Ενίσχυση της ψηφιακής παρουσίας του
- Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021 - 06:18
Το Θέατρο Απόλλων «φόρεσε τα επίσημα του» και υποδέχτηκε την καινούρια χρονιά μέσα από την αναβαθμισμένη ιστοσελίδα του, η οποία προσφέρει στον επισκέπτη μια φιλική εμπειρία πλοήγησης, εξυπηρέτησης και επικοινωνίας αλλά και την ευκαιρία να ταξιδέψει στον μαγικό κόσμο του, απ’ όπου κι αν βρίσκεται.
Το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων αποτελεί έμβλημα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ερμούπολης και συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία της. Η πόλη, δημιούργημα των προσφύγων στις αρχές του 19ου αιώνα, αποτέλεσε ένα κοινωνικό, οικονομικό και αρχιτεκτονικό θαύμα, με εκπληκτική για την εποχή πνευματική κίνηση και ακτινοβολία.
Η ανάγκη εξεύρεσης μόνιμης θεατρικής στέγης για την έντονη καλλιτεχνική δημιουργία που από το 1828 εκφραζόταν σε παραπήγματα, ξύλινες αποθήκες, λέσχες και καφενεία οδήγησε το τότε Δημοτικό Συμβούλιο στην απόφαση ανέγερσης θεάτρου στο κέντρο της πόλης.
Η κατασκευή του θεάτρου ολοκληρώθηκε σε δύο μόλις έτη (1862-1864) σε σχέδια του δημοτικού αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό. Στη σχεδίασή του διακρίνονται πρότυπα και επιρροές από τέσσερα τουλάχιστον ιταλικά θέατρα: τη Σκάλα του Μιλάνου (1776), το ανακαινισμένο θέατρο «San Carlo» της Νάπολης (1816), το ακαδημαϊκό θέατρο στο Castelfranco (1745) και το «Teatro della Pergola» της Φλωρεντίας (1755).
Εγκαινιάστηκε με ιδιαίτερη επισημότητα και αίγλη στις 20 Απριλίου 1864, παρουσία του εμπνευστή του, Μικέ Σαλβάγου, με την όπερα «Rigoletto» του Verdi, και παράλληλες παραστάσεις τη «Favorita» του Donizetti, την «Traviata» και το «Ballo in maschera» του Verdi.
157 χρόνια ιστορίας και πολιτισμού
Το θέατρο γνώρισε χρόνια χρυσής ακμής ακολουθώντας τη μοναδική πορεία και ευημερία της Ερμούπολης, φιλοξενώντας στη σκηνή του διακεκριμένους καλλιτέχνες και μεγάλους θιάσους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με ποικίλο ρεπερτόριο και με έμφαση στο λυρικό θέατρο.
Συνέχισε να προσελκύει το καλλιτεχνικό ενδιαφέρον γνωστών θιάσων ακόμα και όταν είχε αρχίσει να γίνεται αισθητή η οικονομική παρακμή της πόλης, από τις αρχές του 20ου αιώνα ως το μεσοπόλεμο. Την πλούσια ιστορία αυτής της περιόδου έχει καταγράψει σε ένα εξαιρετικό τετράτομο έργο ο συριανός συγγραφέας και ποιητής Μάνος Ελευθερίου.
Τελευταία αναλαμπή του, το θεατρικό έργο «Σκιά» του Ντάριο Νικοντέμι με τη Μαρίκα Κοτοπούλη, στην τελευταία -επίσης- παράσταση της ζωής της (1953). Λίγο μετά, το θέατρο έκλεισε αφού κρίθηκε επικίνδυνο και ακατάλληλο να φιλοξενεί καλλιτέχνες και κοινό. Το 1970, ξεκίνησε μια πρώτη προσπάθεια ανακαίνισής του, που έμεινε ημιτελής λόγω έλλειψης πόρων ενώ προκάλεσε μεγάλη αλλοίωση στο εσωτερικό του.
