Περφόρμανς του ΤΜΣΠΣ στο πλαίσιο της επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Η διαχρονική κατάχρηση της βίας

  • Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2019 - 06:11

Η 46η Επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τιμήθηκε χθες το μεσημέρι στην πλατεία Μιαούλη από τη θεατρική ομάδα φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με μία περφόρμανς που πραγματευόταν τη διαχρονική κατάχρηση της βίας από τις δυνάμεις καταστολής.

Η παράσταση αναφερόταν σε τέσσερις διαφορετικές καταστάσεις, όμοιες μεταξύ τους. Η πρώτη μετέφερε το κλίμα κατά την επικράτηση της Στρατιωτικής Δικτατορίας στην Ελλάδα (1967), όπου κάθε συνάθροιση άνω των δύο πολιτών θεωρούταν ύποπτη και η αστυνομία τη διέλυε βίαια.

Δεύτερος σταθμός τα γεγονότα του 1973, όπου το ερπυστριοφόρο άρμα μάχης στο κέντρο της Αθήνας έριξε την πύλη του Πολυτεχνείου για να εκφοβίσει τους φοιτητές που διαδήλωναν ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία με πλήθος κόσμου στο πλευρό τους.

Στη συνέχεια, η παράσταση μετέφερε το κοινό στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (2019), όπου δυνάμεις των ΜΑΤ απέκλεισαν εκατοντάδες φοιτητές μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο, τους πέταξαν δακρυγόνα και τους ξυλοφόρτωσαν.

Τέλος, η περφόρμανς προσέγγισε και το πιο πρόσφατο γεγονός που διαδραματίστηκε στο Γκάζι, όπου σε ένα ρεσιτάλ επίδειξης δύναμης εισέβαλαν τα ΟΠΚΕ και κράτησαν 300 άτομα στα γόνατα και με τα χέρια πίσω από το κεφάλι χωρίς να έχουν αποδοθεί κατηγορίες, απλά στο πλαίσιο ελέγχου "ρουτίνας".