Μία ηρωική φιγούρα που διδάσκει μαθήματα ζωής
- Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2019 - 06:18
Τη Δέσποινα Αχλαδιώτη, την επονομαζόμενη «Κυρά της Ρω», που επί δεκαετίες έζησε μονάχη στην ακριτική νησίδα της Δωδεκανήσου, ανεβάζοντας καθημερινά την ελληνική σημαία απέναντι από τα τουρκικά παράλια, θα ενσαρκώσει απόψε στις 21:00, στο Θέατρο Απόλλων, η ηθοποιός Φωτεινή Μπαξεβάνη.
Ο θεατρικός μονόλογος του συγγραφέα Γιάννη Σκαραγκά "Η Κυρά της Ρω", σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μπερδέκα παρουσιάζεται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στο πλαίσιο της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου. Η παράσταση διοργανώνεται από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος πέρυσι είχε εξασφαλίσει για τον ίδιο σκοπό το έργο «Νικολέτα Νομικού – Συγγρού: Ο Ανδρέας μου» του Σίμου Παπαναστασόπουλου.
«Η Κυρά της Ρω», μετά την πρώτη επιτυχημένη χρονιά της με παρουσιάσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη αλλά και σε πολλές ακόμη περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και το Καστελλόριζο – γενέτειρα της Δέσποινας Αχλαδιώτη- συνεχίζει φέτος τις παραστάσεις της στο «Θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ», κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή. Ωστόσο, σήμερα η Φωτεινή Μπαξεβάνη θα αφήσει παραπονεμένο το θεατρόφιλο κοινό της Αθήνας, αφού από χθες το βράδυ βρίσκεται στη Σύρο για να αφηγηθεί στο δικό της κοινό μία συγκινητική και ανθρώπινη ιστορία, που εξυφαίνει το πορτρέτο μιας ελεύθερης γυναίκας με φόντο την πολύπαθη ιστορία του Καστελλόριζου του προηγούμενου αιώνα, το βαρύ σκηνικό των διαδοχικών πολέμων, τις αγωνίες και τις μύχιες σκέψεις της, τη μοναξιά αντιμέτωπη με τα στοιχεία της φύσης αλλά και την ελπίδα ότι μπορεί να κάνει τον κόσμο, καλύτερο.
Μία γυναίκα που στήριξε τις επιλογές της
Για την πίστη, τη θέληση και το πείσμα αυτής της γυναίκας να στηρίξει τον τόπο της, αλλά και να παλέψει για αυτό που η ίδια επέλεξε, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» η Φωτεινή Μπαξεβάνη.
«Η Δέσποινα Αχλαδιώτη ήταν παιδί πλούσιας οικογένειας, είχε τελειώσει μάλιστα και επτατάξιο σχολείο. Ερωτεύτηκε τον Κώστα από την Αστυπάλαια, την Αστροπαλιά όπως έλεγε, που ήταν ο βοσκός του πατέρα της. Αυτό για εκείνη την εποχή ήταν αδιανόητο. Έπρεπε να παντρευτεί εκείνο που θα επέλεγε η οικογένειά της. Η ίδια όμως ήταν δυναμική και από το 1927 εγκαταστάθηκε μαζί με τον άντρα της στη νησίδα Ρω, δυτικά του Καστελλόριζου, εντελώς μόνοι τους, για να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. Μέχρι το τέλος της ζωής της, το 1982, παρέμεινε εκεί, στηρίζοντας με κάθε τρόπο την επιλογή, τον τόπο της, το σπίτι της με τον άνθρωπο που αγάπησε».
Καθαρή σκέψη, δυνατό βλέμμα και όρεξη για ζωή
Η ηθοποιός εξήγησε πως το συγκεκριμένο έργο δεν προϋπήρχε, αλλά γράφτηκε χάρη στην επιθυμία των συντελεστών της παράστασης να γνωρίσουν περισσότερο τη Δέσποινα Αχλαδιώτη. «Πέρα από το γεγονός ότι έμεινε για 40 χρόνια μόνη της στη νήσο Ρω και ύψωνε κάθε μέρα την ελληνική σημαία, δεν γνωρίζαμε λεπτομέρειες για τη ζωή της. Παράλληλα, βρήκαμε στο διαδίκτυο ένα απόσπασμα από συνέντευξή της στον Φρέντυ Γερμανό. Στο βίντεο αυτό είδαμε μια γυναίκα σε μεγάλη ηλικία, αλλά με πολύ καθαρή σκέψη, με δύναμη και χαρά για τη ζωή, ένα δυνατό βλέμμα και θέλαμε να μάθουμε ποιο ήταν το μυστικό της. Γιατί ένας άνθρωπος να επιλέξει να μείνει μόνος και σε τέτοιες συνθήκες ζωής σε ένα απομακρυσμένο μέρος όπως αυτό».