Η αποκατάσταση του θεάτρου στην αρχική του μορφή αποτέλεσε για χρόνια πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των πολιτιστικών συλλόγων. Με τεράστιες δυσκολίες από το 1978 μέχρι και το 2000 η συμβολή των ερασιτεχνικών θιάσων της Σύρου ήταν διαρκώς σημαντικά αυξανόμενη. Με τις παραστάσεις τους έδιναν ζωντάνια στο Θέατρο "γιαπί ". Η επιμονή και η υπομονή της εκάστοτε δημοτικής αρχής και της Συριανής κοινωνίας απέδωσαν.
Τη δεκαετία του ’90 ξεκίνησε η αποκατάσταση, βασισμένη σε σχέδια ομάδας αρχιτεκτόνων με επικεφαλής τον Πέτρο Δ. Πικιώνη, χρηματοδοτήθηκε από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Υπουργείου Πολιτισμού, και ολοκληρώθηκε το 2000 οπότε και εγκαινιάστηκε στις 17 Ιουλίου επί δημαρχίας Γιάννη Δεκαβάλλα, με το έργο "ΒΑΦΤΙΣΤΙΚΟ" του Θεόφραστου Σακελλαρίδη από την Όπερα Δωματίου Αθηνών. Οι εξαιρετικές οροφογραφίες που το κοσμούν είναι έργο του ζωγράφου Δημήτρη Φόρτσα.
Σήμερα, το θέατρο φιλοξενεί σε όλη τη διάρκεια του έτους θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, καθώς και διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ άλλων, όπερας και μουσικής. Στον τρίτο όροφο μια μικρή έκθεση «αναμνήσεων» με αφίσες, αντικείμενα και φωτογραφίες από τη μακρά ιστορία του υποδέχεται τους επισκέπτες του.
Το 2014, το Θέατρο Απόλλων γιόρτασε τα 150 χρόνια της ζωής του περνώντας σε μια νέα εποχή ανάπτυξης με στόχο εκτός από τη φιλοξενία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τη βιωσιμότητα και τον εκσυγχρονισμό του.
Το 2020 συμπλήρωσε 20 χρόνια σύγχρονης ιστορίας από την αποκατάσταση στην αρχική του μορφή και την αδιάλειπτη επαναλειτουργία του.
Εύχρηστη, καλαίσθητη και πλούσια σε υλικό ιστοσελίδα
Στόχος του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης είναι το Θέατρο Απόλλων να αναδείξει την ομορφιά του και τη δράση του μέσα από το διαδίκτυο με μια σύγχρονη δίγλωσση ιστοσελίδα. Η καινούρια σελίδα (https://apollontheater.gr) είναι σύμφωνη με τα νέα πρότυπα ασφαλείας & αισθητικής, είναι εύκολη στην πλοήγηση για το χρήστη και λειτουργική σε tablet και κινητά.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ασφάλεια της ιστοσελίδας. Η υπηρεσία σε συνεργασία με την εταιρεία που ανέλαβε τη συντήρηση και αναβάθμισή της, φρόντισαν να πληροί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ώστε να αποφευχθούν κακόβουλες ενέργειες και να διασφαλιστεί το αρχείο παραστάσεων με καθημερινό backup.
Την περίοδο της προετοιμασίας, από τα στελέχη του γραφείο πολιτισμού και την υπεύθυνη εκδηλώσεων του θεάτρου, έγινε έρευνα και συλλογή στοιχείων των τάσεων της αγοράς στον σχεδιασμό ιστοσελίδων θεάτρου και έπειτα αποφασίστηκε η τελική της μορφή με σκοπό να προσφέρει μια σύγχρονη ματιά αλλά και εύκολη πλοήγηση στο χρήστη.
Οι υπεύθυνοι ανέτρεξαν στο αρχείο του θεάτρου και εμπλούτισαν την σελίδα και το gallery με εξαιρετικές φωτογραφίες από ερασιτέχνες φωτογράφους του νησιού μας και έκαναν έρευνα για τον εμπλουτισμό της ιστορίας του.
