Συγκινητικές, συγκλονιστικές και πανέμορφες παραστάσεις συνέβαλαν στην επιτυχία της 31ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, στο νησί της Ρόδου

Η αγάπη για τη θεατρική τέχνη έσμιξε 25 ομάδες

Φωτογραφία: Δημήτρης Βαμβακούσης

Όμορφα συναισθήματα πλημμύρισαν και φέτος τα μέλη της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, που για μία ακόμη φορά μοιράστηκαν από κοντά την αγάπη τους για τη θεατρική τέχνη, παρουσιάζοντας τις δουλειές τους και ανταλλάζονταν απόψεις και εμπειρίες.

Μετά το πανηγυρικό κλείσιμο ενός επιτυχημένου τριακονταετούς κύκλου Συναντήσεων που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στο νησί της Χίου, η νέα περίοδος για το ερασιτεχνικό θέατρο ξεκίνησε στις 24 Οκτωβρίου από τη Ρόδο.

Η 31η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου διεξήχθη στο νησί των ιπποτών, όπου φιλοξενήθηκε και η 6η διοργάνωση, το 1993, έως τις 4 Νοεμβρίου 2019. Κατά τη διάρκεια της σημαντικής γιορτής πολιτισμού, παρουσιάστηκαν συνολικά 25 παραστάσεις από ισάριθμες ομάδες – μέλη της Ομοσπονδίας.

Μεγάλο επίτευγμα η συνέχιση του θεσμού

Όπως τόνισε η πρόεδρος Μαρία Βενέτη, στη μακρόχρονη πορεία του θεσμού, παρουσιάστηκαν πολλές δυσκολίες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, αλλά αυτά ξεπεράστηκαν και νέοι υποστηρικτές στάθηκαν στο πλευρό της Ομοσπονδίας, συμβάλλοντας στην απρόσκοπτη συνέχιση της δράσης, η οποία ξεκίνησε το 1988.

Μεταξύ αυτών, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, της οποίας η Συνάντηση αποτελεί θεσμική δράση, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που τα τελευταία χρόνια την ενισχύει οικονομικά και φέτος ο Δήμος Ρόδου με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου, που φιλοξένησε τους θιάσους, διαθέτοντας τα θέατρά του πλήρως εξοπλισμένα.

«Η συνέχιση του θεσμού των Συναντήσεων είναι ένα μεγάλο επίτευγμα και οφείλεται κύρια στην αγάπη, το µμεράκι και το πάθος των ερασιτεχνών που ξεκινούν από τις άκρες του Αιγαίου για να πάρουν µέρος», κατέληξε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Αιγαίο… ένας προνομιακός τόπος για τον πολιτισμό

Από την πλευρά της, η Γενική Γραµµατέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Χριστιάνα Καλογήρου σημείωσε ότι η προσπάθεια που κάνουν επί σειρά ετών οι ερασιτεχνικοί θίασοι του Αιγαίου είναι άξια ιδιαίτερης προσοχής και µεγάλου επαίνου. Κατέστησε δε γνωστό πως, στο Αιγαίο πάντα µε ποικίλους τρόπους δημιουργίας και ανεξάντλητες πηγές έμπνευσης, ο πολιτισμός βρήκε έναν προνομιακό τόπο. «Οι ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες, όχι µόνο µε τον μεγάλο αριθμό τους, αλλά και µε την ποικιλία την παρουσία και την πολυχρωμία της έμπνευσης, τροφοδοτούν µε νόημα και περιεχόμενο την κοινωνία των νησιών του Αιγαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά, προλογίζοντας το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης. Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου γίνεται κάθε χρόνο μια μεγάλη σκηνή συνύπαρξης, άμιλλας και δημιουργικού ανταγωνισμού, για έναν τόσο πρωτοποριακό τρόπο έκφρασης όπως είναι το θέατρο.

Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019  στο Ανοικτό Θέατρο "Ρόδον", στην πόλη της Ρόδου, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, όλων των θεατρικών ομάδων που βρίσκονται στο νησί, καθώς και πλήθους θεατρόφιλου κοινού. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «30 χρόνια Συνάντηση».

