Η Κυρά της Ρω – Ένας «ύμνος» στον Άνθρωπο
- Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου, 2018 - 06:18
Ένας βαθιά συγκινητικός μονόλογος, που εκπέμπει τρυφερότητα και ζεστασιά, αντικατοπτρίζοντας την καρδιά και τη φύση της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της επονομαζόμενης «Κυρά της Ρω» θα παρουσιαστεί την προσεχή άνοιξη στο κοινό της Σύρου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου.
Η ετήσια γιορτή της διεθνούς θεατρικής κοινότητας πρωτοεμφανίσθηκε το 1961 με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου με θεατρικά δρώμενα και άλλες συναφείς με το θέατρο εκδηλώσεις.
Ο εορτασμός αυτής της ημέρας στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων καθιερώθηκε τα τελευταία έτη από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος εκτός από τη διοργάνωση μαθητικών ξεναγήσεων στο Θέατρο Απόλλων, φιλοξενεί επίσης μία θεατρική παράσταση με ελεύθερη είσοδο.
Την προηγούμενη χρονιά, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τον μονόλογο «Νικολέτα Νομικού – Συγγρού: Ο Ανδρέας μου» του Σίμου Παπαναστασόπουλου με την ηθοποιό Ιωάννα Γκαβάκου. Αυτή τη φορά, στη σκηνή του ιστορικού θεάτρου της Ερμούπολης θα παρουσιαστεί «Η Κυρά της Ρω» του Γιάννη Σκαραγκά, η οποία συστήθηκε για πρώτη φορά στο κοινό της Αθήνας τον Οκτώβριο του 2017.
Ένα κείμενο ποιητικό έμμεσο και πάντοτε επίκαιρο
Η Κατερίνα Μπερδέκα σκηνοθετεί τη Φωτεινή Μπαξεβάνη σε ένα συγκινητικό και βαθιά ανθρώπινο κείμενο που εμπνέεται από την ηρωική φιγούρα της Κυράς της Ρω για να μεταφέρει επί σκηνής την Δέσποινα, τον ιδιαίτερο κόσμο μιας γυναίκας που κουβαλάει ένα κομμάτι από τις καρδιές και τον χαρακτήρα όλων των Ελλήνων, ένα ταξίδι από την μοναξιά στην ελπίδα και την πίστη στο καλό που κρύβει ο άνθρωπος.
Γεννημένη στο Καστελλόριζο, η Δέσποινα Αχλαδιώτη, τόλμησε να παντρευτεί τον άντρα που έβοσκε τα ζωντανά του πατέρα της κόντρα στη θέληση της οικογένειά της, δεν δίστασε να μετακομίσει μόνη μαζί του στο ακατοίκητο νησί της Ρω μένοντας μόνη της για πολλά χρόνια μετά το θάνατό του αλλά και να εναντιωθεί στους εχθρούς, υψώνοντας καθημερινά την ελληνική σημαία απέναντι από τα τουρκικά παράλια…
Μέσα από ένα τρυφερό και ποιητικό κείμενο, ο Γιάννης Σκαραγκάς εξυφαίνει το πορτρέτο μιας ελεύθερης γυναίκας με φόντο την πολύπαθη ιστορία του Καστελλόριζου του προηγούμενου αιώνα, το βαρύ σκηνικό των διαδοχικών πολέμων, τις αγωνίες και τις μύχιες σκέψεις της, τη μοναξιά αντιμέτωπη με τα στοιχεία της φύσης αλλά και την ελπίδα ότι μπορεί να κάνει τον κόσμο, καλύτερο. Με το δικό της τρόπο..
Ο Γιάννης Σκαραγκάς εστιάζει στον απομονωμένο άνθρωπο και την ανεξάρτητη γυναίκα που επενδύει στη ζωή ακόμα κι όταν εκείνη της επιφυλάσσει το πιο σκληρό της πρόσωπο. Συνθέτει την ανθρώπινη διάσταση μιας απλής, ευάλωτης γυναίκας και την αντιπαραβάλλει με το σύμβολο και την ηρωική φιγούρα. Πρόκειται για έναν απολογισμό χαράς, διάψευσης και πίστης, για την προσπάθεια του «ασήμαντου» ανθρώπου να δώσει νόημα στη σχέση του με τον κόσμο: Το γεγονός ότι η κυρά της Ρω νιώθει καθημερινά καθήκον της να ανεβοκατεβάζει την ελληνική σημαία, μπορεί να μην αλλάζει τον κόσμο, του δίνει όμως ένα ιδιαίτερο νόημα. Αποκαθιστά τη έννοια της λογικής στο μυαλό ενός ανθρώπου που βρίσκεται πάντα σε απόσταση και από εχθρούς και από φίλους.
Η Κατερίνα Μπερδέκα στήνει μια παράσταση επίκαιρη όπου η Κυρά της Ρω συμβολίζει αυτό το κομμάτι της ελληνικής ψυχής που αντλεί δύναμη από τα ελάχιστα και ανανεώνει τις αντοχές του, μέσα από την αλήθεια και το θάρρος να την αντιμετωπίσει. Απομονωμένη και αντιμέτωπη με αντίξοες συνθήκες, η Κυρά της Ρω γίνεται το πιο επίκαιρο και ουσιαστικό σύμβολο μιας χώρας που επανέρχεται στις βασικές της αρχές, τοποθετώντας ξανά τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο της ιστορίας της. Ενσαρκώνει τη δύναμη του ανθρώπου και κυρίως την ελπίδα ότι, σε δύσκολες περιόδους, η ακεραιότητα και οι λύσεις δεν είναι υπόθεση των πολλών αλλά του καθένα μας ξεχωριστά.
Ποια ήταν η Κυρά της Ρω
Η Δέσποινα Αχλαδιώτη γεννήθηκε το 1890 στο Καστελλόριζο. Από το 1927 με τον άντρα της τον Κώστα, εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην ακριτική νησίδα Ρω, δυτικά του Καστελλόριζου, εντελώς μόνοι τους, για να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. Μετά το θάνατο του συζύγου της το 1940, έζησε στη Ρω με την τυφλή μητέρα της και κατόπιν εντελώς μόνη της. Πρώτη φορά ύψωσε την ελληνική σημαία το 1929 αλλά από την περίοδο της Κατοχής, όπου υπήρξε και μέλος της Αντίστασης, ύψωνε την ελληνική σημαία κάθε πρωί και την κατέβαζε με τη δύση του ήλιου μέχρι και τον θάνατό της. Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών, στις 13 Μαΐου του 1982.
Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στη Σύρο παρουσιάστηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμό, Θωμαή Μενδρινού, η οποία τόνισε ότι ένας από τους στόχους του είναι η ανάδειξη του ιστορικού θεάτρου «Απόλλων», του μοναδικού αυτού μνημείου που λειτουργεί στο νησί το 1864. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, το Θέατρο φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, καθώς και διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ άλλων όπερας και μουσικής, η φήμη των οποίων ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Στον τρίτο όροφο μια μικρή έκθεση αναμνήσεων με αφίσες, αντικείμενα και φωτογραφίες από τη μακρά ιστορία του, υποδέχεται τους επισκέπτες του. Το Θέατρο Απόλλων αποτελεί έμβλημα της Ερμούπολης και συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία της.
Στις 27 Μαρτίου 2019, το Θέατρο Απόλλων θα είναι ανοιχτό προς το κοινό με ελεύθερη είσοδο και θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε μαθητές σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ το βράδυ, το θεατρόφιλο κοινό θα απολαύσει δωρεάν την «Κυρά της Ρω» με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη, τη δεύτερη ελληνική παραγωγή που έχει λάβει επίσημη πρόσκληση από το διάσημο Center for the Art of Performance του UCLA στο Λος Άντζελες, μετά τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, για να ενταχτεί στο πρόγραμμα της σεζόν 2019-2020.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μία ηρωική φιγούρα που διδάσκει μαθήματα ζωής
27 Μαρ. 2019 - 6:18 - Μια ιδιαίτερη σχέση μητέρας-γιου
26 Μαρ. 2018 - 6:17 - «Νικολέτα Νομικού – Συγγρού: Ο Ανδρέας μου»
23 Φεβ. 2018 - 6:18 - "Ω! Christmas Three!" στο θέατρο Απόλλων
26 Νοε. 2022 - 12:45 - Το Θέατρο Απόλλων μετατρέπεται σε "Ξενοδοχείο δύο κόσμων"
12 Μαΐου. 2022 - 6:15