«Το παιδί που τόλμησε», του Εργοστασίου Ονείρου και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης προσκαλεί τα παιδιά της Μυκόνου να γίνουν συνοδοιπόροι στο ταξίδι του

Τα φώτα ανάβουν και ο παραμυθάς εμφανίζεται

Σ’ ένα υπέροχο ταξίδι στην φαντασία, στην γνώση, στον πολιτισμό μας, στα όνειρα των παιδιών, στην αυτοπεποίθηση και στην τόλμη προσκαλεί τους μικρούς φίλους της Μυκόνου η παιδική θεατρική παράσταση «Το παιδί που τόλμησε» σε κείμενο – σκηνοθεσία Δημήτρη Πιέτρη.

Πριν ξεκινήσει την πορεία της για τη θεατρική σεζόν στην Αθήνα η παράσταση, η συμπαραγωγή του Εργοστασίου Ονείρου και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης θα παρουσιαστεί στις 5 & 6 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 18:30, στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο Μυκόνου για τις σχολικές μονάδες που έχουν δηλώσει ήδη μεγάλη συμμετοχή.

Σημειώνεται, ότι η σημερινή παράσταση θα είναι ανοιχτή για το κοινό.

Μετά την πετυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία του έργου σε πολλά φεστιβάλ της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων και το Φεστιβάλ Τήνου 2019 «Το παιδί που τόλμησε» συναντά μικρούς και μεγάλους πρώτα στην Περιφέρεια και μετά για το κοινό της Αθήνας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στα σχέδια των υπευθύνων είναι η παρουσίαση του έργου και στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης, στο τέλος Ιανουάριο του 2020.

Πέραν του άρτιου εικαστικού αποτελέσματος (σκηνικά - κοστούμια), η παράσταση αποτελεί εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών και του γονέα μέσα από το δυνατό κείμενο του Δημήτρη Πιέτρη. Δίνει αφορμή και ιδέες για συζήτηση και επεξεργασία της διαχείρισης των συναισθημάτων και την οριοθέτηση της συμπεριφοράς.

Το κοινό που έχει παρακολουθήσει ήδη την παράσταση επικροτεί πως «Το παιδί που τόλμησε», δεν είναι μία ακόμη παιδική παράσταση.

Ενεργή συμμετοχή των μικρών θεατών

Στην αρχαιότητα η λέξη παραμύθι σήμαινε παρηγοριά και ο παραμυθάς ήταν ο παρηγορητής.

Τα φώτα ανάβουν και ο παραμυθάς εμφανίζεται , ο οποίος  έχει γράψει το έργο αλλά δεν έχει βρει την αρχή του…  διότι θέλει να είναι διαφορετική από όλα τα άλλα  παραμύθια..

Οι ήρωες αλλάζουν ρόλους και μέσα από τη διάδραση βρίσκουν μαζί με τα παιδιά την αρχή της ιστορίας!

Ο κεντρικός ήρωας , ο Γιαννοπαραμύθιους αντιπροσωπεύει όλα τα παιδιά  που  γίνονται συνοδοιπόροι στο ταξίδι του.

Το μυαλό μας είναι το παν ,  έλεγε ο Σωκράτης, μέσα από αυτή την φράση τα παιδιά μαθαίνουν πως η αυτοπεποίθηση και το θάρρος γίνονται σύμμαχοι στη ζωή τους.

Έκφραση συναισθημάτων και λόγου , πολιτισμός, δημιουργία, αγάπη , όρια , σεβασμός, αυτοεκτίμηση, χαρά και ψυχαγωγία είναι οι  λέξεις - κλειδιά του έργου!

Η πολιτεία των «ορίων»  ,η πολιτεία της «τελειότητας» , ο σοφός Σωκράτης, ο διάσημος- υπερόπτης  Βασιλιάς και πολλοί ήρωες, ξυπνούν πάλι την ελευθερία μέσα μας !

Η παράσταση αποτελεί εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών και του γονέα . Δίνει αφορμή και ιδέες για συζήτηση και επεξεργασία της διαχείρισης των συναισθημάτων και την οριοθέτηση της συμπεριφοράς, 

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του παιδιού που τόλμησε ο Νικορέστης Χανιωτάκης, ο οποίος το 2019 απέσπασε δύο βραβείο, Καλύτερης παράστασης και Καλύτερης Σκηνοθεσίας για το έργο «Η γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια;» που συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία για δεύτερη χρονιά.

Παίζουν ακόμη οι: Τζοάννα Βρακά, Μαρία Καμακάρη και Μάρκος Μπούγιας, ενώ η εικαστική επιμέλεια ανήκει στον Γιάννη Σπανόπουλο.

Το βασικό μουσικό θέμα τις παράστασης με τίτλο «Αγάπη» ερμηνεύει η Ματούλα Ζαμάνη.