Νάξος, Πάρος, Σύρος, Τήνος, Μύκονος και Μήλος δίνουν το «παρών» στην 32η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου

Θεατρική δημιουργία με… κυκλαδίτικο άρωμα

Εννέα θεατρικές ομάδες από τις Κυκλάδες θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους στην 32η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, το κορυφαίο θεατρικό συναπάντημα των νησιών μας.

Ο μεγάλος πολιτιστικός θεσμός που διοργανώνεται από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και την Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου φιλοξενείται φέτος στη Νάξο, «οικοδέσποινα» της 9ης Συνάντησης, πριν από 25 χρόνια.

Πιο πλούσιες από τις εμπειρίες των ταξιδιών, ικανότερες στο θεατρικό τέχνημα και σίγουρα περισσότερες, οι ομάδες-μέλη της ΟΕΘΑ επιστρέφουν σε λίγες ημέρες στο νησί της Αριάδνης, αλλά και του Ιάκωβου Καμπανέλη για να παραστήσουν 25 έργα, από αρχαίο Δράμα ως σύγχρονο ελληνικό και ξένο έργο.

Εκτός από τις παραστάσεις των Θιάσων, στη φετινή διοργάνωση περιλαμβάνονται και δύο αφιερώματα: στον Ιάκωβο Καμπανέλη, τέκνο της Νάξου και μία από τις σημαντικότερες πνευματικές προσωπικότητες της νεότερης Ελλάδας, και στο Θέατρο το 1821, μοναδική εκδήλωση, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Οι ρόλοι της ζωής της

Η αυλαία της 32ης Συνάντησης θα ανοίξει την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 20:00 στην Αυλή της Σχολής Ουρσουλινών με την παράσταση «Οι ρόλοι της ζωής (της)» του Θεατρικού Ομίλου Νάξου «Ο Διόνυσος». Μια σύνθεση έργων, γραμμένων από άντρες συγγραφείς που έχουν σαν κεντρικό άξονα τη Γυναίκα: «Η Αδέσμευτη» του Τένεσι Ουίλιαμς, το δραματοποιημένο διήγημα «Ο Αριθμός» του Άντον Τσέχωφ, «Η Πιο Δυνατή» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, «Φουέντε Οβεχούνα» του Λόπε δε Βέγκα, αποσπάσματα από τη «Στέλλα με τα κόκκινα γάντια» του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

«Ανέβηκα με θάρρος πάνω στη σκηνή και ερμήνευσα με πάθος όλους τους ρόλους μου. Μπροστά στα μάτια των θεατών, έγινα η Μητέρα. Η Κόρη. Η Σύζυγος. Η Ερωμένη. Η Εργοδότρια. Η Εργαζόμενη. Η Φίλη. Η Εχθρός εκείνου που τόλμησε να προσβάλει την γυναικεία μου τιμή. Όλους τους ρόλους μου, τους αγάπησα. Και αυτούς που διεκδίκησα επίμονα να παίξω και αυτούς που μου δόθηκαν χωρίς να το ζητήσω. Και ξέρω ότι όταν σβήσουν τα φώτα και το έργο τελειώσει, θα φύγω κουβαλώντας το βάρος τους. Όχι γιατί ήταν οι ρόλοι μιας ζωής αλλά γιατί ήταν οι ρόλοι της Ζωής. Της δικής μου της ζωής. Της Ζωής που φέρνει στον κόσμο τη ζωή. Της Ζωής που διψάει για ζωή. Της Ζωής που αγωνίζεται για να υπερασπιστεί την ίδια της τη ζωή».

Η σκηνοθεσία, η μουσική επιμέλεια και οι φωτισμοί ανήκουν στη Γεωργία Παρασκευά.

«Εμείς οι Έλληνες»

Αμέσως μετά, ακολουθεί η παράσταση «Εμείς οι Έλληνες» της Θεατρικής Ομάδας Μυκόνου, ένα οδοιπορικό στις κακουχίες που περνά η φυλή μας αλλά και τις ένδοξες αληθινά στιγμές που κρύβει το μυθικό ταξίδι του Οδυσσέα από τις ραψωδίες του Ομήρου μέχρι τους σύγχρονους Έλληνες ποιητές που μας αφυπνίζουν και μας θωρακίζουν απέναντι σε κάθε είδους λήθη.

