Θεατρικές δημιουργίες υψηλού επιπέδου
- Τρίτη, 16 Οκτωβρίου, 2018 - 06:16
Το όμορφο πρόσωπο της ελληνικής θεατρικής δημιουργίας ανέδειξε για μία ακόμη χρονιά ο θεσμός των Συναντήσεων Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, που φέτος γιόρτασε τα τριάντα χρόνια ζωής του στο νησί της Χίου.
Η αγάπη για τη θεατρική τέχνη, η ανιδιοτελής προσφορά, η έμπνευση και το μεράκι αποτέλεσαν τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ακόμη ανταμώματος, που στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία.
Για δώδεκα ημέρες, το κοινό ταξίδεψε μέσα από τη μαγεία του θεατρικού λόγου, ξέφυγε για λίγο από την καθημερινότητα και ψυχαγωγήθηκε με τις ερμηνείες αγαπημένων και ταλαντούχων ηθοποιών των νησιών του Αιγαίου.
Στο πλαίσιο της 30ης διοργάνωσης, παρουσιάστηκαν συνολικά 28 παραστάσεις από ισάριθμες ομάδες και μια κοινή παράσταση των Θιάσων με τίτλο «Γυναίκα Γη» όπου συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Δεσύπρης από τον Θεατρικό Όμιλο Σύρου «Σουρής» με το «Δεν ξέρεις εσύ» του Λάκη Λαζόπουλου και οι Ζωή Γεωργίου-Δημήτρης Καπέλλας από τον Θεατρικό Πολιτιστικό Όμιλο Σύρου «Απόλλων» με ένα απόσπασμα από τη «Θαλασσινή Πολιτεία» του Νίκου Σφυρόερα.
Από το «Άργος» και την «Αρχαία Αθήνα» μέχρι τα Καρπάθια Όρη
Αξιόλογη ήταν και φέτος η δουλειά των θεατρικών ομάδων από τις Κυκλάδες, οι οποίες δίνουν έντονα το στίγμα τους σε κάθε Συνάντηση, εντυπωσιάζοντας κοινό και συμμετέχοντες.
Η Θεατρική Ομάδα Νάουσας Πάρου παρουσίασε την παρωδία τρόμου «Ο Πύργος του Φρανκεστάϊν» σε σκηνοθεσία Υπαπαντής Ρούσσου. Στη Βενετία μετέφεραν τους θεατές τα μέλη της Πειραματικής Σκηνής Μήλου μέσα από τους «Αγροίκους», ένα από τα περίπου 250 έργα του Κάρλο Γκολντόνι, που γράφτηκε και ανέβηκε το 1760. Την παράσταση σκηνοθέτησε η γνωστή ηθοποιός Καλλιρόη Μυριαγκού, γνωστή στο ευρύ κοινό από τη συμμετοχή της σε δημοφιλή τηλεοπτικά σίριαλ, που ακόμη και σήμερα προβάλλονται ξανά και ξανά.
Διθυραμβικές κριτικές απέσπασε η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή από τον ΘΕΠΟΣ «Απόλλων», που παρουσιάστηκε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου. Τόσο ο σκηνοθέτης, Γιώργος Πάχος όσο και οι συντελεστές της παράστασης καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.
Άφθονο γέλιο «χάρισε» η φαρσοκωμωδία «2 ½ φόνοι και ένα μπουλντόγκ» των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Χρούσσων (σκηνοθεσία: Λία Μπάρμπα).
Κολακευτικά σχόλια έλαβε επίσης το «Φονικό Σενάριο» του Ira Levin, το οποίο παρουσίασε ο Θεατρικός Όμιλος Σύρου «Σουρής», σε μία βερσιόν ελαφρώς διαφορετική από αυτή που παρακολούθησε το κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, το περασμένο καλοκαίρι. Για λόγους ανωτέρους βίας, ο γυναικείος ρόλος του μέντιουμ έγινε -την τελευταία στιγμή- «αντρικός» και ερμηνεύτηκε από τον έμπειρο Γιάννη Δεσύπρη, σκηνοθέτη της παράστασης.
