Το Συριανό Καρναβάλι «ξανανοίγει» το Θέατρο Απόλλων

Κλειστά παραμένουν τα θέατρα στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων μέτρων για τη διαχείριση και αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Ωστόσο, το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης βρήκε έναν εναλλακτικό τρόπο για να «ανοίξει» το Θέατρο Απόλλων και να δώσει την ευκαιρία στους φιλότεχνους να μεταφερθούν -έστω νοερά- στη σκηνή του ιστορικού αυτού χώρου όπου έχουμε μοιραστεί και βιώσει μοναδικές καλλιτεχνικές εμπειρίες και συναντήσεις.

Μία εξ’ αυτών θυμόμαστε μέσα από το πρόγραμμα του Διαδικτυακού Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής 2021». Οι ένθερμοι φίλοι του αγαπημένου θεσμού και γενικότερα οι λάτρεις του πολιτισμού της πρωτεύουσας των Κυκλάδων μπορούν να απολαύσουν τη σπονδυλωτή σατιρική παράσταση που πραγματοποιήθηκε το 2017 στο Θέατρο Απόλλων από ερασιτεχνικούς θιάσους της Σύρου και της Τήνου.

Η παράσταση ανοίγει με τη Θεατρική Ομάδα Τήνου «Θεατροποιείο» και τον ξεκαρδιστικό μονόλογο του Μάκη από το έργο του Γιώργου Γαλίτη «Τα ραδίκια ανάποδα».

Στη συνέχεια, παρουσιάζεται το μονόπρακτο έργο του Δημήτρη Ψαθά «Η τσάντα και το τσαντάκι» από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλησσά. Τη σκυτάλη παίρνει ένα απόσπασμα από το έργο «Θαλασσινή Πολιτεία» του Νίκου Σφυρόερα, το οποίο παρουσιάστηκε από τον ΘΕΠΟΣ «Απόλλων» στο πλαίσιο του εορτασμού των 190 χρόνων από την ονοματοδοσία της Ερμούπολης.

Αφιερωμένα στη μνήμη του Συριανού ηθοποιού Χρόνη Εξαρχάκου ήταν τα δύο αποσπάσματα από την ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη «Μια κυρία στα μπουζούκια» που παρουσίασε η Θεατρική Ομάδα «Μπαστιάς». Η σπονδυλωτή παράσταση κλείνει με την ομάδα του Θεατρικού Ομίλου «Ο Σουρής» και το έργο του Μάριου Ποντίκα «Ανάσταση».

Τα αποσπάσματα ενώνουν τετράστιχα του σπουδαίου Συριανού σατιρικού ποιητή, δημοσιογράφου και εκδότη Γεωργίου Σουρή, που ενσαρκώνει ο ηθοποιός Γεώργιος Μιχαλάκης.

Την εκδήλωση παρουσιάζουν η Μαριάννα Βακονδίου και ο Γιώργος Ρούσσος.