Συνέντευξη με τον Γιώργο Σιγάλα, ηθοποιό και τον σκηνοθέτη της παράστασης «Και με το νοίκι» της Θεατρικής Ομάδας Χρούσσων

«Η ζωή είναι μια πολυκατοικία με διαφορετικά πατώματα»

  • Δευτέρα, 16 Αυγούστου, 2021 - 06:15

Πίσω από τις κλειστές πόρτες μιας πολυκατοικίας κρύβονται πολλές και διαφορετικές ιστορίες. Ιστορίες γλυκές και πικρές, ιστορίες που μας κάνουν να χαμογελάμε και άλλες που μας προβληματίζουν και μας βάζουν σε σκέψεις.

Δύο διαφορετικές ιστορίες με ήρωες ανθρώπους του διπλανού διαμερίσματος που αναδεικνύουν μερικές από τις παθογένειες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας (ρατσισμό, ξενοφοβία, ομοφοβία, φανατισμό, μοναξιά, περιθωριοποίηση), έχοντας ως κοινή βάση τη σχέση ενοικιαστή – σπιτονοικοκύρη, θα μας «αφηγηθεί» για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η θεατρική παράσταση «Και με το νοίκι».

Η παράσταση της Θεατρικής Ομάδας Χρούσσων που παρουσιάστηκε πέρυσι στο Θέατρο Ευανθία Καΐρη στα Λαζαρέτα θα φιλοξενηθεί το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021, στην υπαίθρια σκηνή του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων για να μας χαρίσει και φέτος μοναδικές στιγμές χαράς και συγκίνησης μέσα από τα πρωτότυπα κείμενα του Αντώνη Μπούμπα.

Παίζουν: Γιώργος Σιγάλας, Λία Μπάρμπα, Δημήτρης Βουτσίνος και Αρίστος Τήνιος. Ακούγονται οι φωνές των: Δημήτρη Ξαγοράρη και Μαρίας Κακαβή. Τη μουσική υπογράφει ο Δημήτρης Ερατεινός.

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Σιγάλας μιλάει στην «Κοινή Γνώμη» για την ανανεωμένη παράσταση που θα απολαύσουν φέτος κάτοικοι και επισκέπτες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, για τη διαχρονικότητα των έργων, αλλά και για τη συμμετοχή τους στην 32η Συνάντηση των Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στη Νάξο, στις 23 Σεπτεμβρίου.

Για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι, η Θεατρική Ομάδα Χρούσσων δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να δει τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες μιας πολυκατοικίας. Ποιοι λόγοι συνέβαλαν στην απόφασή σας να παρουσιάσετε εκ νέου τα μονόπρακτα έργα του Αντώνη Μπούμπα;

«Πέρυσι, η παράσταση «Και με το νοίκι» ήταν μια σύμπραξη των Πολιτιστικών Συλλόγων Χρούσσων και Καμινίων. Παρουσιάστηκε για δύο βραδιές στο θεατράκι «Ευανθία Καΐρη» για περιορισμένο αριθμό θεατών, λόγω των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων. Αυτή τη φορά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χρούσσων αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου την παραγωγή, η οποία και θα φιλοξενηθεί στον πευκόφυτο χώρο του το προσεχές σαββατοκύριακο, πάντα με την πιστή τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Συνεπώς, φέτος θα μπορούν να την απολαύσουν πολλοί περισσότεροι, τόσο εκείνοι που δεν τα κατάφεραν την προηγούμενη χρονιά, όσο και εκείνοι που θα ήθελαν να την ξαναδούν. Άλλωστε, τα κείμενα του Αντώνη Μπούμπα, αν και φρέσκα, διαπραγματεύονται θέματα διαχρονικά, που μας απασχολούσαν στο παρελθόν, μας απασχολούν σήμερα και δυστυχώς, θα μας απασχολούν και στο μέλλον».

