Παρουσίαση φετινών θεατρικών παραγωγών μέσω live streaming

Απευθείας επαφή με το θεατρικό φαινόμενο

  • Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, 2020 - 06:15

Η δεύτερη φάση του καθολικού εγκλεισμού λόγω της πανδημίας οδήγησε μεταξύ άλλων και στην εκ νέου αναστολή κάθε πολιτιστικής δραστηριότητας, προκαλώντας προβλήματα στον καλλιτεχνικό κόσμο, ο οποίος δεν είχε το χρονικό περιθώριο για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος από την πρώτη περίοδο των περιοριστικών μέτρων.

Σημαντικό πλήγμα έχει αδιαμφισβήτητα δεχτεί η θεατρική παραγωγή, καθώς πολλές από τις φετινές προγραμματισμένες παραστάσεις δεν πρόλαβαν kαν να ξεκινήσουν, ενώ άλλες, μεταξύ των οποίων μεγάλες, φιλόδοξες και πολυπληθείς παραγωγές παρουσιάστηκαν μόνο για λίγες ημέρες πριν από την εφαρμογή του 2ου lockdown.

Ευχάριστη νότα στη μονότονη καθημερινότητά μας, αποτέλεσε κατά τη διάρκεια του πρώτου εγκλεισμού η ανάρτηση μαγνητοσκοπημένων παραστάσεων στο διαδίκτυο. Η θερμή ανταπόκριση του κοινού σε αυτή την πρωτοβουλία οδήγησε θέατρα και παραγωγούς στη λύση των ζωντανών διαδικτυακών μεταδόσεων από τις σκηνές τους, κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στους θεατρόφιλους να επισκεφτούν τις ιστοσελίδες των θεάτρων και με ένα χαμηλό αντίτιμο να παρακολουθήσουν μέσω live streaming κάποιες από τις καινούριες παραγωγές τους που διακόπηκαν απότομα λόγω της πανδημίας.

Πέρα από την επαφή κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών της χώρας με το θεατρικό φαινόμενο, η εν λόγω παροχή δίνει επίσης τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες και τεχνικούς να συνεχίσουν να εργάζονται σε αυτή τη δύσκολη κοινωνική και οικονομική συγκυρία

Θέατρο Πορεία - Μια άλλη πλευρά της σκηνικής τέχνης

Με σεβασμό στη θεατρική δημιουργία το Θέατρο Πορεία παρουσιάζει από φέτος τη νέα πλατφόρμα ζωντανής αναμετάδοσης -live streaming- των παραστάσεών του με έξι κάμερες, τηλεσκηνοθεσία, κοντινά πλάνα και κίνηση της κάμερας.

Η πρεμιέρα του νέου εγχειρήματος έγινε τον περασμένο Οκτώβριο με την παράσταση «Γιούγκερμαν» του Μ. Καραγάτση σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου και συνεχίστηκε μετά την έναρξη του 2ου lockdown με τις παραστάσεις «This is not Romeo & Juliet» και «Ευριδίκη».

Το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020 στις 21:00 θα μεταδοθεί μέσω live streaming το «Θείο Τραγί» του Γιάννη Σκαρίμπα, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη.

Ένας αλήτης, ένας προκλητικός, ένας εχθρός του καθωσπρεπισμού επιστρέφει στα πάτρια εδάφη για μια παλιά του αγάπη, που παντρεμένη τώρα πια μ’ έναν πλούσιο αστό, ζει την «ευτυχία» μιας «γεμάτης» ζωής. Ο αντι-ήρωας αυτός ραδιουργεί σωτήρια εναντίον μιας δοσμένης συνταγής που καθιστά τους ανθρώπους κοινωνικά «κανονικούς», απεγνωσμένα «υγιείς» και κάλπικα γεμάτους.

Η παράσταση αποτελεί ένα ταυτόχρονα θεατρικό και μουσικό γεγονός. Ηθοποιός και μουσικοί συμπράττουν ζωντανά επί σκηνής. Ο μουσικός λόγος του Γιάννη Σκαρίμπα πλαισιώνεται από μουσική και τραγούδια γραμμένα ειδικά για την παράσταση, και με όχημα τα εκφραστικά μέσα του ηθοποιού δημιουργούν μια ηλεκτρική και δυναμική πλατφόρμα αφήγησης της προκλητικής αυτής ιστορίας.

Η εξαιρετική παράσταση του Άρη Μπινιάρη έρχεται στο Θέατρο Πορεία για την πρώτη της real time live streaming προβολή.

 

Η βραβευμένη παράσταση του Γιώργου Παπαγεωργίου «Αρίστος» με κεντρικό θέμα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου», έρχεται στο Θέατρο Πορεία, για μια μοναδική live streaming προβολή την Κυριακή 29 Νοεμβρίου.

Εννέα χαρακτήρες που συνδέονται με τον Αριστείδη Παγκρατίδη, μέσα από τις χειμαρρώδεις, υποβλητικές εξομολογήσεις τους, μιλώντας διαφορετικές γλώσσες, ανάλογα με τα βιώματα, τον χαρακτήρα και τον ρόλο τους, συνθέτουν το προφίλ του “Αρίστου”.

