Τα πάντα είναι εφικτά
- Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου, 2016 - 06:18
Η πιο θρυλική παιδική παράσταση των τελευταίων ετών έρχεται στο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για να διασκεδάσει τους μικρούς θεατές της και ταυτόχρονα να γυρίσει σελίδα στις ψυχολογικές παγίδες του διαδικτύου, θυμίζοντας σε όλους αξίες που κινδυνεύουν να χαθούν στο βωμό της τεχνολογίας.
Το «Βιβλίο των Θρύλων» της εταιρείας παραγωγής «Εργοστάσιο Ονείρου» παρουσιάζεται στις 3 & 4 Ιανουαρίου 2017 στο Θέατρο «Απόλλων», έπειτα από δύο συνεχόμενες επιτυχημένες σεζόν στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη στην Αθήνα.
Η παράσταση έχει φιλοξενηθεί, μεταξύ άλλων, σε μεγάλα φεστιβάλ και θέατρα, όπως στο Αρχαίο θέατρο Φιλίππων με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, στα Θερινά Ιπποκράτεια 2015 στην Κω με την συνδιοργάνωση του Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ και την εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, στο θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου "Μελίνα Μερκούρη" στη Ρόδο, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη (δύο φορές) υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας και στο Φεστιβάλ Κρητών Σαντορίνης 2015.
Με αφορμή την παρουσίασή του στο νησί της Σύρου, ο παραγωγός Γιάννης Σπανόπουλος μας εισάγει στα περιεχόμενα του «Βιβλίου των Θρύλων», που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 62.000 θεατές.
Τι κρύβει στις σελίδες του αυτό το βιβλίο, που το κάνει ακαταμάχητο στους μικρούς «αναγνώστες» του;
«Το έργο παρουσιάζει μέσα από ένα εικαστικό περιβάλλον που κεντρίζει το ενδιαφέρον των θεατών, τη σταδιακή απορρόφηση των παιδιών από το διαδίκτυο και τον αντίκτυπο που αυτό έχει στις διαπροσωπικές σχέσεις τους. Δεν κουνάει το δάχτυλο, ούτε αφορίζει την τεχνολογία, απλά τονίζει πως η πιο όμορφη επαφή είναι η ζωντανή και όχι η επαφή μόνο μέσα από το διαδίκτυο. Ένα ακόμη μήνυμα της παράστασης είναι ότι αν είμαστε όλοι ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε τόσο τους προσωπικούς στόχους μας όσο και αυτούς που έχουμε θέσει ως ομάδα. Έντονο στοιχείο είναι και η διαδραστικότητα. Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά μαζί με τους ηθοποιούς για να λύσουν γρίφους και να εξελιχθεί η ιστορία. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο μένει αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών, αλλά παίρνουν και διάφορα ερεθίσματα. Τα ζωγραφικά σκηνικά μαζί με τον ειδικό σύγχρονο φωτιστικό εξοπλισμό προκαλούν τον θαυμασμό μικρών και μεγάλων».
Οι μικροί θεατές, οι οποίοι ζουν και μεγαλώνουν σε μια εποχή, όπου βασιλεύει η τεχνολογία, είναι σε θέση να κατανοήσουν τους κινδύνους του διαδικτύου;
«Τους αντιλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό ακόμα και τα πιο μικρά παιδιά, επειδή ακριβώς έρχονται από πολύ νωρίς σε επαφή με την τεχνολογία, είτε αυτό λέγεται ίντερνετ, είτε iPad. Εμείς το χρησιμοποιούμε αυτό στο εικαστικό μέρος του έργου, στις βιντεοπροβολές, γιατί αν προσπαθήσεις να πεις κάτι στο παιδί ηθικοπλαστικά και κουνώντας το δάχτυλο, τότε αυτό γίνεται πιο αντιδραστικό. Όταν του το δίνεις μέσα από έναν τρόπο παρόμοιο της δικής του αισθητικής, σίγουρα θα πει υποσυνείδητα «ναι, μπορώ να το χρησιμοποιήσω, αλλά όχι να κάνω κατάχρηση αυτού». Και ειδικά στη σκηνή, όπου οι ήρωες πρέπει να ενωθούν μεταξύ τους, γιατί κινδυνεύουν να χάσουν και την υπόστασή τους, τα παιδιά συνειδητοποιούν πως τα πράγματα όντως είναι σοβαρά στην περίπτωση κατάχρησης του διαδικτύου. Μία πολύ ευχάριστη νότα μέσα στο έργο είναι και η βιντεοπροβολή της κ. Βίκυς Σταυροπούλου, η οποία είναι η Μάγισσα Στρίτζο, Στρίτζο που υπήρχε από την αρχαιότητα, αλλά μέσα στους αιώνες απορροφήθηκε και η ίδια από το διαδίκτυο έχει αποκοπεί από τα συναισθήματά της. Έτσι, οι ήρωες της φέρνουν καθρέφτη με την πραγματικότητα για να συνειδητοποιήσει ότι έχει χάσει τον εαυτό της».
