Η μεγάλη ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από μία φιλόδοξη θεατρική παραγωγή του Δήμου Μυκόνου και της ΚΔΕΠΠΑΜ, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη

Μαντώ: La bella Greca

  • Παρασκευή, 2 Ιουλίου, 2021 - 06:15

Ο Δήμος Μυκόνου, με αφορμή την επέτειο για την επανάσταση του 1821 και θέλοντας να τιμήσει τη Μαντώ Μαυρογένους -μιας και η ζωή της έχει συνδεθεί με αυτό το νησί- ανέθεσε στη συγγραφέα Θεοδώρα Καπράλου («Αρίστος» (διασκευή), «Η Γιαννούλα η Κουλουρού», «Love Not»), τη δημιουργία ενός νέου έργου αφιερωμένου στο πρόσωπο της ηρωίδας.

Τρεις σύγχρονοι ερμηνευτές, η Ευγενία Σαμαρά, o Γιωργής Τσαμπουράκης και η Αντιγόνη Φρυδά. «ζωντανεύουν» μια ολόκληρη εποχή. Η Μαντώ Μαυρογένους, ο πρίγκιπας  Υψηλάντης, οι γονείς της -το ζεύγος Μαυρογένη, ο παπά-Μαύρος, η αδερφή της, ο Άγγλος αξιωματικός Μπλακιέρ, ο έμπιστός της Γεώργιος Μαυρομάτης, ο Υάκινθος Μπλάκαρης, είναι μερικά από τα πρόσωπα  του έργου που ενσαρκώνουν αυτό το ζωντανό μνημείο συλλογικής επανάστασης και προσωπικής εξομολόγησης.

Ιστορικά και φανταστικά πρόσωπα μας μεταφέρουν την εμπειρία τους από τα χρόνια της Επανάστασης αλλά και από την προσωπική τους σχέση με τη Μαντώ, όπως τη γνώρισε καθένας τους. Μια ηρωίδα της Ελλάδας, αλλά πάνω από όλα μια γυναίκα του κόσμου, μας επανασυστήνεται καταθέτοντας τη διαχρονική δύναμη της τόλμης, έξω από τα κοινωνικά στερεότυπα του φύλου, της τάξης και της εποχής. Μια προσωπικότητα που αδικήθηκε και προδόθηκε από την ιστορία και τους σύγχρονούς της, φανερώνεται πλέον ως ένα από τα πιο προοδευτικά και φωτεινά «σημεία αναφοράς» που μπορεί να έχει ο σημερινός θεατής και ο σημερινός πολίτης του κόσμου.

Η διασκευή του κειμένου και η σκηνοθεσία ανήκουν στον Λευτέρη Γιοβανίδη, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Γιάννης Μετζικώφ. Την πρωτότυπη μουσική συνέθεσε ο Θοδωρής Λεμπέσης.

Πρόγραμμα παραστάσεων στη Μύκονο και ανά την Ελλάδα

Η παράσταση, διάρκειας 65 λεπτών, θα παρουσιαστεί στον κήπο του Καλλιτεχνικού Σταθμού Μυκόνου της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (5 Ιουλίου), στη Μονή Παλαιοκάστρου Άνω Μεράς Μυκόνου (25-26 Ιουλίου), στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκόνου (21-22 Αυγούστου) και στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων της ΚΔΕΠΠΑΜ στο Ματογιάννι (17-18 Σεπτεμβρίου). Εκπαιδευτικές παραστάσεις θα δοθούν και για τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Μυκόνου, κατά το διήμερο 16-17/09.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό μετά από κράτησης θέσης στο τηλέφωνο 2289027190 καθημερινές 9.00 έως 15.00.

Η παραγωγή του Δήμου Μυκόνου και της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Μυκόνου (ΚΔΕΠΠΑΜ) θα ταξιδέψει επίσης στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο (16/07), στο Θέατρο στον Κουμάρο στην Τήνο (23/08) και στην Πεύκη (07/09).

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ο Λευτέρης Γιοβανίδης, καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά σκηνοθετεί επίσης τη θεατρική διασκευή του διηγήματος «Λουκής Λάρας» του Έλληνα λόγιου Δημητρίου Βικέλα, η οποία μάλιστα θα παρουσιαστεί στις 19 και 20 Αυγούστου, στην Έπαυλη Τσιροπινά.