Έντεκα συνολικά παραστάσεις στο φετινό «μενού» των Κυκλάδων – Δυναμική εκπροσώπηση της Πάρου μέσα από τη συμμετοχή τεσσάρων ομάδων

31η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου

Η Ρόδος αποτελεί το φετινό σημείο συνάντησης των ερασιτεχνικών θιάσων Αιγαίου, που για 31η χρονιά θα «συνομιλήσουν» μέσα από αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις που ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από το κοινό τους, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τη δύναμη της τοπικής δημιουργίας.

Έναν χρόνο μετά την επετειακή διοργάνωση στο νησί της Χίου, το δωδεκαήμερο πολιτιστικό φεστιβάλ της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου ταξιδεύει στα Δωδεκάνησα, προσφέροντας και πάλι την ευκαιρία στις ομάδες-μέλη της να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες, στο πλαίσιο ενός υγιούς ανταγωνισμού που τις βοηθά να γίνονται καλύτερες.

Κατά τη διάρκεια της 31ης Συνάντησης, που θα διεξαχθεί από 24 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου 2019, οι Κυκλάδες θα έχουν ιδιαίτερα σημαντική παρουσία με έντεκα συνολικά παραστάσεις.

Πάρος

Την πρώτη ημέρα της φετινής διοργάνωσης, ο Σύλλογος Γυναικών Μάρπησσας Πάρου παρουσιάζει στο Κολλέγιο Ρόδου «Το δαχτυλίδι της Έριδος» του Τάσου Βαρβέλη.

«Σ’ ένα σπίτι μένουν τρεις ανύπαντρες αδελφές διαφορετικής ηλικίας, διαφορετικού χαρακτήρα και φιλοσοφίας. Οι μικροσυγκρούσεις μεταξύ τους και οι διαφωνίες δε λείπουν… Κορυφώνονται όμως όταν ξαφνικά σε έναν περίπατό τους θα βρουν ένα δαχτυλίδι. Η καθεμία θα προσπαθήσει να το διεκδικήσει για τον εαυτό της. Ωστόσο, στην ιστορία εμπλέκεται και ένας άντρας, ο οποίος θα επιδιώξει να βρει μία λύση και να δώσει το δαχτυλίδι σε εκείνη που πραγματικά το αξίζει».

Βασισμένη στο έργο “Skylight” του Βρετανού συγγραφέα Ντέιβιντ Χέαρ είναι η παράσταση «Αχτίδα φωτός» του Πολιτιστικού Συλλόγου Πάρου «Αρχίλοχος», σε σκηνοθεσία Νίκου Συνόδη. Πρόκειται για μια ιστορία με τρία (από μια άποψη τέσσερα) πρόσωπα που αγαπιούνται μεταξύ τους: την Κίρα, που έχει συμφιλιωθεί με τη μοναξιά της και έχει επιλέξει να ζει και να εργάζεται ως καθηγήτρια σε μια υποβαθμισμένη περιοχή του Λονδίνου· τον Τομ, πρώην εραστή της, επιτυχημένο και ευκατάστατο ιδιοκτήτη εστιατορίων, που έχει χάσει την γυναίκα του Άλις - το τέταρτο πρόσωπο, απόν, και εξαιτίας αυτού έντονα δραματοποιημένο - και τον Έντουαρντ, τον δεκαοκτάχρονο γιο του Τομ και της Άλις, που βρίσκεται σε ρήξη με τον πατέρα του, αλλά ανησυχεί και νοιάζεται για αυτόν μετά τον θάνατο της μητέρας του. Ζητά λοιπόν την βοήθεια  της Κίρα, ελπίζοντας σε μια επανασύνδεση του ζευγαριού. (25/10)

Το κλασικό έργο του του Θόρτον Γουάιλντερ «Η μικρή μας πόλη», που από το 1938 μέχρι και σήμερα προκαλεί έντονο ενδιαφέρον σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, παρουσιάζεται στις 26 Οκτωβρίου από τη Θεατρική Ομάδα Νάουσας Πάρου. Ένα έργο οικουμενικό για " όλα αυτά λοιπόν  που συμβαίνουν γύρω μας αλλά εμείς ούτε που τα προσέχουμε...".

Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, η Θεατρική Ομάδα του Νηρέα “βγάζει τα άπλυτά της στη φόρα” και αποκαλύπτει στο κοινό της Συνάντησης τι πραγματικά συμβαίνει στις πρόβες και στα παρασκήνια ενός ερασιτεχνικού θιάσου με το έργο του Rick Abbot “Play on”.

Βρισκόμαστε τέσσερις, μόλις, μέρες πριν την Πρεμιέρα του “Στυγερού Φόνου” - αστυνομικού θρίλερ. Κάποιοι ηθοποιοί δεν έχουν μάθει ακόμη τα λόγια τους, ενώ η επίδοξη συγγραφέας Τζέσυ Μελάνη αλλάζει συνεχώς το κείμενο, γεγονός που δυναμιτίζει τη σχέση της με τα μέλη του θιάσου, αλλά και τις σχέσεις όλων των μελών μεταξύ τους. Η πρόβα τζενεράλε αποδεικνύεται το ίδιο καταστροφική, με τις καθυστερήσεις, το άγχος, και τα άπειρα τεχνικά προβλήματα να δίνουν και να παίρνουν. Όλα αυτά συμβάλλουν στη δημιουργία ενός αλλοπρόσαλλου κλίματος που θα κορυφωθεί τη βραδιά της Πρεμιέρας, η οποία - κακώς εχόντων των πραγμάτων - θα μείνει αξέχαστη!

Το “Play on!” με την τεχνική “θέατρο εν θεάτρω” φωτίζει την κρυφή πλευρά στο ανέβασμα ενός ερασιτεχνικού έργου, με πολύ χιούμορ, πολλή αλήθεια και πολλή αγάπη για την τέχνη του θεάτρου.

Τήνος

Ως αντίδοτο στην κατάθλιψη προσφέρεται η παράσταση της Θεατρικής Ομάδας Τήνου «Θεατροποιείο» με τίτλο «Ελευθερία… μια ιστορία», διασκευή του τρυφερού, ξεκαρδιστικού, συγκινητικού και γεμάτου αισιοδοξία έργου «Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα» των Dunkan MacMillan και Jonny Donahoe. Ένας ύμνος στη ζωή που μιλάει κατευθείαν στις καρδιές των θεατών (26/10).

Σύρος

Ένα από τα πιο δημοφιλή και πιο αντιπροσωπευτικά θεατρικά έργα του Λουίτζι Πιραντέλλο παρουσιάζει στις 28 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο, ο Θεατρικός Όμιλος Σύρου «Ο Σουρής». Το «Έτσι είναι… αν έτσι νομίζετε» είναι μια σάτιρα ιδιοφυής και ποιητική, μαζί σαρωτική αλλά και γεμάτη οίκτο για την αδυναμία του ανθρώπου να απαντήσει στο εξής ερώτημα: Ποια είναι η αλήθεια; Κάποιος είναι αυτός που νομίζει ότι είναι, αυτός που θα ευχόταν να είναι, αυτός που δηλώνει ότι είναι ή αυτός που οι άλλοι νομίζουν ότι είναι; Την παράσταση σκηνοθετεί ο Γιάννης Δεσύπρης.

Μήλος

” Και να σ΄ αγαπώ τόσο βαθιά που να μην μπορώ να το βάλω σε λόγια ”

” Εγώ είμαι εδώ μέσα με το νόμο ”

” Γιατί αφήνουμε την αγάπη να χάνει χρόνια; ”

” Μια μούρλια την έχω αλλιώς τι γυρεύω εδώ ”

Αυτά και πολλά άλλα θα ακουστούν την Τρίτη 29/ 10, στη θεατρική παράσταση της Θεατρικής Ομάδας Μήλου «Γύρω από αυτές», μέσα από την οποία παρουσιάζονται στιγμιότυπα από τη ζωή συγκεκριμένων γυναικών που φέρουν ένα συγκεκριμένο διαφορετικό χαρακτήρα.