Σκοπός τους ήταν στην καινούρια ιστοσελίδα να αναδείξουμε και το χώρο αναμνήσεων που υπάρχει στον τρίτο όροφο του Θεάτρου με φωτογραφίες και πληροφορίες.
Η ιστοσελίδα εμπλουτίζεται με το πρόγραμμα των παραστάσεων, με ενημερώσεις και με νέες φωτογραφίες. Επίσης, εκτός από τα εικονίδια που έχουν ενσωματωθεί ώστε ο χρήστης να έχει εύκολη πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα του Θεάτρου υπάρχει άλλη μια σύνδεση στα φωτογραφικά άλμπουμ στο facebook όπου κάποιος μπορεί να δει φωτογραφίες από όλες τις παραστάσεις των τελευταίων 5 ετών μέσω της σελίδας. Αυτή η ενέργεια θα συνεχίσει να υλοποιείται πάλι με την έναρξη των εκδηλώσεων.
Καταχωρείται σταδιακά όλο το παλαιό αρχείο στο πρόγραμμα εκδηλώσεων και παρέχεται η δυνατότητα αναζήτησης εκδηλώσεων βάση ημερομηνίας ή κειμένου όπως και η δυνατότητα εύκολης κοινοποίησης των εκδηλώσεων στα κοινωνικά δίκτυα. Επίσης στις νέες εκδηλώσεις θα υπάρχει και σύνδεσμος για εύκολη πρόσβαση στην συνεργαζόμενη εταιρεία ηλεκτρονικής προπώλησης εισιτηρίων.
Στην ενότητα ανακοινώσεων θα καταχωρούνται νέα και ανακοινώσεις που αφορούν το Θέατρο. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα εγγραφής στο newsletter του Θεάτρου.
Στη νέα σελίδα, προσφέρεται η ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο να γνωρίσει τον κανονισμό λειτουργίας και τις αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου που είναι απαραίτητες για την υποβολή της αίτησης παραχώρησης του Θεάτρου Απόλλων, καθώς και τεχνικές προδιαγραφές του Θεάτρου. Ο κανονισμός θα μεταφραστεί και στην αγγλική γλώσσα.
Τέλος υπάρχει αναρτημένη η αίτηση παραχώρησης ώστε πολύ εύκολα να συμπληρώνεται και να αποστέλλεται αυτόματα στο Τμήμα Πολιτισμού. Με αυτό τον τρόπο, καταβάλλεται προσπάθεια για να καταστεί εύκολη η διαδικασία υποβολής αιτήματος για την πραγματοποίηση παραστάσεων ώστε να υπάρχει η βέλτιστη και η ταχύτερη εξυπηρέτηση. Το Τμήμα Πολιτισμού, το Θέατρο Απόλλων και οι Τεχνικοί του Θεάτρου θα είναι πάντα διαθέσιμοι για λεπτομέρειες και περαιτέρω διευκρινήσεις.
«Αισιοδοξούμε η νέα χρονιά να είναι καλύτερη και σύντομα το Θέατρο μας να πάρει ξανά ζωή, να ανοίξουν οι πόρτες και να υποδεχτούμε το κοινό με ασφάλεια ,χαρά και χαμόγελα σε ένα νέο όμορφο ταξίδι στην τέχνη», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- "Ω! Christmas Three!" στο θέατρο Απόλλων
26 Νοε. 2022 - 12:45 - Το Θέατρο Απόλλων μετατρέπεται σε "Ξενοδοχείο δύο κόσμων"
12 Μαΐου. 2022 - 6:15 - Ο "Don Giovanni" του Μότσαρτ στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων
24 Μαρ. 2022 - 17:17 - «Το θέατρο υπάρχει από την ανθρώπινη δίψα για έκφραση»
10 Δεκ. 2021 - 6:16 - «Θέλουμε το κοινό να γελάσει ξανά»
9 Νοε. 2021 - 6:18