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννώνται στα παιδιά, βλέποντας την παράσταση;
«Το έργο το έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 62.000 πλέον θεατές. Ξεκίνησε από το Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη και για δύο χρονιές αγαπήθηκε πάρα πολύ. Παράλληλα, δίνονται παραστάσεις και για σχολεία, δεδομένου ότι το έργο μιλάει για την τεχνολογία που αποτελεί μέρος της εκπαιδευτικής τους ύλης. Ο ενθουσιασμός των παιδιών είναι πολύ έντονος, ειδικά στο σημείο που καλούνται μαζί με τους ήρωες να λύσουν έναν γρίφο και να χορέψουν διάφορα μουσικά ακούσματα από όλο τον κόσμο για να εμφανιστεί ο χάρτης στη γιγαντοοθόνη. Τα παιδιά ξεσηκώνονται. Χορεύουν από ινδονήσιους χορούς, μέχρι ηπειρώτικο και ποπ. Το απόφθεγμα που βγαίνει μέσα από αυτό το μούλτι διαφορετικών ακουσμάτων και εθνών, είναι ότι «όλοι είμαστε ένα». Το έργο ξεπερνάει τα όρια μιας παιδικής παράστασης και έχει πολύ ηχηρά μηνύματα με αποδέκτες από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο θεατή. Αυτό που μας έχει κάνει να πιστεύουμε ακόμα περισσότερο σε αυτή τη δουλειά, είναι η αγάπη του κοινού όπου κι αν έχει παρουσιαστεί το «Βιβλίο των Θρύλων», στην Πρέβεζα, στην Ηγουμενίτσα, στην Κρήτη, στην Καβάλα και αλλού. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς που το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ενέταξε την παράσταση στο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμά του. Και χαιρόμαστε γιατί θα είναι και η πρώτη επαφή μας με το κοινό της Σύρου. Ωστόσο το «Βιβλίο των Θρύλων» έχει παρουσιαστεί και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Μύκονος, η Άνδρος και η Σαντορίνη».
Ποιοι ενσαρκώνουν τους ήρωες της παράστασης που ανοίγουν το «Βιβλίο των Θρύλων»;
«Στην παράσταση παίζουν η Ίντρα Κέιν, η soul φωνή της χώρας μας που εμφανίζεται φέτος στο πλευρό του Γιώργου Νταλάρα, η Βάσια Λακουμέντα, ο Αρμάν Εδουάρδος Μενετιάν, τον οποίο είδαμε και σε παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη και ο Δημήτρης Πιέτρης, συγγραφέας και σκηνοθέτης του έργου που υποδύεται τον ιππότης Ασταναπάν. Πρόκειται για έναν άνθρωπο με αρχές και ήθος, που για οχτώ συνεχόμενα έτη υπήρξε πρωταθλητής στα 110 μέτρα με εμπόδια, ο οποίος μέσα από την παρουσία του στο έργο θα περάσει το μήνυμα ότι τα πάντα είναι εφικτά. Στις βιντεοπροβολές εμφανίζεται η αγαπητή Βίκυ Σταυροπούλου ως μάγισσα Στρίντζο, ενώ στο δεύτερο μέρος, εμφανίζονται στην οθόνη ο Γρηγόρης Αρναούτογλου και η Μαρία Μπεκατώρου. Τη μουσική υπογράφει ο Νίκος Σπηλιώτης, ενώ τα σκηνικά επιμελήθηκα εγώ μαζί με μία ομάδα, που έβαλε τα δυνατά της για να παρουσιάσουμε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Η παράστασή μας στη Σύρο θα είναι η 189η στη σειρά και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί είναι μια δουλειά που συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε με πολλή αγάπη. Γίνονται ακόμα πρόβες και πριν την παράσταση για να είναι όλα στην εντέλεια από χειλόφωνα, μέχρι κινησιολογία και χορογραφίες».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Το Δέντρο της Γνώσης» θα καρποφορήσει στη Σύρο
13 Οκτ. 2017 - 6:15 - "Ω! Christmas Three!" στο θέατρο Απόλλων
26 Νοε. 2022 - 12:45 - Το Θέατρο Απόλλων μετατρέπεται σε "Ξενοδοχείο δύο κόσμων"
12 Μαΐου. 2022 - 6:15 - Ο "Don Giovanni" του Μότσαρτ στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων
24 Μαρ. 2022 - 17:17 - «Το θέατρο υπάρχει από την ανθρώπινη δίψα για έκφραση»
10 Δεκ. 2021 - 6:16