Η κ. Μπαξεβάνη δήλωσε μάλιστα πως η ιστορία της Κυρά Ρω έρχεται σε αντίθεση με τον σημερινό χειρισμό των προβλημάτων που τα τελευταία χρόνια έχουν προκληθεί στην Ελλάδα της κρίσης. «Γύρω σου βλέπεις πολλή μοναξιά, θλίψη, τσακισμένα φτερά, θολά βλέμματα. Πώς εμείς μπορούμε να πιστέψουμε σε κάτι, ώστε ο καθένας ξεχωριστά σαν μονάδα να σταθεί γερά στα πόδια του και να ζήσει; Αυτές οι «αντιπαραθέσεις» μας έκαναν να ψάξουμε για τη ζωή της. Κατεβήκαμε στο Καστελλόριζο, κάναμε έρευνα, μάθαμε τα αληθινά στοιχεία της ζωής της από τον ανιψιό της, τον Γιώργο Αχλαδιώτη και από άλλους κατοίκους του νησιού και στη συνέχεια, ο Γιάννης Σκαραγκάς έγραψε αυτό το συγκλονιστικό κείμενο, το οποίο είναι ιδιαίτερα ποιητικό. Πρόκειται βέβαια για μυθοπλασία, καθώς εκείνη δεν είχε αφήσει λόγο πίσω της, αλλά τα στοιχεία της ζωής της και της ιστορίας είναι αληθινά».
Μία ιστορία που συγκινεί κάθε άνθρωπο
Σύμφωνα με την κ. Μπαξεβάνη, η «Κυρά της Ρω» μας βάζει σε μία διαδικασία να επανεκτιμήσουμε κάποιες βασικές αρχές της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως ο έρωτας, η οικογένεια, οι φίλοι, αλλά και η πατρίδα που σε κάθε άνθρωπο μπορεί να ερμηνεύεται διαφορετικά. «Ο κόσμος που παρακολουθεί την παράσταση συγκινείται πολύ, κλαίει, αλλά ταυτόχρονα ανακουφίζεται και χαίρομαι ιδιαίτερα που διακρίνω στα μάτια των θεατών ένα δυνατό βλέμμα σαν αυτό της Κυράς της Ρω που ήθελε να προχωρήσει στη ζωή της. Όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες, μην ξεχνάμε πως στηρίζοντας ο ένας τον άλλον, θα βρούμε την άκρη, αρκεί να το πιστέψουμε».
Σημειώνεται, πως τον προσεχή Ιούνιο, η παράσταση θα ταξιδέψει στην Αυστραλία, ενώ τον επόμενο χρόνο θα κάνει περιοδεία στην Αμερική. «Είναι σημαντικό ότι μας καλούν στις χώρες τους, άνθρωποι που είδαν την «Κυρά της Ρω» με υπέρτιτλους. Είναι μια ιστορία που δεν αφορά αποκλειστικά τους Έλληνες, αλλά κάθε άνθρωπο που μπορεί να βιώσει μία παρόμοια κατάσταση και να βρει μέσα σε αυτή ένα δικό του κομμάτι».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η Κυρά της Ρω – Ένας «ύμνος» στον Άνθρωπο
20 Δεκ. 2018 - 6:18 - Παγκόσμια ημέρα Θεάτρου
27 Μαρ. 2022 - 19:07 - Η Σύρος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου
16 Μαρ. 2022 - 15:59 - Κατάθεση ψυχής από τους εραστές της θεατρικής τέχνης
30 Μαρ. 2021 - 6:17 - Θέατρο, Ταξίδι, Ελευθερία
18 Μαρ. 2021 - 6:16