Η σύλληψη, η σύνθεση και η δημιουργία ανήκουν στον Δομίνικο – Δημήτριο Κουκά. Η έμπνευση του δημιουργού προέρχεται από την ελληνική ποίηση και την διαδοχή των εποχών κινούμενη προεπαναστατικά αλλά και εστιάζοντας στο αρχέτυπο της ελληνικής φυλής που παλεύει και μάχεται. Το κείμενο έχει ως άξονα απόσπασμα της Οδύσσειας του Ομήρου από εξαιρετική μετάφραση Μαρωνίτη. Το Ομηρικό έπος συναντά τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», τον Εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό και τους νεότερους εμβληματικούς ποιητές που περιγράφουν την πάλη και τον θρίαμβο του Γένους.

Ένα γένος που μεταβάλλεται όπως κάθε ζωντανός οργανισμός και τελικά εμπλουτίζεται από νέο αίμα, νέων στοιχείων που φυσικά κρατούν μια ομοιογένεια μέσω της ελληνικής παιδείας μακριά από εθνικιστικά παραληρήματα

Το έργο είναι γραμμένο για 8 ηθοποιούς και μια τραγουδίστρια με μουσικά μέρη σύγχρονης μουσικής. Ένας φόρος τιμής στον Τόπο μας που συνεχίζει το ταξίδι του στον χρόνο.

Από τη Σύρο με αγάπη

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισαν οι παραστάσεις της στο ιστορικό θέατρο της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, η «Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη με την υπογραφή του Θεατρικού Πολιτιστικού Ομίλου Σύρου «Απόλλων» θα παρουσιαστεί το Σάββατο 18/9 και ώρα 20:00, στον Υπαίθριο χώρο ΚΕΓΕ. Η σκηνοθεσία, οι φωτισμοί και η μουσική επιμέλεια ανήκουν στον Γιώργο Πάχο.

Με ανατρεπτική διάθεση έρχεται τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου και ώρα 21:30 στην Αυλή της Σχολής Ουρσουλινών η παράσταση «Reunion 84» του Θεατρικού Ομίλου Σύρου «Ο Σουρής», σε σκηνοθεσία Γιάννη Δεσύπρη. Το έργο της Μ. Παγώνα μας μεταφέρει στο Πάρκο, εκεί όπου μία παρέα παλαιών συμμαθητών αφηγούνται τις ιστορίες τους και μιλάνε για τη «ζωή» τους. Μια «λύση» για «εκτόνωση» και ανατροπή της «καθημερινότητάς» τους. Ή μήπως δεν είναι έτσι…;

«Περλιμπλίν και Μπελίσα»

Στη συνέχεια η Πειραματική Σκηνή Μήλου θα παρουσιάσει το «Περλιμπλίν και Μπελίσα» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου και σκηνοθεσία Καλλιρόης Μυριαγκού. Το έργο «Ο Έρωτας του Δον Περλιμπλίν με την Μπελίσα στον κήπο του» γράφτηκε το 1928 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1933, τρία χρόνια μετά την δολοφονία του Λόρκα. Ο Περλιμπλίν και η Μπελίσα είναι «ένα ερωτικό αλληλούια», όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος ο ποιητής. Ένα διαχρονικό παραμύθι που υμνεί τον έρωτα, την ζωή και το θάνατο με τον πιο λυρικό, απλό, αστείο και μαγικό τρόπο.

«Τα κοκκινομπλέ πατίνια»

Η Θεατρική Ομάδα Τήνου «Θεατροποιείο» συμμετέχει στην 32η Συνάντηση με «Τα κοκκινομπλέ πατίνια» του Σταύρου Τσιώλη. Η παράσταση σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Πλυτά έκανε πρεμιέρα πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τήνου και την Τρίτη 21/09 θα παρουσιαστεί στην Αυλή της Σχολής Ουρσουλινών στη Νάξο.