Υπάρχουν αλλαγές από την πρώτη παρουσίαση των έργων;

«Η αρχική παράσταση ήταν χωρισμένη σε τρία μέρη. Οι υποχρεώσεις της αγαπημένης μας Χρύσας Πρέκα, η οποία έπαιζε πέρυσι στο πρώτο μονόπρακτο με τίτλο «Κι εγώ τι φταίω» δεν της επέτρεψαν να είναι και φέτος στην παρέα μας. Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο έργο είναι επίκαιρο, καθώς εστιάζει με ξεχωριστό τρόπο στις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, αποφασίσαμε να μη στραφούμε στη λύση της αντικατάστασης, αλλά να εστιάσουμε στα άλλα δύο έργα που βάσει θεματολογίας θα μπορούσαν να επαναλαμβάνονται στο διηνεκές, είτε μαζί είτε αυτόνομα. Έτσι, η παράσταση θα ξεκινήσει με τον «Ελεύθερο Υπηρεσίας», έναν ιδιοκτήτη πολυκατοικίας, μέσης ηλικίας που πασχίζει να αποτινάξει από πάνω του τα δεσμά της δεσποτικής μητέρας του που τον καταδίκασε στη μοναξιά και το περιθώριο και θα ολοκληρωθεί με το «Μην παραχαράσσετε την Πατησίων». Εκεί, βλέπουμε τις προσπάθειες μιας συντηρητικής και φιλοχρήματης ηλικιωμένης, κολλημένης σε στερεότυπα και προκαταλήψεις να νοικιάσει ένα από τα διαμερίσματά της, αγνοώντας την εξέλιξη και την πρόοδο της κοινωνίας, αλλά και τον κίνδυνο να βρει μπροστά της όσα η ίδια κατακρίνει και πολεμά».

Ποια στοιχεία καθιστούν τα εν λόγω έργα τόσο διαχρονικά;

«Ο Αντώνης Μπούμπας, ως γνωστόν, είναι ανιψιός μου. Πάντα γνώριζα το ταλέντο και την αγάπη του για τη συγγραφή. Όταν ο ίδιος ένιωσε έτοιμος να μοιραστεί τη δουλειά του με το κοινό, αποφάσισα να τον βοηθήσω με κάθε τρόπο, παρέχοντας τη γνώση και την εμπειρία μου από την πολυετή θητεία μου στο ερασιτεχνικό θέατρο. Και νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής που κάθε κοινό μας βήμα, από τις μουσικές «Γειτονιές» του Κλήδονα μέχρι τους σπαρταριστούς «Κουραμπιέδες» αγκαλιάστηκε από τον κόσμο. Η δική του αναγνώριση είναι και για μένα ηθική ικανοποίηση. Όταν παρέλαβα στα χέρια μου τα μονόπρακτα έργα του, δεν σας κρύβω ότι συγκινήθηκα, γιατί διαπίστωσα πόσο ώριμα και βαθιά είναι. Η πλειοψηφία αυτών γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, γεγονός που μαρτυρά τη συναισθηματική φόρτιση, την περισυλλογή, αλλά και την ανάγκη του συγγραφέα, να βγάλει από μέσα του πράγματα που τον προβληματίζουν, τον στοιχειώνουν και τον βαραίνουν και να τα περάσει με κωμικές πινελιές στο χαρτί, χωρίς ωστόσο να χάνουν την ουσία τους. Τα έργα μιλούν για ζητήματα με τα οποία όλοι έχουμε βρεθεί ή βρισκόμαστε ακόμα αντιμέτωποι. Τη μοναξιά, τις απρόσωπες σχέσεις, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την αποστροφή για το διαφορετικό και τόσα άλλα. Αποτελούν ένα σχόλιο για τη σημερινή κοινωνία, που αν και θέλει να προχωρήσει μπροστά, δεν μπορεί ακόμα να ελευθερωθεί από κάποια βαρίδια που τον κρατούν πίσω. Είναι μια αιώνια πάλη που σε κάθε περίπτωση προκαλεί σύγχυση τόσο εσωτερική όσο και εξωτερική. Εν κατακλείδι, η πολυκατοικία της παράστασής μας είναι η ίδια η ζωή».

