουμε δηλαδή στη διαδικασία να συμμετάσχουν σε ένα σύνολο".

Στην ερώτηση σχετικά με την ανταπόκριση που υπάρχει, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμός τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, η οποία ήδη αγγίζει τους 55 μαθητές, στην πλειοψηφία τους παιδιά.

"Αρχίσαμε λοιπόν με το σκεπτικό ότι ακόμη και ένας πολύ μικρός αριθμός Μυκονιατών να ανταποκριθεί, κέρδος θα έχουμε. Όμως, με μεγάλη μας χαρά και ικανοποίηση μπορώ να σας πω ότι ήδη παρακολουθούν τα μαθήματα 55 άτομα, στην πλειοψηφίας τους παιδιά. Είναι κάτι που αποτελεί ευχάριστη έκπληξη ακόμα και για τους ίδιους δασκάλους που δεν περίμεναν μία τόσο μεγάλη συμμετοχή", είπε, τονίζοντας παράλληλα ότι σίγουρα ο συγκεκριμένος αριθμός θα αυξηθεί μελλοντικά.

"Όταν θα έρθουν τα πρώτα απτά αποτελέσματα των μαθημάτων, όπως η συμμετοχή της Φιλαρμονικής σε εκδηλώσεις, όπως είναι οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου και πάρουν το πρώτο χειροκρότημα, πιστεύω ότι ακόμη και περισσότερα παιδιά θα θελήσουν να ασχοληθούν με τη μουσική ή καλύτερα με την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου", υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κ. Αγορογιάννης υπογράμμισε πως η Μύκονος διέθετε παλαιότερα Φιλαρμονική, η οποία όμως είχε σταματήσει να υφίσταται περίπου 15 χρόνια, σημειώνοντας ότι πάνω σε αυτή την πολύ σημαντική απουσία, βασίστηκε και η προσπάθεια που γίνεται και η οποία φαίνεται ότι θα έχει άριστα αποτελέσματα.

"Υπήρχε Φιλαρμονική στο νησί, αν δεν κάνω λάθος, πριν από 15 χρόνια. Όπως καταλαβαίνεται είχαμε να κάνουμε με ένα πολύχρονο κενό, το οποίο προσπαθούμε να το αναπληρώσουμε και είμαστε σίγουροι, από την μέχρι τώρα πορεία, ότι θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα", δήλωσε στην εφημερίδα.

Στελέχωση και αναβάθμιση της Σχολής

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, μάλιστα, αναφέρθηκε και στη στελέχωση της Σχολής Μουσικής με εκπαιδευτικό προσωπικό, τονίζοντας ότι αυτή την στιγμή διδάσκονται πέντε μουσικά όργανα.

"Η Μουσική Σχολή έχει πέντε καθηγητές οι οποίοι διδάσκουν μουσικά όργανα, όπως κλαρινέτο, σαξόφωνο, φλάουτο, κόρνο, τρομπέτα και τρομπόνι. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή διδάσκεται κλαρινέτο, σαξόφωνο και φλάουτο από τον καθηγητή και αρχιμουσικό Κώστα Ιωαννίδη, κόρνος από την καθηγήτρια Ευρυδίκη Μανωλίτση, τρομπέτα με από τον Νίκο Κουλούρη, τρομπόνι από τον Ιωάννη Κόκκορη και μάθημα κρουστών με τον Θάνο Καλοδούκα. Εκτός των άλλων, δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να έρθουν σε επαφή και με άλλα όργανα, εκτός από αυτά που αγαπούν και εκπαιδεύονται και φυσικά εντελώς δωρεάν", δήλωσε, κάνοντας γνωστό ότι επιθυμία του Τμήματος Πολιτισμού είναι να περάσει στην αγορά και επιπλέον μουσικών οργάνων, καθώς επίσης και να προστεθεί στο δυναμικό των διδασκόντων, ακόμη ένας καθηγητής πιάνου και ένας καθηγητής φωνητικής.

Στην επισήμανση εάν υπάρχει σχεδιασμός, η Φιλαρμονική να συμπεριληφθεί και στο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Μυκόνου, ο αντιδήμαρχος είπε ότι "όταν θα φτάσει στο επίπεδο που πρέπει, θα πραγματοποιήσουμε μία εκδήλωση, ώστε μαθητές και καθηγητές να δείξουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους".

Κλείνοντας, μέσω της εφημερίδας, είπε ότι "εκτός από τον στόχο που είχαμε για την επανασύσταση της Φιλαρμονικής, είχαμε και έναν δεύτερο. Να δώσουμε μία διαφορετική διέξοδο, κυρίως στα παιδιά και φαίνεται ότι και αυτό το καταφέραμε και είμαστε εξίσου χαρούμενοι και ικανοποιημένοι".

Τέλος, να σημειωθεί ότι τα μαθήματα της Μουσικής Σχολής άρχισαν τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ακόμη και σήμερα να δηλώσουν συμμετοχή για τα δωρεάν μαθήματα μουσικών οργάνων.