Η ομάδα Ubundu στο χοροθέατρο «Ακροποδητί»

  • Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου, 2014 - 06:08

Η παράσταση της θεατρικής ομάδας Ubundu «Η χαμένη τιμή της Katharina Blum», θα φιλοξενηθεί στο κτίριο του Κέντρου Εργαστηρίων, Καλλιτεχνικών Δράσεων και Εκδηλώσεων του χοροθεάτρου «Ακροποδητί», στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, το Σάββατο, 22 Νοεμβρίου και ώρα 9.30 μ.μ.

Μετά από 2 χρόνια επιτυχημένης πορείας στην Αθήνα, «Η χαμένη τιμή της Κatharina Blum» του Heinrich Böll, με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα.

Η παράσταση είναι βασισμένη στο έργο του γερμανού συγγραφέα και νομπελίστα Heinrich Böll. Πρόκειται για μία παράσταση - αφήγηση της ιστορίας μιας κοπέλας, απολύτως καθημερινής, η οποία, ωστόσο, στην πορεία, μετουσιώνεται σε ένα σύμβολο, σε ένα «αρχέτυπο» πίστης και ηθικής.

Η παράσταση

Η Καταρίνα Μπλουμ, μια νεαρή και όμορφη οικιακή βοηθός, γίνεται άθελά της «πρόσωπο της ημέρας». Σε ένα αποκριάτικο πάρτι, γνωρίζει και ερωτεύεται τον Λούντβιχ Γκαίττεν, ο οποίος, όπως αποδεικνύεται, καταζητείται από την αστυνομία για διάφορα «εγκλήματα» και «τρομοκρατικές ενέργειες». Έτσι, η Καταρίνα βρίσκεται ξαφνικά στο στόχαστρο του κίτρινου Τύπου – που εκπροσωπείται από την Εφημερίδα "Die Zeitung" και κυρίως στο στόχαστρο του αδίστακτου δημοσιογράφου Ταίτγκες. Η ιδιωτική ζωή της ηρωίδας καταστρέφεται, καθώς ο δημοσιογράφος δημοσιεύει συνεχώς πράγματα που κηλιδώνουν την υπόληψή της και δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια. Η εκδίκηση της Καταρίνα Μπλουμ σε βάρος του έρχεται ως κάθαρση.

Σύγχρονο και επικαιρο

Στο έργο περιγράφεται μια πόλη, αν όχι μια ολόκληρη χώρα, όπου οι πολιτικές αναμετρήσεις και συζητήσεις δεν γίνονται στο αρμόδιο όργανο εξουσίας και διακυβέρνησης, αλλά μέσα σε κλειστά ιδιωτικά δωμάτια, μέσω τηλεφωνημάτων , τα οποία όλως τυχαίως παρακολουθούνται και από την αστυνομία, μέσω τις επιρροής που έχουν τα πολιτικά πρόσωπα ή οι φίλοι τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Διαπλοκή, προπαγάνδα, χειραγώγηση.

Την σκηνοθεσία και διασκευή του αρχικού κειμένου του Heinrich Böll αναλαμβάνει η Ελεάνα Τσίχλη, με βοηθό σκηνοθέτη την Βασιλική Τσιροπούλη, υπεύθυνος κίνησης είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ την επιμέλεια του σκηνικού έχει η Τίνα Τζόκα.

Ετικέτες: