Φιλοξενία Ακτιβιστικών Ομάδων Θεάτρου του Καταπιεσμένου στη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης

Κορμός των παραστάσεων η ίδια η κοινωνία

Δύο γυναίκες, άγνωστες μεταξύ τους, αλλά με κοινό παρονομαστή τον φόβο που δεν τους επιτρέπει να ζήσουν και να αποτινάξουν από πάνω τους τα κοινωνικά δεσμά που τις φιμώνουν και τις καταπιέζουν ήταν τα κεντρικά πρόσωπα της διαδραστικής παράστασης «Το Σταυροδρόμι».

Η Θεατρική ομάδα «νηχνεμηα» που δραστηριοποιείται στην Αθήνα από το 2015 παρουσίασε το περασμένο Σάββατο στη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης την τρίτη κατά σειρά δουλειά της, μετά το Θέατρο φόρουμ «Ο χρόνος τρέχει» που απευθυνόταν κυρίως σε σχολεία και την παράσταση «Το εκκρεμές του Νεύτωνα».

Η ομάδα υπηρετεί το Θέατρο του Καταπιεσμένου, ένα είδος κοινωνικοπολιτικού θεάτρου, που αναδεικνύει τις κοινές καταπιέσεις μας μέσα στο υπάρχον σύστημα, και δημιουργεί το χώρο για εύρεση συλλογικών λύσεων από τους ίδιους/ιες καταπιεσμένους/ες με τη βοήθεια θεατρικών εργαλείων.

«Κάθε φορά παρουσιάζουμε μία μορφή καταπίεσης, η οποίας μας αγγίζει και ζητάμε από τον κόσμο να την αισθανθεί, να μπει στη θέση εκείνου που βιώνει κάποια αδικία και να δώσει μια λύση στο πρόβλημα που προβάλλουμε», δήλωσαν στην «Κοινή Γνώμη» τα μέλη της ομάδας.

Θέμα της πρώτης παράστασής της ήταν η πίεση που δέχονται οι μαθητές από το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα και τους καθηγητές, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια η ομάδα έχει εστιάσει στην καταπίεση των γυναικών και των ομοφυλόφιλων.

«Το Θέατρο του Καταπιεσμένου έχει ως στόχο να ενδυναμώσει τους καταπιεσμένους της κοινωνίας και ταυτόχρονα να δημιουργήσει καινούρια ερωτήματα στους θεατές, που θα οδηγήσουν στην εξεύρεση συλλογικών λύσεων για την αντιμετώπιση της καταπίεσης», περιέγραψε στον χαιρετισμό του, ο εμψυχωτής της ομάδας «νηχνεμηα», Χρήστος Καρυστινός.

Το «Σταυροδρόμι» ήταν το πρώτο έργο της αυτοοργανωμένης ομάδας που παρουσιάστηκε εκτός Αθηνών. «Οι παραστάσεις μας δεν έχουν εισιτήριο. Υπάρχει μόνο ένα κουτί ελεύθερης συνεισφοράς για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων», σημείωσαν τα μέλη, τα οποία αντλούν το υλικό τους από την ίδια την κοινωνία.

Εκτός από την ομάδα «νηχνεμηα», η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης φιλοξένησε επίσης και την Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου Βoalitaria, η οποία παρουσίασε, μία ημέρα νωρίτερα, την παράσταση Θεάτρου Φόρουμ «Με γεια τη δουλειά».

Επιπλέον, η ομάδα υλοποίησε διήμερο εργαστήρι πολλαπλασιασμού Ακτιβιστικών ομάδων Θεάτρου του Καταπιεσμένου, που απευθυνόταν σε όσους επιθυμούν να εντρυφήσουν στο συγκεκριμένο θεατρικό είδος.