Ο ΘΕΠΟΣ «Απόλλων» σκόρπισε χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους θεατές με την «Αγέλαστη Πολιτεία» των αδερφών Κατσιμίχα

Ένα θέατρο γεμάτο καλικάντζαρους και παιδιά σε δέος

«Ρουμ παπαρούμ παπαρούμ παπαρούνα» ήταν ο εθιστικός στίχος που μάγεψε και μύησε τους θεατρόφιλους της Σύρου στον σκανταλιάρικο κόσμο των καλικάντζαρων, που τρύπωσαν για τρεις ημέρες στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων και έφεραν τα πάνω κάτω.

Το μαγικό παραμύθι των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα «Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι Καλικάντζαροι» παρουσιάστηκε από τον πολυπληθή θίασο του Θεατρικού Πολιτιστικού Ομίλου Σύρου «Απόλλων», στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Χριστούγεννα Μαζί».

Μία ακόμη εντυπωσιακή παραγωγή με τη σκηνοθετική σφραγίδα της Βέτας Αποστολίδου ένωσε μικρά και μεγάλα παιδιά του νησιού, που είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα ξεχωριστό «rave» πάρτι με διοργανωτές τους περίφημους κατεργάρηδες της ελληνικής παράδοσης.

Το κοινό της παράστασης καλωσόρισε η πρόεδρος του ΘΕΠΟΣ «Απόλλων» και αφηγήτρια της ιστορίας, Εύη Αριστείδου η οποία με μοναδικό τρόπο εξήγησε στους θεατές από πού κρατάει η σκούφια των καλικάντζαρων. Τα παλιά χρόνια λοιπόν, μαζί με τις προετοιμασίες για τις γιορτές του δωδεκαήμερου (από την παραμονή των Χριστουγέννων έως τα Θεοφάνεια), δηλαδή γλυκά, φαγητά, πίτες και δώρα, ο κόσμος έπαιρνε και μέτρα πρόληψης και ασφάλειας για τα πνεύματα που έκαναν την εμφάνισή τους μαζί με τις γιορτές, τους καλικάντζαρους. Εκείνα τα άτακτα πλάσματα ξετρύπωναν από τα έγκατα της γης για να πειράξουν τους ανθρώπους και να τους ανακατέψουν τα σπίτια. Οι άνθρωποι πίστευαν κάποτε ότι οι καλικάντζαροι έρχονται από κάτω από τη γη, όπου ολόκληρο τον χρόνο προσπαθούν με τσεκούρια και πριόνια να κόψουν το δέντρο που βαστάει τη γη. Αλλά τότε, έρχονται τα Χριστούγεννα και ανεβαίνουν στη γη με την ελπίδα ότι το δέντρο θα πέσει από μόνο του. Όμως τα Θεοφάνεια που επιστρέφουν πίσω, βλέπουν το δέντρο ακέραιο, άκοπο και φτου από την αρχή.

Χόρεψαν, τραγούδησαν και μαλάκωσαν τις σκληρές καρδιές

Το διαχρονικό έργο των αδερφών Κατσιμίχα, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν το κείμενό τους στον «Απόλλωνα» εστιάζει σε μια πολιτεία που απ' όλες εξεχώριζε σ' ολόκληρη τη χώρα, μια πολιτεία όμορφη, μα πάντα λυπημένη, οι άνθρωποι αγέλαστοι, χαζοί και μουτρωμένοι, δεν ξέρανε χαμόγελο κι αγάπη τι σημαίνει. Καθένας τους εκοίταζε μονάχα τη δουλίτσα του, η καλημέρα ακριβή, σα να 'τανε χρυσάφι, ποτέ δεν παίζαν τα παιδιά στους δρόμους, στην πλατεία, ποτέ δεν έγινε γιορτή, χορός και φασαρία, της βγήκε και το όνομα: Αγέλαστη Πολιτεία.»

Κάποια Χριστούγεννα, οι καλικάντζαροι πήραν την απόφαση ν' ανέβουν στη γη για να διασκεδάσουν. Καβάλα στις άσπρες χήνες τους κατέφτασαν στην πολιτεία των αγέλαστων ανθρώπων. Οι αθώοι αυτοί κατεργάρηδες χόρεψαν, τραγούδησαν, μοίρασαν μπαλόνια, μαγείρεψαν τα μαγικά μαντζούνια τους, έκαναν ζαβολιές, καταφέρνοντας να μαλακώσουν τις σκληρές καρδιές, να γίνουν θρύλος που συζητιέται στον επάνω κόσμο και φυσικά να ξεσηκώσουν μικρούς και μεγάλους θεατές.

Στην παράσταση συμμετείχε μία πλειάδα ενηλίκων ηθοποιών (καλικάντζαροι) και μικρών μελών του «Απόλλωνα», τα οποία ερμήνευσαν εξαιρετικά τους κατοίκους της Αγέλαστης Πολιτείας. Τον αρχηγό των καλικάντζαρων, Μανδρακούλο υποδύθηκε ο Λάκης Καπέλλας, που για μία ακόμη φορά απέδειξε την κωμική φλέβα του, χαρίζοντας άφθονο γέλιο στο κοινό. Στο ρόλο της Παπαρούνας, η ταλαντούχα Ευγενία Κουτσαμπάση, η οποία με τον εντυπωσιακό χορό της μάγεψε καλικάντζαρους και θεατές με τον χορό της. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης, επιμελήθηκε η Πηνελόπη Ασλάνογλου.

Χορηγοί της παράστασης: Τυποκυκλαδική Α.Ε. (αφίσα – πρόγραμμα) και τα οπτικά Σταύρος Κοής.