Συνέντευξη της νέας προέδρου του ΘΕΠΟΣ «Απόλλων» Εύης Αριστείδου, που συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ενεργούς παρουσίας στον Όμιλο

«Ο Απόλλωνας είναι η δεύτερη οικογένειά μου»

Καθήκοντα προέδρου του Θεατρικού Πολιτιστικού Ομίλου Σύρου «Απόλλων» για τα έτη 2018-2019 αναλαμβάνει η Εύη Αριστείδου, ένα από τα παλαιότερα μέλη της ομάδας, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον Γιώργο Κανάκη, ο οποίος βρισκόταν στη θέση αυτή επί τέσσερις συνεχόμενες διετίες (2010-2018).

Η λιτή ανακοίνωση για την εκλογή της νέας προέδρου έφερε -με γοργούς ρυθμούς- ικανοποίηση στην κοινή γνώμη, καθώς η Εύη Αριστείδου, ενεργότατο μέλος του Ομίλου (ηθοποιός, σκηνοθέτης, επιμελήτρια κοστουμιών κ.α.), συγκεντρώνει πολλά από τα χαρακτηριστικά που αναζητά το κοινό σε ανθρώπους, οι οποίοι υπηρετούν τον πολιτισμό: ευγένεια, ήθος, καλοσύνη, χαμόγελο, δημιουργικότητα, γνώση για τη θεατρική πράξη και… ανοιχτούς ορίζοντες.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΘΕΠΟΣ Απόλλων, απαρτίζεται επίσης από τους: Θάνο Φώσκολο (Αντιπρόεδρος), Βέτα Αποστολίδου (Γραμματέας), Ζωή Γεωργίου (Ταμίας) και τα μέλη Ιωάννη Τούμπα, Άσπα Αριστείδου, Ελπίδα Σαργολόγου.

Αταλάντευτος προσανατολισμός στο καλό ερασιτεχνικό θέατρο

Πέρυσι ο «Απόλλωνας» έκλεισε τα σαράντα του χρόνια. Φέτος, είναι η σειρά της Εύης Αριστείδου να κλείσει σαράντα χρόνια στον «Απόλλωνα».

«Ευχαριστώ τα μέλη του Ομίλου και το νεοεκλεγέν Διοικητικό του Συμβούλιο που μου εμπιστεύτηκαν – για να μιλήσουμε με θεατρικούς όρους – τον «ρόλο» της Προέδρου», δηλώνει η ίδια στην «Κοινή Γνώμη». «Ο Απόλλωνας είναι για μένα μια δεύτερη οικογένεια. Μια οικογένεια που μέσα στα χρόνια που πέρασαν είδε πολλά νέα μέλη να έρχονται, κάποια να φεύγουν για να φτιάξουν δικά τους σπιτικά, κάποια να φεύγουν και να ξανάρχονται και άλλα που τα αποχαιρέτισε για πάντα».

Όπως εξηγεί, «ο Όμιλός μας, στην πολυετή πορεία του στο πολιτιστικό τοπίο του νησιού μας, έγραψε τη δική του ιστορία στα θεατρικά πράγματα, άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο επιτυχημένα. Πάντοτε όμως με τις καλύτερες προθέσεις και μ’ έναν αταλάντευτο προσανατολισμό στο καλό ερασιτεχνικό  θέατρο».

«Είμαστε μια ομάδα»

Αναφορικά με τον καινούριο ρόλο της που γεννά ανάλογο αίσθημα ευθύνης σε όποιον τον κατέχει η κ. Αριστείδου σημειώνει πως «το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από επτά πολύ δημιουργικούς ανθρώπους. Ο Πρόεδρος είναι ένας από αυτούς – τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο. Όλοι μαζί θα διαχειριστούμε την προίκα που μας έχει κληροδοτηθεί με συνέπεια και υπευθυνότητα. Γιατί στην πραγματικότητα διαχειριστές είμαστε. Ο Όμιλος είναι τα μέλη του κι εμείς επτά μόνο από αυτά. Η πραγματική δουλειά γίνεται από όλους εκείνους τους ανθρώπους που αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους στη δημιουργική δραστηριότητα της θεατρικής παραγωγής. Σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, ηθοποιοί, τραγουδοποιοί, κουβαλητές και αφισοκολλητές, είμαστε μια ομάδα που εργάζεται χωρίς καμία αμοιβή για να δώσει ζωή σ’ ένα θεατρικό κείμενο».