«Ο Αργύρης ζει με τη μάνα του στο Παγκράτι. Μια μέρα, κερδίζει ως δώρο ένα ζευγάρι πατίνια, που ήταν πάντα το παιδικό του όνειρο: να τρέχει ο ίδιος με αυτά για όλες τις δουλειές της μάνας του και να δίνει και βόλτες στην ωραιοτάτη πρώτη εξαδέλφη του Σουλτάνα! Στη σημερινή ηλικία του όμως, 48 ετών, δεν ξέρει πώς να τα χρησιμοποιεί και καταφεύγει σε αγνώστους , μήπως μπορέσουν αυτοί να τον συμβουλέψουν. Οι συνομιλητές του όμως έχουν τα δικά τους βάσανα. Άλλος γιατί μεγάλωσε και διαπιστώνει έντρομος μια κάμψη που τον πανικοβάλλει ως άντρα, άλλος γιατί παίζει θέατρο στη ζωή, μιας και δεν τον άφησαν να γίνει ηθοποιός όπως ήθελε, κι άλλος γιατί βρίσκει την ευκαιρία να πλασάρει στον Αργύρη ένα πολύτιμο ρολόι. Θα τα καταφέρει άραγε ή όχι….

«Και με το νοίκι»

Την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 23:00, η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων Σύρου παρουσιάζει στην Αυλή της Σχολής Ουρσουλινών τα μονόπρακτα έργα του Αντώνη Μπούμπα με τον γενικό τίτλο «Και με το νοίκι». Δύο διαφορετικές ιστορίες με ήρωες ανθρώπους του διπλανού διαμερίσματος αναδεικνύουν μερικές από τις παθογένειες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας (ρατσισμό, ξενοφοβία, ομοφοβία, φανατισμό, οικονομική εκμετάλλευση, περιθωριοποίηση), έχοντας ως κοινή βάση τη σχέση ενοικιαστή – σπιτονοικοκύρη. Σκηνοθεσία: Γιώργος Σιγάλας.

Οι συμμετοχές της Πάρου

Δύο ημέρες μετά, η Θεατρική Ομάδα Νάουσας Πάρου παρουσιάζει στον υπαίθριο χώρο ΚΕΓΕ τη «Μαύρη κωμωδία» του Πήτερ Σάφερ σε μετάφραση Δημήτρη Κωνσταντινίδη και σκηνοθεσία Υπαπαντής Ρούσσου.

«Στο σπίτι του ανερχόμενου γλύπτη Μπρίνσλεϋ, όλα μοιάζουν έτοιμα για το επερχόμενο πάρτι, με ιδιόρρυθμους προσκεκλημένους…Ένα αναπάντεχο γεγονός όμως, αλλάζει τα δεδομένα… Απρόσκλητοι επισκέπτες, παρεξηγήσεις, λανθασμένες εκτιμήσεις και κωμικοτραγικά ευτράπελα θα οδηγήσουν σε μια, απρόβλεπτης εξέλιξης, βραδιά».

Μία από τις τελευταίες παραστάσεις της 32ης Συνάντησης είναι οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη με την υπογραφή της Θεατρικής Ομάδας Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρχίλοχος» Πάρου. Το έργο αποτελεί τον κατ’ εξοχήν θρήνο της αρχαιότητας για τη βεβηλωμένη τιμή, την ατιμασμένη εστία, την απωλεσμένη πατρίδα. Είναι μία τραγωδία που αποτυπώνει την καταστροφή των Τρώων και προοικονομεί εκείνη των Ελλήνων, της Ύβρης τους γέννημα. Οι Τρωαδίτισσες, μέσα από τον θρήνο, την απώλεια και την καταστροφή που βιώνουν, είναι γυναικείες μορφές με ήθος, ποιόν, θάρρος και ευγένεια. Η επιβίωση αυτών των γυναικών μέσα από αυτή την απώλεια με έναν άκρως αξιοπρεπή τρόπο αντιμετώπισης των όσων συμβαίνουν είναι μεγαλειώδης. Οι «Τρωάδες» σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία Νίκου Συνόδη θα παρουσιαστούν την Κυριακή 26/9 στο ανοιχτό θέατρο Φιλωτίου.

Η 32η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου θα διεξαχθεί στη Νάξο από 16 – 26 Σεπτεμβρίου 2021.