«Ροδάκινο κομπόστα» σέρβιρε φέτος η Θεατρική Ομάδα Μυκόνου, σε σκηνοθεσία Δομίνικου – Δημητρίου Κουκά. Ένα έργο του Μιγκέλ Μιούρα, που κεντρίζει το ενδιαφέρον με τα κωμικά στοιχεία του, το σασπένς αλλά και το αναπάντεχο φινάλε του.
Για τη μοναξιά, τις κοινωνικές ταυτότητες και τη συγκαλυμμένη βία της καθημερινότητας «μίλησε» η «Ιστορία Ζωολογικού Κήπου» του Έντουαρντ Άλμπι, που παρουσιάστηκε από τη Θεατρική Ομάδα Τήνου «Θεατροποιείο» σε σκηνοθεσία Ελευθερίας Αφεντάκη και Βαγγέλη Βελαλόπουλου.
Ιστορίες οικογενειακής τρέλας «αφηγήθηκε» η Θεατρική Ομάδα Μήλου μέσα από το έργο «Κατά μάνα κατά κύρη, κατά γαμπρό και νοικοκύρη» σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Χάρη Γεωργιάδη.
Την ιστορία του Φώτη και της Τζένης, ενός σύγχρονου ζευγαριού, το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα μετά από πέντε χρόνια γάμου παρουσίασε ο «Νηρέας Πάρου». Την παράσταση «Ψάρι στα χείλη» σκηνοθέτησε η Ασπασία Κωβαίου.
Με ένα από τα πιο αινιγματικά και γοητευτικά έργα του μεγάλου δραματουργού Ουίλιαμ Σαίξπηρ, «Τίμων ο Αθηναίος» συμμετείχε στην 30η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου ο Θεατρικός Όμιλος Άνδρου. Την παράσταση σκηνοθέτησε η Θεώνη Ριντ, ενώ τον ομώνυμο ρόλο ερμήνευσε ο Γιώργος Μαλταμπές.
Η παρουσία των Κυκλάδων ολοκληρώθηκε με τους «Ηλίθιους» του σπουδαίου και πολυβραβευμένου θεατρικού συγγραφέα και σεναριογράφου Νηλ Σάιμον από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πάρου «Ο Αρχίλοχος». Μια ανάλαφρη ρομαντική κωμωδία που διαδραματίζεται σε ένα χωριουδάκι της Ουκρανίας στα τέλη του 1800. Σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Στο πλαίσιο της φετινής συνάντησης, πέντε δημιουργικοί σκηνογράφοι από ισάριθμες ομάδες, μέλη της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου παρουσίασαν, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, εικαστικές εγκαταστάσεις, εμπνευσμένες από το θέατρο. Σκηνικά, κοστούμια, μάσκες, αντικείμενα, φωτισμοί και ήχοι ήταν τα στοιχεία που πλαισίωσαν τις συνθέσεις τους. Μέσα από τα έργα τους, το κοινό ταξίδεψε στους κόσμους και τα συναισθήματα εμβληματικών ηρώων καθώς και στις ατμόσφαιρες αγαπημένων θεατρικών έργων. Μεταξύ των πέντε καλλιτεχνών, ο Γιάννης Βέλλης από τη Σύρο.
Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης περιελάμβανε επίσης έκθεση Θεατρικού Βιβλίου & Τεκμηρίων από τον Σύλλογο Φίλων Βιβλιοθήκης Κοραή, μικρό αφιέρωμα από τις θεατρικές ομάδες της Χίου και Εργαστήρι Σωματικού Θεάτρου με την ηθοποιό Εριφύλη Στεφανίδου, μέλος της ομάδας Patari Project.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Συντονισμένα βήματα για το πολυπόθητο ραντεβού
10 Ιουν. 2021 - 6:17 - Το ερασιτεχνικό θέατρο συνδέεται online με το κοινό
3 Σεπ. 2020 - 6:18 - Έναρξη της 4ης δεκαετίας της στο «νησί των ιπποτών»
7 Φεβ. 2019 - 6:16 - Η επιτυχία συνεχίστηκε και στη Χίο
10 Οκτ. 2018 - 6:17 - Έρωτας που κρατάει 30 χρόνια
8 Οκτ. 2018 - 6:17