Το επόμενο χρονικό διάστημα, ο Όμιλος έχει μπροστά του μία μεγάλη πρόκληση που ακούει στο όνομα «Ηλέκτρα». «Ακόμη κι αν ο Σοφοκλής δεν μας κοιτά από ψηλά, αφού δεν κοσμεί την οροφή του θεάτρου, όπως οι άλλοι τραγικοί μας ποιητές, εμείς θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να αποδώσουμε το έξοχο έργο του. Ωστόσο, ο δρόμος μας δεν τελειώνει με την «Ηλέκτρα». Θα τον χαράξουμε όλοι μαζί μ’ έναν προγραμματισμό εκδηλώσεων στον οποίο θα συμμετέχουν όλα μας τα μέλη», επισημαίνει η πρόεδρος.

Ηθοποιός και σκηνοθέτης είναι μερικές μόνο από τις πολλές και διαφορετικές ιδιότητες της Εύης Αριστείδου, εντός του ΘΕΠΟΣ Απόλλων. Η ενεργή συμμετοχή και η ουσιαστική ενασχόληση του προέδρου στις δράσεις της ομάδας, συμβάλλουν στην καλύτερη διεκπεραίωση του έργου, δεδομένου ότι ο ίδιος γνωρίζει εκ των έσω τις ανάγκες;

Η ίδια απαντά πως, τα περισσότερα μέλη του Ομίλου έχουν πολλαπλούς ρόλους. «Θεωρώ ότι η ενεργή ενασχόληση με την ίδια τη θεατρική πράξη προσφέρει ένα πλεονέκτημα. Άλλωστε το ίδιο συμβαίνει και στους εργασιακούς χώρους. Ένας διευθυντής για να είναι επιτυχημένος πρέπει να γνωρίζει τη δουλειά από κάτω και καλό είναι να έχει θητεύσει και ο ίδιος σε διάφορες θέσεις εργασίας. Όπως είπα και πριν, το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελεί ένα διαχειριστικό όργανο τόσο διοικητικών όσο και οικονομικών θεμάτων. Την επιτυχημένη διαχείριση διασφαλίζει κυρίως η υπευθυνότητα και η σύνεση υπό την προϋπόθεση ότι δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στη δημιουργικότητα της ομάδας. Η μέχρι σήμερα διαχείριση του Ομίλου ήταν υποδειγματική και αυτά τα χνάρια θα προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε».

«Η έκφραση μπορεί να έχει διαφορετικές μορφές»

Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί πως, σε μία πολυπληθή ομάδα, όπως ο «Απόλλωνας», είναι φυσικό και επόμενο να δημιουργούνται εντάσεις ή ακόμα και υποομάδες. Σύμφωνα με την κ. Αριστείδου, ποια είναι τα απαραίτητα «όπλα» για τη διατήρηση του ενωτικού και συνεργατικού κλίματος προκειμένου να επιτυγχάνεται συνεχώς το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα;

«Η συνοχή μιας ομάδας αποτελεί ένα διαρκές στοίχημα. Σε έναν πολυπληθή όμιλο που παράγει πολιτιστικό έργο είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις, διαφορετική αισθητική αλλά και ποικίλες επιδιώξεις. Στα χρόνια που πέρασαν είδα ανθρώπους να έρχονται κι ανθρώπους να φεύγουν κάποιες φορές, αναζητώντας νέα στέγη ή ακόμη και δημιουργώντας νέες ομάδες. Εάν μια δουλειά γίνεται με σοβαρότητα, ακόμη κι αν δεν ταιριάζει στην αισθητική μας, σε καμία περίπτωση δεν θα  πρέπει να αντιμετωπίζεται με ελιτίστικα κριτήρια. Το θέατρο είναι χώρος έκφρασης και η έκφραση αυτή μπορεί να έχει  διαφορετικές μορφές».

Υγιής θεατρικός χώρος, για την ίδια, είναι εκείνος που μπορεί να αγκαλιάζει ποικιλία  ρεπερτορίου και επιτρέπει στα μέλη του να διοχετεύουν δημιουργικά την ενέργειά τους. «Η συνύπαρξη προϋποθέτει αυτογνωσία, αποδοχή του διαφορετικού, αυτοπεριορισμό των προσωπικών μας φιλοδοξιών, συμπόρευση στο όραμα του υπεύθυνου μιας παραγωγής αλλά και των συλλογικών αποφάσεων, ανοχή σε πράγματα που μας ενοχλούν και κυρίως διάλογο. Δεν είναι πάντα εύκολο, ούτε όμως και ακατόρθωτο. Είναι φυσιολογικό, δημιουργικό και αποδοτικό σε έναν σύλλογο να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, είμαστε όμως όλοι μέλη μιας μεγάλης ομάδας που στα τελευταία ένα κοινό έχει: την αγάπη για το θέατρο».