Ο φίλος από την Τούμπα, η παραδουλεύτρα γειτόνισσα της μάνας του, ένας αχθοφόρος του λιμανιού, ο παρακρατικός δοσίλογος περιπτεράς, ένας χωροφύλακας δημοκρατικών φρονημάτων, ένας συντηρητικός αστός της παραλίας, το αφεντικό του σε ένα λαϊκό πανηγύρι, η τραβεστί Λολό και μία λαϊκή τραγουδίστρια - οι δύο έρωτες του, ερμηνευμένοι επί σκηνής από τρεις ηθοποιούς.

Οι ερμηνευτές ζωντανεύουν μια ιστορία που μεταφέρει τους θεατές στις αλάνες της Θεσσαλονίκης, στις σκοτεινές πλευρές του λιμανιού, στα υπαίθρια πανηγύρια και στα μπουζουξίδικα της παλιάς Θεσσαλονίκης, σε ένα σκηνικό χρόνο που φτάνει μέχρι το 1960 όταν γίνεται είκοσι χρονών ο βασικός ήρωας, στον οποίο όλοι αναφέρονται, που είναι ο Αριστείδης Παγκρατίδης, ο φερόμενος ως «Δράκος του Σέϊχ σου», τον οποίο ο τύπος του 1963 (Ελληνικός Βορράς) τον αποκαλούσε «νεαρό ανώμαλο». Το 1966 καταδικάστηκε τετράκις σε θάνατο από το πενταμελές εφετείο Θεσσαλονίκης. Η εκτέλεσή του έγινε στο μέρος που ήταν συνδεδεμένο με το όνομά του, το Δάσος του Σέιχ Σου. Οι τελευταίες λέξεις που ψέλλισε ήταν «Μανούλα μου, είμαι αθώος».

Η παράσταση είναι βασισμένη στο βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη “Ο Γύρος του Θανάτου” που έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος.

Εθνικό Θέατρο – Η κυρία του Μαξίμ

Το Εθνικό Θέατρο, με συνέπεια στον ρόλο του πρώτου θεατρικού οργανισμού που εξ  ορισμού συνδέεται με την καλλιτεχνική δημιουργία και την εξωστρέφεια, ξεκινά ζωντανές διαδικτυακές μεταδόσεις από τις Σκηνές του, προσφέροντας τη δυνατότητα πρόσβασης στις παραστάσεις της τρέχουσας θεατρικής περιόδου που διεκόπησαν λόγω της επιβολής του απαγορευτικού: Η κυρία του Μαξίμ, Φεγγάρι από χαρτί, Σ’ εσάς που με ακούτε, Παίζοντας το θύμα. Σε αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που όλοι βιώνουμε, το θέατρο βρίσκει τον πιο «ζωντανό» τρόπο να εκμηδενίσει τις αποστάσεις και να μπει στα σπίτια όλων μας, χαρίζοντας στιγμές ψυχικής ανάτασης.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Δημήτρης Λιγνάδης, σημειώνει: «Το θέατρο, ως σύμφυτη λειτουργία στον άνθρωπο, δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα άλλο μέσον. Η ζωντανή αλληλεπίδραση μεταξύ σκηνής και κοινού θα είναι πάντα μία και μοναδική. Στην παρούσα φάση ψάχνουμε κάτι για να υποκαταστήσουμε τη θεατρική πράξη, όχι να την αντικαταστήσουμε».

 Οι μεταδόσεις ξεκίνησαν με το έργο «Σ’ εσάς που με ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Αβρανά.

Το Σάββατο 28 Νοεμβρίου στις 19:30 θα παρουσιαστεί η φάρσα του Ζωρζ Φεντώ «Η κυρία του Μαξίμ» σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. «Ο συντηρητικός γιατρός Πετυπόν ξυπνάει στο σπίτι του  έπειτα από ένα ξενύχτι στο οποίο τον παρέσυρε ο νεαρός φίλος του Μονζικούρ. Ο ίδιος δεν θυμάται τίποτα από τη χθεσινή βραδιά όμως στο κρεβάτι του βρίσκεται μια νεαρή χορεύτρια από το «Μαξίμ». Η ζωή του σε ένα λεπτό γίνεται άνω-κάτω. Η νεαρή  χορεύτρια όμως δεν λέει να φύγει από το σπίτι του, ακόμα και όταν εμφανίζεται η θρησκόληπτη σύζυγός του. Ακολουθεί ο απόλυτος πανικός!».

Θέατρο Παλλάς – Το τρίτο στεφάνι

Η μεγαλύτερη θεατρική παραγωγή της χρονιάς, «Το Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή στο Θέατρο Παλλάς, με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη και τις Μαρία Καβογιάννη και Μαρία Κίτσου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, θα προβληθεί διαδικτυακά για 2 μοναδικές παραστάσεις, στις 5/12 & 6/12, μέσω της πλατφόρμας του VIVA.gr.

Μαζί τους ένας εικοσαμελής θίασος σημαντικών ηθοποιών μπαίνει στη δίνη της νέας, πρωτότυπης μουσικής του Μίνου Μάτσα, φέρνοντας επί σκηνής τους ήχους και τις εικόνες μιας ολόκληρης εποχής.

Με καταγραφή υψηλής ανάλυσης σε πραγματικό χρόνο παράστασης, με χρήση πολλαπλών καμερών και με ειδικά διαμορφωμένη τηλεσκηνοθεσία υπό την καθοδήγηση του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, οι Θεατρικές Σκηνές επιχειρούν να μεταφέρουν την μαγεία του θεάτρου κατευθείαν από την σκηνή, στην ασφάλεια του σπιτιού μας.