Τον “Βυσσινόκηπο” το τελευταίο έργο του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Άντον Τσέχωφ παρουσιάζει φέτος η Πειραματική Σκηνή Μήλου (31/10). Με τρόπο λιτό, παιγνιώδη, αστείο, συγκινητικό, το έργο μιλάει για τον αποχωρισμό. Στην παράσταση αυτή τα μέλη της ομάδας προσπάθησαν να εξερευνήσουν τον αποχαιρετισμό με όλους τους τρόπους. Σωματικά, ερμηνευτικά και σκηνοθετικά, εξερεύνησαν το τι σημαίνει “φεύγω” για τον καθένα. Όλα αλλάζουν. Όλα φεύγουν. Όλα χάνονται. Έτσι είναι φτιαγμένο το σύμπαν. Το μόνο που μένει είναι ό, τι μπορεί ο καθένας να αφήσει στους επόμενους. Μια πολύ ανθρώπινη παράσταση όπου το γέλιο ανταμώνει το δάκρυ της συγκίνησης.

Μύκονος

Την ξεκαρδιστική κωμωδία παρεξηγήσεων του Κεν Λούτβιγκ «Φεγγάρι καβάλα στο βούβαλο» παρουσιάζει στις 2/11, στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, η Θεατρική Ομάδα Μυκόνου, σε σκηνοθεσία Δομίνικου Δημήτρη Κουκά. Το έργο αποσυναρμολογεί και γεννά επί σκηνής το μυστικό κόσμο της καθημερινότητας των “εργατών” του χώρου, ένα θέατρο μέσα στο θέατρο. Σκηνές απείρου κάλλους, ενός χαοτικού μικρο-περιβάλλοντος του θεάτρου, μας ξεναγεί στα ενδότερα των μικροβιακών εγωισμών των ηθοποιών… καρικατούρων.

Άνδρος

Σε μία παρακμιακή εποχή μεταφέρεται η λυρική τραγωδία του Όσκαρ Ουάιλντ «Σαλώμη» μέσα από την ομώνυμη παράσταση του Θεατρικού Ομίλου Άνδρου, σε σκηνοθεσία Θεώνης Ριντ (01/11). Η παιδικότητα χάνεται… Ο ερωτισμός μεταβάλλεται σ’ εκδίκηση… Η εκδικητικότητα βαθιά ριζωμένη στον ψυχισμό μας… Το έμμονο βλέμμα της πατριαρχικής τυραννίας… Ο έρωτας των ηδονών, ο έρωτας του πλούτου, ο έρωτας της δόξας… Πάθη ικανοποιούνται εις βάρος των αδυνάτων… Αρχέγονοι φόβοι υπερισχύουν… Τα όρια ξεπερνιούνται… Ο αθώος μαρτυρεί, ο ιδεαλιστής αυτοκτονεί… Το θηλυκό διαφθείρεται και καταστρέφεται… Θρασύδειλοι, διεφθαρμένοι άρχοντες εγγυώνται την επαναφορά στο τελματωμένο τους σύστημα…. Το θέατρο απελευθερωμένο από τo στείρο ψυχολογισμό και λογοκεντρισμό …

Ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη από τη Λαϊκή Σκηνή Άνδρου θα ολοκληρώσει τον κύκλο των φετινών παραστάσεων, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019. Πρόκειται για την τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη. Γράφτηκε το 388 π.Χ., σηματοδοτώντας το πέρασμα από την Αρχαία στη Νεότερη Αττική Κωμωδία.

Στην κωμωδία αυτή ο Αριστοφάνης διακωμωδεί την κακή διανομή του Πλούτου, που, επειδή είναι τυφλός, πηγαίνει στους κακούς. Ο Δίας τιμώρησε το θεό Πλούτο, τυφλώνοντάς τον για να αποφεύγει τους δίκαιους, τους σοφούς και τους έντιμους. Ξαναβρίσκει το φως του, μετά τη γιατρειά που του προσφέρουν ο Χρεμύλος με τον δούλο του και δίνει πλέον τα πλούτη του στους αγαθούς. Έτσι, με την ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων, στήνεται ένα γαϊτανάκι, το οποίο αποτυπώνει στη σκηνή ένα μωσαϊκό της κοινωνίας της εποχής του Αριστοφάνη, που στη δίψα της για πλούτο μοιάζει τόσο με τη δική μας. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Νίκος Ψαριανός.