«Νικολέτα Νομικού – Συγγρού: Ο Ανδρέας μου»
- Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2018 - 06:18
Με ξεναγήσεις σε μαθητές σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και την πραγματοποίηση θεατρικής παράστασης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και το Θέατρο Απόλλων θα γιορτάσουν φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου.
Πρόκειται για την ετήσια γιορτή της διεθνούς θεατρική κοινότητας, η οποία πρωτοεμφανίσθηκε το 1961 με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου με θεατρικά δρώμενα και άλλες συναφείς με το θέατρο εκδηλώσεις.
Το Θέατρο Απόλλων αποτελεί μοναδικό μνημείο, έμβλημα της Σύρου, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 20 Απριλίου 1864 με το έργο «Ριγκολέτο» του Βέρντι από Ιταλικό μελοδραματικό θίασο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, καθώς και διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ άλλων όπερας και μουσικής. Στον τρίτο όροφο, μία μικρή έκθεση «αναμνήσεων» με αφίσες, αντικείμενα και φωτογραφίας από τη μακρά ιστορία του υποδέχεται τους επισκέπτες του Θεάτρου.
Η πορεία της οικογένειας Συγγρού σε μια «ταραγμένη» Ελλάδα
Για το φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης εξασφάλισε τη θεατρική παράσταση «Νικολέτα Νομικού – Συγγρού: Ο Ανδρέας μου» του Σίμου Παπαναστασόπουλου, παραγωγής Vault Theatre Plus, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό, να την παρακολουθήσει δωρεάν.
Το έργο “Νικολέτα Νομικού-Συγγρού: Ο Ανδρέας μου” παρουσιάστηκε στον Πολυχώρο Vault, στο Βοτανικό, στο πλαίσιο του θεατρικού project "Ο Γιος μου...". Επτά σκηνοθέτες ετοίμασαν επτά παραστάσεις, στηριγμένες πάνω σε επτά βιογραφίες. Επτά μάνες μιλούν για τους γιους τους. Επτά γυναίκες ηθοποιοί παρουσιάζουν μονολόγους απλών γυναικών που μιλούν για τα παιδιά τους, που εμείς γνωρίσαμε ως σπουδαίους, διακεκριμένους άνδρες που έλαμψαν με την προσωπικότητα, το έργο, την ευφυΐα, το ταλέντο, την τέχνη ή την επιστήμη τους (Καβάφης, Μάντζαρος, Σολωμός, Συγγρός, Μακρυγιάννης, Ψυχάρης, Μέγας Αλέξανδρος).
Τη Νικολέτα Νομικού-Συγγρού, γεννημένη στη Χίο το 1807, ορφανή από πολύ μικρή, αλλά από εύπορη οικογένεια, υποδύεται η ηθοποιός Ιωάννα Γκαβάκου. Η ηρωίδα, σε ηλικία 13 ετών, παντρεύεται τον Δομένικο, γιατρό σπουδασμένο στο Παρίσι και 21 χρόνια μεγαλύτερό της. Η επανάσταση στη Χίο ενάντια στους Τούρκους κατακτητές και η απάντηση των Οθωμανών με την καταστροφή του νησιού το 1822, αναγκάζει την οικογένεια, που χάνει όλη την περιουσία της, να ξεκινήσει μια περιπλάνηση από Άνδρο, Τήνο και Σύρο μέχρι Κωνσταντινούπολη και Ταϊγάνι της Ρωσίας. Με τη σκληρή δουλειά του Δομένικου αποκτούν οικονομική ευχέρεια και φήμη. Η Νικολέτα φέρνει στον κόσμο δύο παιδιά, το Γιώργο, που μέλλει να ζήσει μόνο 28 χρόνια, και τον Ανδρέα με τον οποίο συνδέεται με μια σχέση «μητέρας διευρυμένων καθηκόντων» όπως λέει η ίδια.
Η παράσταση παρακολουθεί την πορεία της οικογένειας Συγγρού σε μία ταραγμένη, μεταβαλλόμενη εποχή της Ελληνικής ιστορίας, βουτάει βαθιά στην ψυχή της ηρωίδας και ανιχνεύει τη συμβολή της στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του επιφανούς γιού της. Κατά τη διάρκεια του έργου, γίνονται αρκετές αναφορές στη ζωή του Ανδρέα Συγγρού στη Σύρο, γεγονός που την καθιστά ακόμα πιο ενδιαφέρουσα στα μάτια των φίλων της ιστορίας και του θεάτρου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.
Αμφιλεγόμενη και πολυσυζητημένη προσωπικότητα
Ο Ανδρέας Συγγρός θεωρείται ο μεγαλύτερος εθνικός ευεργέτης, αλλά και μια από τις περισσότερο αμφιλεγόμενες και πολυσυζητημένες προσωπικότητες της Ελληνικής κοινωνίας του 19ου αιώνα. Ξεκινώντας τη σταδιοδρομία του στα 15 ως βοηθός λογιστή σε μία εμπορική επιχείρηση της Κωνσταντινούπολης, κατορθώνει σε ηλικία 24 ετών να γίνει ένας από τους πλουσιότερους εμπόρους και αργότερα ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, δημιουργώντας τράπεζες σε Ελλάδα και Κωνσταντινούπολη, εισάγοντας τον καπιταλισμό και την έννοια του χρηματιστηρίου στην Ελλάδα. Η ανάμειξή του στην υπόθεση των μεταλλείων του Λαυρίου το 1871, μετά από απαίτηση του Βασιλιά Γεώργιου, που γίνεται η αιτία οικονομικής καταστροφής πολλών Ελλήνων (μεταξύ όλων και του Εμμανουήλ Ροΐδη) πυροδοτεί βέλη ενάντια στο όνομα και την προσωπικότητά του. Αργότερα παντρεύεται και στο τέλος της ζωής του, τόσο ο ίδιος, όσο και η γυναίκα του διαθέτουν ολόκληρη σχεδόν την περιουσία τους σε αγαθοεργίες και στη διάθεση του ελληνικού κράτους.
Σημειώνεται ότι, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα διαθέσει το ποσό των 1.700 ευρώ για την αγορά της συγκεκριμένης παράστασης, ενώ το πρωί της ίδιας ημέρας (Τρίτη 27 Μαρτίου 2018) θα προγραμματίζονται ξεναγήσεις μαθητών του νησιού στο Θέατρο Απόλλων με υπεύθυνη την κ. Καλυψώ Φαροπούλου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η Κυρά της Ρω – Ένας «ύμνος» στον Άνθρωπο
20 Δεκ. 2018 - 6:18 - Μια ιδιαίτερη σχέση μητέρας-γιου
26 Μαρ. 2018 - 6:17 - "Ω! Christmas Three!" στο θέατρο Απόλλων
26 Νοε. 2022 - 12:45 - Το Θέατρο Απόλλων μετατρέπεται σε "Ξενοδοχείο δύο κόσμων"
12 Μαΐου. 2022 - 6:15 - Παγκόσμια ημέρα Θεάτρου
27 Μαρ. 2022 - 19:07