Επετειακές «εκρήξεις»

  • Τρίτη, 30 Μαΐου, 2017 - 06:26

Την εκρηκτική κωμωδία των Άντον Τσέχωφ - Νηλ Σάιμον «Βότκα Μολότωφ 2», σε μετάφραση Ζάννας Αρμάου και Ελένης Ράντου παρουσίασε στο Θέατρο Απόλλων ο Θεατρικός Όμιλος Σύρου «Ο Σουρής» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 ετών από την ίδρυσή του.

Για τέσσερις ημέρες, το φιλότεχνο κοινό του νησιού είχε την ευκαιρία να απολαύσει ένα διασκευαστικό κράμα του Σάιμον, όπου συντελείται μια δραματουργική «έκρηξη» καθώς παρελαύνουν χαρακτηριστικοί τύποι-ανδρικοί και γυναικείοι-της ευρείας ανθρώπινης τοιχογραφίας που δημιούργησε ο μεγάλος Τσχέφω και τους παρέδωσε στο καθαρτήριο γέλιο μας, στο καυστικό σκώμμα μας, με όλα τα κουσούρια, τα λάθη, τους καημούς και τους πόθους του.

Την παράσταση σκηνοθέτησε ο Γιάννης Δεσύπρης, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Γιάννης Βέλλης.

Ο Θεατρικός Όμιλος «Σουρής» αποτελεί τον πρώτο ερασιτεχνικό θίασο της Σύρου που οι παραστάσεις του συνοδεύτηκαν με ζωντανή μουσική και τραγούδια. Στο ρεπερτόριό του περιλαμβάνονται επιθεωρήσεις γραμμένες και σκηνοθετημένες από τον Συριανό Λάκη Δοναδίκη, που διετέλεσε πρώτος πρόεδρος του Θεατρικού Ομίλου. Το καλοκαίρι του 1984 η παιδική σκηνή του Ομίλου παρουσίασε το έργο του Φόκλερ Λούντβιχ Μιχάλης ο σφυρίχτραςμ σε σκηνοθεσία του Συριανού ερασιτέχνη ηθοποιού και ιδρυτικού μέλους του Ομίλου Δημήτρη Μαραγκού (Δημητράκης). Οι παραστάσεις αυτές παρουσιάστηκαν σε όλα τα μεγάλα νησιά των Κυκλάδων.

Από το 1987 μέχρι σήμερα ο Σουρής έχει παρουσιάσει σημαντικές παραγωγές όπως τον Οίκο Ευγηρίας του Μανόλη Κορρέ, τον Πλούτο του Αριστοφάνη, τν Άη Βασίλη είναι σκέτη λέρα της Ζοσιάν Μπαλασκό, τον Βαφτιστικό του Θεόφραστου Σακελλαρίδη. Σημειώνεται ότι η «Βότκα Μολότωφ» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Όμιλο το 2003.