Ενίσχυση των δεσμών φιλίας μεταξύ Σύρου – Σίφνου μέσω της θεατρικής τέχνης

«Ευτυχισμένες Μέρες» στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

Με την τραγική φάρσα «Ευτυχισμένες Μέρες», το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων Σίφνου θα συστηθεί την προσεχή άνοιξη στο κοινό της Σύρου.

Στο πλαίσιο της ιδιαίτερης σχέσης μεταξύ των δύο νησιών που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μέσα από το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», η ομάδα αιτήθηκε στην Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης την παραχώρηση της Πινακοθήκης Κυκλάδων από 10 έως 11 Απριλίου 2020 για την παρουσίαση της φετινής παραγωγής της, η οποία προέκυψε μέσα από μια σειρά μαθημάτων πάνω στο Θέατρο του Παραλόγου και σε έναν από τους πιο διάσημους εκπροσώπους της, Σάμιουελ Μπέκετ.

Μάλιστα, επιθυμία του Εργαστηρίου είναι να φιλοξενήσει και το ίδιο θεατρικές παραστάσεις θιάσων της Σύρου στο δικό του νησί.

Εξερεύνηση του απέραντου τοπίου της υποκριτικής τέχνης

Το εργαστήρι άρχισε να λειτουργεί το χειμώνα του 2009. Τα πρώτα μέλη του, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, ήταν μόνιμοι κάτοικοι της Σίφνου είτε λόγω καταγωγής είτε από επιλογή. Δεν είχε όνομα, ούτε συγκεκριμένους στόχους. Είχε όμως ανθρώπους που διψούσαν να εκφραστούν, να παίξουν, να διασκεδάσουν, να μάθουν, να ονειρευτούν κι όλα αυτά να τα μοιραστούν με άλλους με όχημα το θέατρο.

Ξεκινώντας από το θεατρικό παιχνίδι (σωματική έκφραση, αυτοσχεδιασμοί, παιχνίδια ρυθμού, παντομίμα κ.α.), τα μέλη άρχισαν να εκπαιδεύονται θεατρικά, διανύοντας μια δημιουργική περίοδο σχεδόν τριών χρόνων. Έτσι, έγιναν ομάδα και το εργαστήρι απέκτησε και όνομα (Θ.Ε.Ε.Σ) και όραμα και στόχους. Εμψυχωτές και ταυτόχρονα δάσκαλοί τους, όλο αυτό το διάστημα, στάθηκαν δύο από τα πρώτα μέλη του που διέθεταν θεατρική παιδεία, η σκηνοθέτης Πολύνα Γκίλλη και η ψυχολόγος-ηθοποιός, Μαίρη Λογοθέτη.

Το καλοκαίρι του 2013, παρουσίασαν την πρώτη τους θεατρική παράσταση, «ΚΟΥ ΚΟΥ», η οποία βασίστηκε σε κείμενα και αυτοσχεδιασμούς της ομάδας. Από τότε μέχρι και σήμερα, συνεχίζουν, παρουσιάζοντας είτε θεατρικά έργα νέων συγγραφέων που δεν έχουν ξαναπαιχτεί, είτε διασκευές γνωστών θεατρικών κειμένων.

Παράλληλα, συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους, συμμετέχοντας σε μαθήματα φωνητικής, χορού, υποκριτικής και ανάλυσης θεατρικών κειμένων-ρόλων και διοργανώνοντας σεμινάρια θεατρικού ενδιαφέροντος.

Το 2016, αποφάσισαν να δημιουργήσουν Σύλλογο με την επωνυμία «Θ.Ε.Ε.Σ» έτσι ώστε, μέσα από έναν επίσημο φορέα, να καταφέρουν να υλοποιήσουν τους μελλοντικούς στόχους τους και να ανοίξουν την πόρτα του εργαστηρίου σε όσους ανθρώπους αγαπούν το θέατρο και επιθυμούν να συμμετέχουν σ’ αυτή την κοινή προσπάθεια.

Τα μέλη τους επιθυμούν να βάζουν κάθε χρόνο καινούρια όρια και να «παίζουν» μαζί τους. Να «ταξιδεύουν» με ξέφρενους ρυθμούς, με πάθος, με αγωνία, με όλες τους τις αισθήσεις σε επιφυλακή για να γνωρίσουν, να μάθουν και να εξερευνήσουν το απέραντο τοπίο της υποκριτικής τέχνης.

Στο έργο «Ευτυχισμένες μέρες» παρακολουθούμε την Γουίνι, η οποία βρίσκεται χωμένη σ' έναν αμμόλοφο και μονολογεί ακατάπαυστα προσπαθώντας μέσα από τις καθημερινές της συνήθειες να βρει το νόημα της ύπαρξης. Κοντά της βρίσκεται ο Γουίλι, ο ακίνητος, σχεδόν άφωνος σύζυγος, που συμμετέχει με τον δικό του τρόπο σε αυτή την αναζήτηση.

«Καμπανάκι» για τη θεατρική σκηνή της Πινακοθήκης

Σημειώνεται ότι, με αφορμή το αίτημα του Θεατρικού Εργαστηρίου Ενηλίκων Σίφνου, τα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού εξέφρασαν την επιθυμία τους να εξετάσουν προσεχώς το θέμα της αναβάθμισης του θεάτρου της Πινακοθήκης Κυκλάδων, προκειμένου να εξοπλιστεί κατάλληλα και να είναι σε θέση να φιλοξενήσει αξιοπρεπώς τόσο εξωτερικές, όσο και ντόπιες παραγωγές.