Οι Κυκλάδες στο θεατρικό σανίδι

Έντονη ήταν για μία ακόμη χρονιά η παρουσία των Κυκλάδων οι οποίες εκπροσωπήθηκαν από έντεκα ερασιτεχνικές ομάδες.

Την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης, ο Σύλλογος Γυναικών Μάρπησσας Πάρου παρουσίασε στο Κολλέγιο Ρόδου «Το δαχτυλίδι της Έριδος» του Τάσου Βαρβέλη.

Στο έργο “Skylight” του Βρετανού συγγραφέα Ντέιβιντ Χέαρ ήταν βασισμένη η παράσταση δωματίου «Αχτίδα φωτός» του Πολιτιστικού Συλλόγου Πάρου «Αρχίλοχος», σε σκηνοθεσία Νίκου Συνόδη.

Μια διασκευή του τρυφερού, ξεκαρδιστικού, συγκινητικού και γεμάτου αισιοδοξία έργου «Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα» των Dunkan MacMillan και Jonny Donahoe παρουσιάστηκε από τη Θεατρική Ομάδα Τήνου «Θεατροποιείο» με τίτλο «Ελευθερία… μια ιστορία». Σκηνοθέτησε η Ειρήνη Γεωργιάδου. Ερμήνευσε η Ελευθερία Αφεντάκη.

Τη «Η μικρή μας πόλη» του Θόρτον Γουάιλντερ, ένα έργο που σηµάδεψε την παγκόσµια δραµατουργία και έφερε νέα πράγµατα, παρακολούθησε το κοινό της Συνάντησης από τη Θεατρική Ομάδα Νάουσας Πάρου.

Στο ερώτημα «Ποια είναι η αλήθεια; Κάποιος είναι αυτός που νοµίζει ότι είναι, αυτός που θα ευχόταν να είναι, αυτός που δηλώνει ότι είναι ή αυτός που οι άλλοι νοµίζουν ότι είναι;» απάντησε η ιδιοφυής και ποιητική σάτιρα του Λουίτζι Πιραντέλο « Έτσι είναι… αν έτσι νοµίζετε» που αποτέλεσε πρόταση του Θεατρικού Ομίλου Σύρου «Ο Σουρής».

Στιγμιότυπα από τη ζωή συγκεκριμένων γυναικών που φέρουν ένα συγκεκριμένο διαφορετικό χαρακτήρα παρουσιάστηκαν μέσα από την παράσταση της Θεατρικής Ομάδας Μήλου «Γύρω από αυτές».

Το τελευταίο έργο του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Άντον Τσέχωφ, "Ο Βυσσινόκηπος" παρουσίασε φέτος η Πειραματική Σκηνή Μήλου, ενώ ο Θεατρικός Όμιλος Άνδρου μετέφερε το κοινό της Συνάντησης σε μία παρακμιακή εποχή μέσα από τη λυρική τραγωδία του Όσκαρ Ουάιλντ «Σαλώμη».

Το μυστικό κόσμο της καθημερινότητας των “εργατών” του θεάτρου αποσυναρμολόγησε και γέννησε επί σκηνής η ξεκαρδιστική κωμωδία παρεξηγήσεων του Κεν Λούτβιγκ «Φεγγάρι καβάλα στο βούβαλο» της Θεατρικής Ομάδας Μυκόνου.

Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, η Θεατρική Ομάδα του Νηρέα “έβγαλε τα άπλυτά της στη φόρα” και αποκάλυψε τι πραγματικά συμβαίνει στις πρόβες και στα παρασκήνια ενός ερασιτεχνικού θιάσου μέσα από το έργο του Rick Abbot “Play on”.

Η «αυλαία» της 31ης Συνάντησης έκλεισε με τον «Πλούτο», την τελευταία σωζόµενη κωµωδία του Αριστοφάνη από τη Λαϊκή Σκηνή Άνδρου.