Οι συντελεστές της παράστασης είναι ηθοποιοί με τους οποίους συνεργάζεστε στενά εδώ και αρκετά χρόνια. Είστε ένας καλλιτέχνης που νιώθει ασφάλεια μέσα σε σταθερές σχέσεις;

«Είναι τύχη και ταυτόχρονα ευλογία για κάποιον να έχει δίπλα του ανθρώπους που τον εμπιστεύονται και τον υποστηρίζουν. Το αντικείμενο με το οποίο καταπιανόμαστε είναι ομαδική δουλειά. Μπορεί να μην βιοποριζόμαστε από αυτό, αλλά τρέφουμε όλοι την ίδια αγάπη. Αυτός είναι ο συνδετικός κρίκος μας. Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζει ο ένας τα κουμπιά του άλλου, γιατί έτσι οι διαδικασίες προχωρούν πιο γρήγορα. Με τη Λία Μπάρμπα, τον Δημήτρη Βουτσίνο και τη Μαρία Κακαβή συνεργαζόμαστε χρόνια και τους ευχαριστώ θερμά που με πιστεύουν και σαν σκηνοθέτη. Με τον Δημήτρη Ξαγοράρη είμαστε μαζί και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμινίων. Είμαι πολύ χαρούμενος που εγώ του φύτεψα το σπόρο για το θέατρο και σήμερα συμμετέχει πια με άνεση και μεγάλο ενθουσιασμό στις παραστάσεις μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες, βέβαια, οφείλω στον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρούσσων, τον Νίκο και τη Μάγδα Κοντιζά, τη Λουίζα Βαρθαλίτου και όλα τα μέλη του που από την πρώτη στιγμή είναι στο πλευρό μου και συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια. Και είναι σημαντικό να σε ενθαρρύνουν άνθρωποι με όραμα που δε φοβούνται να πειραματιστούν, να ξεφύγουν από τα κλασικά και τα τετριμμένα και να δοκιμάσουν κάτι νέα. Αυτές οι συνεργασίες είναι η «φωνή» μας. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως οι συντελεστές των παραστάσεων που έχουμε παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια δεν είναι μια κλειστή κάστα. Έχουμε ανοιχτή επικοινωνία με όλους τις ομάδες των νησιών και με όποιον επιθυμεί να παίξει σε κάποιο έργο μας. Η αγάπη για το θέατρο δεν γνωρίζει τείχη».

Η παράσταση «Και με το Νοίκι» του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων θα συμμετέχει και στην 32η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου.

«Η χαρά και η ανυπομονησία όλων μας είναι μεγάλη. Πρώτον θα παίξουμε στην υπαίθρια σκηνή των Χρούσσων, μια σκηνή σύγχρονων προδιαγραφών που δημιουργήθηκε με μεράκι από τον πρόεδρο του Συλλόγου, Νίκο Κοντιζά και ένα μήνα αργότερα θα εμφανιστούμε στην αυλή της Σχολής Ουρσουλινών, στη Νάξο, στο πλαίσιο της Συνάντησης. Δε βλέπουμε την ώρα να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας στους φίλους μας από όλα τα νησιά που παλεύουν για τον ίδιο σκοπό, την έκφραση μέσω της τέχνης του θεάτρου. Θα είναι μια μοναδική στιγμή και για εμάς, αλλά και για τον συγγραφέα μας, Αντώνη Μπούμπα, έργα του οποίου θα «ταξιδέψουν» για πρώτη φορά εκτός Σύρου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προπώληση εισιτηρίων απευθυνθείτε στο τηλ. 697 3006262.