Ρομποτική: ένας Πρακτικός Κόσμος

  • Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου, 2015 - 06:20

Θεματικό Κύκλο με θέμα “Ρομποτική: ένας Πρακτικός Κόσμος” διοργανώνει στη Σύρο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο πλαίσιο του έργου “Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βασικός παράγοντας για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου” και συγκεκριμένα μέσω της Δράσης 4 “Εκπαίδευση και υποστήριξη προς τις Τοπικές Κοινωνίες”.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στις 7 και 8 Μαρτίου 2015 στην Αίθουσα Α01, στο 1ο Γυμνάσιο Σύρου.
Στόχος του είναι η διδασκαλία και πρακτική σε προχωρημένα θέματα ρομποτικής. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πλοήγηση και έλεγχο ρομποτ. Θα διδαχθεί χειρισμός και έλεγχος με arduino ενώ θα γίνει πρακτική με την κατασκευή ρομποτικών κυκλωμάτων και σε ρομποτάκια που το τμήμα μας έχει φτιάξει.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα νεαρής ηλικίας πχ. μαθητές – καθηγητές δευτεροβάθμιας, χωρίς προηγούμενη γνώση στο αντικείμενο.

Τα θέματα που θα παρουσιαστούν περιλαμβάνουν:
Εισαγωγή στη ρομποτική: ιστορική αναδρομή, κατηγορίες ρομποτ, μέρη ρομπότ, βασικά εξαρτήματα, εφαρμογές
Εισαγωγή στον Προγραμματισμο: βασικές και απλές αρχές προγραμματισμού, διάσπαση προβλήματος σε επιμέρους βήματα, σχεδιασμός λύσης
Προγραματισμός για Arduino: παρουσίαση arduino, εισαγωγή στον προγραμματισμό του, εντολές, επίλυση απλών προβλημάτων
Ανθρωποειδές ΝΑΟ: παρουσίαση ρομποτ, επίδειξη, εφαρμογές,προγραμματισμός ΝΑΟ
Λεπτομερή παρουσίαση Arduino: δομή, χρήση, απλές εφαρμογές
Εργαστήριο κατασκευής ρομπότ από συμμετέχοντες

Μετά το πέρας του κύκλου ο συμμετέχων θα μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ρομποτικό σύστημα. Οι Εισηγητές της διημερίδας θα είναι οι: Εργίνα Καβαλλιεράτου (Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Ευστάθιος Σταματάτος (Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και Παύλος Σκούπρας (Εξωτερικός Συνεργάτης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την κ. Καβαλλιαρέτου στο τηλ: 2273082263 και στο e-mail: kavallieratou@aegean.gr, καθώς και με τον κ. Καΐλη Απόστολο, Τοπικό συνεργάτη Δράσης 4, Τηλ: 22810 97024 (10.00 πμ - 14.00 μμ)

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς Πόρους.