Δυνατότητα παρακολούθησης παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης μέσω διαδικτύου

Θέατρο και στο σπίτι

  • Τρίτη, 17 Μαρτίου, 2020 - 06:26

Τα αυξημένα μέτρα πρόληψης για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας οδήγησαν, μεταξύ άλλων στην αναστολή λειτουργίας όλων των θεατρικών σκηνών.

Παρόλα αυτά, δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει τόσο παλαιές παραστάσεις που «άφησαν ιστορία», όσο και πρόσφατες παραγωγές, μέσω θεατρικών αρχείων που είτε έχουν ήδη καταχωρηθεί στο διαδίκτυο είτε θα αναρτηθούν εντός των επόμενων ημερών.

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, μπροστά σε αυτή την παγκοσμίως πρωτόγνωρη κατάσταση, ανακοίνωσε το σχεδιασμό δυνατότητας παρακολούθησης των παραστάσεων μέσω διαδικτύου (πρόγραμμα «Το Θέατρο Τέχνης -και- στο σπίτι») για εκείνους που πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση σε εξωτερικούς χώρους (νοσούντες, ευπαθείς ομάδες, παιδιά κτλ).

Έτσι από την τρέχουσα εβδομάδα, οι φίλοι του Θεάτρου Τέχνης που αδυνατούν να επισκεφτούν τις σκηνές του, με ένα χαμηλό αντίτιμο, θα έχουν τη δυνατότητα on demand παρακολούθησης των τρεχουσών παραστάσεων μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Θεάτρου Τέχνης (www.theatro-technis.gr). Η νέα αυτή δυνατότητα αφορά σε παραστάσεις της σεζόν που παίζονται αυτή τη στιγμή στις δύο σκηνές του και απευθύνονται τόσο στο ενήλικο, όσο και στο εφηβικό και παιδικό κοινό.

Το Θέατρο Τέχνης ζητάει από τους θεατές να το στηρίξουν σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία είτε απολαμβάνοντας στις δύο σκηνές του την αυθεντική θεατρική εμπειρία, είτε φέρνοντας μέσω διαδικτύου το θέατρο στο σπίτι τους. «Στηρίξτε τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους του ιστορικού θεάτρου με όποιον τρόπο μπορείτε και από όποια γωνιά της Αθήνας, της Ελλάδας, του κόσμου κι αν βρίσκεστε. Ψυχραιμία, υπομονή, αισιοδοξία και τέχνη θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε γρήγορα τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε διεθνώς».

Σημειώνεται ότι, στη διάθεση του κοινού βρίσκεται από το 2006 και ένα πλούσιο οπτικοακουστικό αρχείο του Εθνικού Θεάτρου με ολόκληρες θεατρικές παραστάσεις, προγράμματα, αποκόμματα εφημερίδων, φωτογραφίες, ηχητικά ντοκουμέντα που εκκινούν από το 1955 και συλλογές που φτάνουν ως και το 1932.

Το ψηφιοποιημένο Αρχείο του Εθνικού Θεάτρου καλύπτει το διάστημα από το 1994 ως το 2005, και αφορούν όλες τις σκηνές του Εθνικού, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής. Το αρχείο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των προσκλήσεων 65 και 172 της ΚτΠ και συγχρηματοδοτήθηκε κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 20% από εθνικούς πόρους.

Για να μπει κάποιος στο αρχείο επισκέπτεται τον ιστότοπο του Εθνικού Θέατρου (www.n-t.gr) και πηγαίνουμε στην κατηγορία «γνωρίστε μας». Εκεί βρίσκεται η ένδειξη «ψηφιοποιημένο αρχείο» που οδηγεί στον μοναδικό πλούτο του Εθνικού Θεάτρου.